Zuid-Nederland spint garen bij nieuwe data- en digitaliseringstechnieken

Innovaties uit het project DDSZ komen binnenkort beschikbaar voor de logistieke markt in Zuid-Nederland.

Op dinsdag 24 oktober was de afsluiting van het project ‘Digital Data Square Zuid-Nederland’ (DDSZ), bij VDL Steelweld in Breda. Twee jaar lang werkten zo’n 20 bedrijven samen om de digitaliseringsgraad van het Supply Chain werkveld in Zuid-Nederland verder te verhogen. Verschillende deelnemers presenteerden hun innovatie aan geïnteresseerden.

Onder leiding van REWIN, Midpoint Brabant, Vijfsterren Logistiek en Logistics Community Brabant zijn er slimme toepassingen en innovaties gerealiseerd voor proces- en ketenoptimalisatie. Zuid-Nederland profiteert daarbij van vele nieuwe technieken op het gebied van data en digitalisering. Deze vorm van verduurzaming in de sector draagt bij aan het volledig en op tijd leveren van goederen en diensten (OTIF; On Time In Full)) wat weer positief bijdraagt aan een brede welvaart.

De vier proeftuinen

De deelnemende bedrijven werkten samen in 4 verschillende proeftuinen:

  • AVS (Augmented reality – Virtual reality – Serious gaming) waarbij de laatste AVS-technieken werden doorontwikkeld, getest en in de praktijk toegepast. Met name inzet van AVS voor het onboarden en trainen van medewerkers kreeg hierbij de aandacht.
  • Robotisering en data-driven robotiseringstechnieken werden in de proeftuin doorontwikkeld en getest zodat bijvoorbeeld complexe multitask pick & pack processen in de toekomst gecombineerd en gekoppeld kunnen worden. Daarnaast is ook onderzoek gedaan naar het gebruik van robots (en Artificial Intelligence) binnen én buiten de muren van de logistieke operatie.
  • SSCC (Smart Supply Chain Contracts) combineert Artificial Intelligence, Internet of Things (sensoring), blockchain en identifying (SSI/DID’s) technieken in cloud-oplossingen zodat deze werkbaar in te zetten zijn voor zelfregulerende supply chain processen.
  • Digital Twin waarbij de Digitale Atlas verder doorontwikkeld is. Hiermee is met één druk op de knop realtime de bereikbaarheid van Zuid-Nederland beschikbaar en komt data gedreven besluitvorming weer een stap dichterbij.

AGV en kennis- & innovatieplein

In de productiehal van VDL Steelweld was het op 24 oktober een drukte van belang. Het bedrijf, deelnemer in het DDSZ-project, deed samen met Frigo Breda onderzoek naar de mogelijkheden van autonoom transport (AGV; automated guided vehicle) op semi-openbaar terrein. Veel bezoekers maakten gebruik van de kans om een rondleiding te krijgen en de AGV in de praktijk aan het werk te zien.

Op het kennis- en innovatieplein was ook van alles te zien. Zo presenteerden Pharox, Collect+Go en Sentors een app waarmee chauffeurs hun lading ontime kunnen registreren en slimme AI om gebruik voor de chauffeur nog makkelijker te maken.

Met Jong & Je Wil Wat en Enversed is gewerkt aan een beroepsoriëntatie om zo meer jeugd met de logistieke sector kennis te laten maken. En Alba Concepts wist op innovatieve wijze vorm te geven aan verduurzaming op basis van data binnen de bouwsector, waarbij carbon credits het uitgangspunt zijn.

Deze en alle andere innovaties uit het project komen beschikbaar voor de logistieke markt in Zuid-Nederland

AGV en kennis- & innovatieplein

DDSZ wordt formeel afgesloten op 31 december 2023 en is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid én door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant. Deelnemende bedrijven: Monotch bv, Bridgestone Mobility Solutions bv, Ster Projects, Logistic Force, Alba Concepts bv, Collect + Go, Cofano Software Solutions bv, Euro-Rijn XL Logistics bv, Frigo Breda Forwarding bv, MCA Brabant, Vetipak, Optiply bv, Otentic Logistics bv, Travis Road Services International bv, VDL Steelweld bv, Nabuurs bv, Weconomics, West-Brabant Corridor bv, Pharox, Sentors, Argaleo, Stratopo, the Dutch Automated Mobility Network, Cboost, Je bent jong en je wil wat, Enversed, Breda University of Applied Sciences, Midpoint Brabant, REWIN West-Brabant en Vijfsterren Logistiek.

DDSZ
OPZuid
Ministerie EZK
provincie Noord-Brabant
Neem contact op
Stefan van Seters

Business development

s.vanseters@rewin.nl
06-24 26 78 66

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant