De bijzondere aanpak van Van der Avoird Trayplant

‘Ik hou van innovatie en meedenken over hoe we de wereld leefbaar houden’

Bewerking van artikel in BNDeStem.

In 2002 richtte Peter van der Avoird ‘Van der Avoird Trayplant BV’ op. Het bedrijf in Bavel en Molenschot is gespecialiseerd in het vermeerderen van aardbeien- en frambozenplanten. Dat doen ze door van sterke moederplanten stekjes te halen en die op te kweken tot losse, kleine plantjes. Die verkopen ze aan telers in binnen- en buitenland, die er onder meer diverse soorten frambozen en aardbeien mee kweken.

De snelgroeiende Paulownia-boom

Sinds een jaar of drie kweken en vermeerderen ze ook duurzame bomen zoals de Paulownia; de snelst groeiende bomen ter wereld. In gunstige omstandigheden kunnen ze (in Nederland) wel 3 tot 4 meter per jaar groeien. Paulownia-hout is zeer sterk, erg licht en heeft een grote weerstand tegen houtrot. Dat maakt dat de boom steeds vaker gebruikt wordt in bv. de (biobased) bouw. Kortom; een kansrijk gewas, waarvan het groeiproces door Van der Avoird wordt geoptimaliseerd.

Innovatieve lagenteelt

Innovatie en duurzaamheid zijn voor Van der Avoird Trayplant geen loze kreten maar een drijfveer. Zo maken ze bij de kweek van frambozenstekken gebruik te maken van lagenteelt in kassen. Een geavanceerde technologie, met achthonderd teelttafels verdeeld over vier verdiepingen. Het proces wordt volledig geautomatiseerd door middel van een railsysteem, waarbij de bakken met stekjes onder energiezuinige LED-lampen door schuiven. Hierdoor zijn het grond-, water en energiegebruik van Van der Avoird Trayplant aanzienlijk verminderd.

Van der Avoird lagenteelt

De focus op duurzame oplossingen en het streven naar een leefbare wereld maken Van der Avoird Trayplant BV tot een bijzonder, plantbased (West-)Brabants bedrijf. 

Lid van Het Plantbased Netwerk

Van der Avoird Trayplant is lid van Het Plantbased Netwerk, een initiatief van het West-Brabantse plantbased werkveld. Het Plantbased Netwerk (HPN) is een hechte en groeiende groep ondernemers/bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en (lokale en regionale) overheden. We delen kennis, werken samen, en helpen elkaar om samen èn individueel stappen te zetten naar een nieuwe, plantbased economie. HPN is nadrukkelijk actief over de regiogrenzen heen.

Meer weten over Het Plantbased Netwerk? Mail of bel met Jonica! 

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant