Brabant bundelt krachten om de Scale-Up Plant van Europa te worden

"Samen inzetten op opschaling van plantbased food startups."

Bergen op Zoom, 26 juni 2024 – De toekomst is plantbased. De transitie naar duurzame voedselsystemen is een essentieel onderdeel hiervan. Brabant slaat de handen ineen om de komende jaren een koploperspositie te pakken in de opschaling van ingrediënten die plantaardige voeding lekker, voedzaam en betaalbaar maken.

Hiaat opvullen

De provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en REWIN willen van Brabant de opschalingshotspot van Europa maken. Het gebied ligt ideaal tussen de food innovatie hotspots Gent, Delft en Wageningen – waarmee kan worden samengewerkt – en heeft nagenoeg de volledige keten in huis om efficiënt plantaardige voedselinnovaties te produceren. Maar een hiaat in die keten is nog eenvoudige toegang tot locaties waar startups hun ideeën kunnen opschalen en daardoor sneller naar de markt kunnen brengen. Brabant springt in dat gat en gaat opschaling van plantbased food startups mogelijk maken.

Waarom is dat nodig?

Bestuurders van de drie initiatiefnemers van Scale-Up Plant vertellen waarom het belangrijk is om startups hierbij te helpen:

“In onze rol als verbinder van het ecosysteem brengen we relevante partijen bij elkaar, om samen impact te maken, licht Stephanie ter Borg, directeur REWIN toe. “Het is duidelijk dat er nog een gat zit tussen de in Brabant ontwikkelde innovaties en het daadwerkelijk naar de markt brengen ervan. En het is in het belang van de betrokken startups, mkb’ers én de maatschappij om samen die kloof te dichten.  Daarom zetten we graag onze energie en ons netwerk in voor Scale-up Plant.”

“In Brabant werken we aan slimme oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen, zoals de eiwittransitie”, zegt provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen. “Onder het motto ‘Brabant, the Scale-Up Plant of Europe’ willen we over 5 jaar nationaal en internationaal bekend staan als dé opschalingshotspot voor plantbased start-ups. Ik heb er vertrouwen in, dankzij onze unieke combinatie van een robuuste agrifoodsector en een sterke hightech maakindustrie.”

“Het ontwikkelen van een (functioneel) voedingsingrediënt is al een uitdaging, maar de opschaling ervan tot een commerciële versie vergt pas echt veel kennis, kunde en kapitaal. Startups kunnen dat niet volledig op eigen kracht. De Scale-Up Plant biedt de kennis, de faciliteiten en het netwerk om de kansen die plantbased voor Brabant biedt, te verzilveren. Op deze manier kunnen we plantaardige voeding als realistisch alternatief aanbieden en onze kennis en innovaties (internationaal) slim vermarkten”, aldus Brigit van Dijk-van de Reijt, CEO van BOM.

Scale-Up Plant met Stephanie ter Borg
V.l.n.r.: Martijn van Gruijthijsen, Brigit van Dijk-van de Reijt en Stephanie ter Borg

Zelf ervaren wat een uitdaging het is

Programmamanager Plantbased Ondernemen Jonica de Bruijn heeft met partners Ingrid Oomen (provincie) en Thijs Taminiau (BOM)  hard gewerkt aan de totstandkoming van Scale-Up Plant Brabant. Tijdens de kick-off licht ze toe waarom support voor opschalende bedrijfjes  haar  ‘in het bloed’ zit.

“Ik ben opgegroeid op de West-Brabantse klei, met z’n lange historie in plantaardige ketens rond aardappelen, suikerbieten, fruit en de boomkwekerij. De antwoorden op de maatschappelijke opgaven groeien hier om ons heen, letterlijk. Voor de gezondheid van de mens en onze leefomgeving. Er is zoveel mogelijk vanuit de kracht van de plant!”

Al op jonge leeftijd zag ik hoe mijn vader, een boer, zijn bedrijf transformeerde van gewasteelt naar voedselproductie. Die ervaring vormde de basis voor mijn eigen pad. Op 21-jarige leeftijd nam ik het familiebedrijf over en stortte ik me in de wereld van vraaggestuurde, gemakkelijke maaltijdoplossingen voor foodservice en retail, alles onder private label. Ik moest daarbij veel uitdagingen overwinnen, van milieuvergunningen en technologische ontwikkeling tot de juiste receptuur en voedselveiligheid, om mijn niche in de markt te veroveren. En realiseer je: pas wanneer je product kunt inpakken voor transport, kan je een factuur opmaken! Alles daaraan voorafgaand is  voor-investeren.
Kortom: barrières wegnemen en naar een gereed product komen, die weg ken ik maar al te goed en is dezelfde route waar we startups bij willen helpen in Scale-Up Plant. Voor mij is het persoonlijk!”

Eenvoudige toegang en gerichte support

Brabant gaat een toegankelijk netwerk van pilot-, demo- en full scale faciliteiten faciliteren. Daarnaast wordt er langlopende sectorspecifieke support opgezet voor startups in de opschalingsfase. Bestaande bedrijven kunnen zich ook aansluiten bij het initiatief en bijvoorbeeld een deel van hun capaciteit inzetten om samen te werken met startups. Daarnaast gaan de samenwerkende partners werken aan internationale positionering, acquisitie, en samenwerkingen aangaan met internationale start-ups. De BOM zal waar mogelijk investeren in deelnemende food startups.

(West-)Brabant als epicentrum

De ambitie is vandaag kracht bijgezet door de ondertekening van het Launching Partner Pact en de  lancering van het beeldmerk ‘Brabant the Scale-Up Plant of Europe’. De Scale-Up Plant wordt internationaal gelanceerd tijdens Food Ingredients Europe 2024 in Frankfurt.

Plantbased startup met groeiplannen?

Jonica de Bruijn stond dus aan de basis van Scale-Up Plant en kan je er alles over vertellen. Dus kan jij met jouw plantbased startup wel wat support gebruiken?  Mail of bel met Jonica! Haar contactgegevens vind je rechtsboven.

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant