Mkb-parel Trayplant uit Alphen-Chaam en de alles bepalende succesfactor
Uit de reeks: Roadtrip langs de parels van West-Brabant: de innovatieve mkb-parel Trayplant uit Alphen-Chaam, Europees marktleider in het vermeerderen van frambozenplanten.
In Alphen-Chaam, verscholen achter de afrit Bavel van de A58, bevindt zich Trayplant, Europees marktleider in het vermeerderen van frambozenplanten. Het is het bedrijf van Peter van der Avoird die achttien jaar geleden startte met 1 hectare. Nu heeft hij er 64, oftewel bijna 130 voetbalvelden.
“Van één moederplant meerdere planten maken en die vervolgens afzetten bij telers in heel Europa. Dat is in de kern wat wij doen”, legt Van der Avoird uit. Aanvankelijk gebeurde dat met bramen-, aardbeien- en frambozenplanten. Omdat framboos de grootste marktkansen bood, werd daarop vol ingezet. “We hebben de teelt helemaal verfijnd en zijn in Europa nu de grootste met 25 miljoen planten per jaar. Daarnaast doen we nog ruim vijf miljoen aardbeiplanten per jaar.”
Niches
Om risico’s te spreiden richt Trayplant zich op vijf verschillende aardbeien- en frambozentypen. “Wij richten ons ook niet op landen, maar op regio’s. De ene afzetregio neemt weer een ander type af dan de andere. We doen alleen de niches, zoals speciale afzetmarkten en -kanalen of rassen.”
Nieuw en vernieuwend
“Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik iets nieuws en vernieuwends wilde doen. Vanaf dag één staan people en planet voorop. Want als mensen het naar hun zin hebben, dan presteren ze beter en volgt de profit vanzelf. Mensen moet je zoveel mogelijk in hun kracht zetten, vind ik, en innoveren is sowieso belangrijk. Maar pas op, van de driehonderd ideeën blijven er twintig kanshebbers over en uiteindelijk maar één waarmee je verder gaat.”
Touwafval
De aandacht voor het milieu uit zich onder meer in groene energie, hergebruik van restwarmte en een biologisch zandfilter. “Alles wat we tijdens de teelt gebruiken vangen we op, filteren we en hergebruiken we. Wij zijn al heel ver op het gebied van duurzaamheid. Met REWIN gaan we onderzoeken of we het touw dat we gebruiken voor het opbinden van de planten duurzaam kunnen afvoeren. Aan het einde van iedere teeltperiode levert dat namelijk drie volle containers touwafval op.”
De zwakste schakel verbeteren
In 2018 ontving Van der Avoird de Agrarische Ondernemersprijs én de publieksprijs vanwege zijn people en planet first-filosofie. Het leverde hem een bezoek van de minister van Landbouw én een lunch met de koning op. “Het bedrijf is enorm gegroeid en we doen het goed. De allesbepalende succesfactor is de combi tussen innoveren en het zich laten ontwikkelen van onze mensen. Er zijn natuurlijk meer factoren, maar die twee zijn doorslaggevend. En ik focus altijd op de zwakste schakel en probeer die te verbeteren. Een tijdje terug was dat bijvoorbeeld het verkoopapparaat, en nu zijn er wat facetten in de teelt die beter kunnen.”
Eind dit jaar start de bouw van een nieuwe hightech productieruimte. Het pand wordt 1 ha groot en vervangt 150 ha aan landbouwgrond. Er komen allerlei nieuwe slimme oplossingen in. “Ik ben goed in knippen en plakken. Ik kijk veel rond in andere sectoren, pik dingen op, leg de verbinding en dan moet je vervolgens de stap durven zetten. We kunnen er straks het jaar rond meer planten maken.”
—————————————
Dit artikel maakt deel uit van de reeks “Roadtrip langs de parels van West-Brabant”, die november 2020 verschenen is. Op de website van REWIN zijn ook al de andere publicaties te vinden.
Lees ook over het bezoek van gedeputeerde van Gruijthuijse in september j.l. in West-Brabant. Hij bezocht Trayplant en Breda Robotics.
Peter van der Avoird van Trayplant is de marktleider in Europa in het vermeerderen van frambozenplanten
.
Peter van der Avoird van Trayplant: ‘Als mensen het naar hun zin hebben, presteren ze beter’