West-Brabantse jeugd maakt twee dagen kennis met techniek

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Tijdens de Dutch Technology Week (20-24 mei 2019) doet voor het eerst ook de regio West-Brabant mee. Op techniekmanifestatie Game On in Breda maken 1.350 leerlingen 12-15 jaar kennis met techniek!

En we zijn los! Voor het eerst doet West-Brabant ook mee aan de Dutch Technology Week. Op maandag en dinsdag 20/21 mei zijn 1.350 leerlingen van het voortgezet onderwijs (klas 1 en/of 2 vmbo, havo en vwo) uit de hele regio te vinden op de schaatsbaan in Breda. Hier maken ze hands-on kennis met hoe veelzijdig, uitdagend en gewoon leuk werken met/in techniek is. Dat doen ze tijdens de techniekmanifestatie Game On. De kinderen (12-15 jaar) gaan bij de deelnemende bedrijven en organisaties zelf al spelend en knutselend aan de slag met techniek in de maritieme sector, machine- en apparatenbouw, logistiek, engineering, werktuigbouwkunde, electrotechniek en vele andere thema’s. Daar komen veel innovatieve middelen bij kijken. Ze kunnen bijvoorbeeld virtueel lassen, robots programmeren of zelfs besturen onder water, met drones aan de slag, werken met hologrammen bij reparatie van een koelkast en spelen met lichtmengtechniek. Maar er is ook ouderwets vakmanschap in de vorm van handmatig metaal graveren en bouwtechnieken te ervaren.
De deelnemers volgen tijdens Game On in groepjes een vaste route langs alle stands. Ze worden daarbij begeleid door studenten van verschillende mbo colleges. 

Belang van aanwas technische vakmensen
Het doel van Game On – en een van de doelen van Dutch Technology Week – is jongeren verleiden tot een studie en baan in de wondere wereld van techniek. Er is een enorm tekort aan werknemers binnen de technologische industrie, dat volgens onderzoek nog veel verder zal stijgen. De oorzaak voor het tekort is divers en breed. De vergrijzing speelt daarin een belangrijke rol: er gaan de komende 10 jaar zo’n 70.000 mensen met pensioen. Tegelijkertijd groeit in die periode het aantal banen naar 120.000. Die banengroei wordt vooral veroorzaakt door de naderende energietransitie, de opkomst van robotiseringstechnieken en vergaande automatisering in de hele maatschappij.

Rena Electrotechniek

WWA

Logistiek Vooruit!


Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van Game On zijn o.a. FME, Opera electrical engineering & manufacturing uit Made en Toptechniek in Bedrijf. Directeur Judith Vermeulen van Opera noemt nog een ander probleem: het tekort aan vrouwen die een technische carrière overwegen. Tot haar eigen spijt heeft ook Vermeulen slechts een enkele vrouw op de werkvloer staan. “Diversiteit op de werkvloer is altijd beter, want vrouwen kijken op een andere manier naar problemen.” Zo merkt ze dat haar vrouwelijke medewerkers bijvoorbeeld makkelijker om kunnen gaan met procesmatige veranderingen. Naast de techniek hoopt Vermeulen dat Game On vooral ook West-Brabant op de kaart zet. “Vaak ligt de technische focus in Brabant voornamelijk op Eindhoven, maar we mogen trots zijn op heel de provincie.

Lees nog meer informatie over Game-On en de primeur van West-Brabant Dutch Technology Week: klik hier. 

Het evenement wordt gesponsord door verschillende bedrijven en ook door RWB en gemeenten als Breda, Oosterhout, Bergen op Zoom, Drimmelen en Roosendaal.
REWIN droeg vanuit haar netwerk een deel van de bedrijven en organisaties aan die meedoen aan Game On. Zo laten RENA Electronica, WWA, ROC West-Brabant/Logistiek Vooruit! en Asto de kinderen ondervinden hoe mooi hun (bedrijfs)activiteiten zijn. Allemaal hopen ze de techniekwerknemers van de toekomst te enthousiasmeren. “Game On!”

Meiden

VDL

Electrotechniek

Game On

Techiek slimme keus

Brug

Neem contact op
Yvette Estourgie

Programmamanagement
Innovatief Mkb

y.estourgie@rewin.nl
06-12 58 01 83

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant