Primeur: West-Brabant doet mee aan Dutch Technology Week

Van 20 t/m 25 mei 2019 is de ‘Dutch Technology Week (DTW)’. Ontstaan in Zuidoost-Brabant, wordt in alweer de 8e editie in grote delen van Nederland aandacht besteed aan de wonderlijke en innovatieve wereld van de technologie. Bedrijven, overheden en kennisinstellingen organiseren die week samen ruim 50 events voor de verschillende doelgroepen. Voor het eerst worden er ook in onze regio activiteiten georganiseerd in het kader van DTW. Aan de ene (Game On) leverde REWIN een bijdrage, de andere (gastlessen techniek) is zelfs volledig ons initiatief.

Waarom een Dutch Technology Week?

De DTW heeft als doel het versterken van de Nederlandse hightech sector. Dit gebeurt onder andere door successen van de Nederlandse hightech sector in beeld te brengen. Zeker zo belangrijk is: de keuze voor de sector via studie en/of beroep stimuleren. 

Waarom is het voor onze regio interessant? 
REWIN is initiator en uitvoerder van het regionale economisch programma (Hightech) Maintenance. Doel is om de sector te laten groeien en verslimmen, en technisch onderwijs en arbeidsmarkt beter aan te sluiten op de behoefte van de maak- en onderhoudsindustrie. We zetten bijvoorbeeld projecten op rond aerospace, robotisering, composieten, maritieme techniek, remote sensing, onbemand vliegen e.d. Thema's die prima passen bij de DTW.  


Vanuit het Groei MKB programma geeft REWIN, samen met de accountmanagers economische zaken van de gemeenten, een duw in de rug aan West-Brabantse mkb-parels. Deze koplopers binnen het regionale bedrijfsleven helpen wij bij innovatie, financieringsvraagstukken, industriële symbiose en uitbreidingsplannen.

Zowel bij Hightech Maintenance als Groei MKB speelt de Human Capital Agenda een cruciale rol: hoe vinden we voldoende nieuwe personele aanwas voor de West-Brabantse bedrijven. Meedoen aan DTW is dé mogelijkheid om – met name – jongeren op een leuke manier kennis te laten maken met de sector, en ze te laten kiezen voor een opleiding en carrière in deze richting.

Wat is er te doen in West-Brabant?

Game On
Techniek zien, doen en ervaren. Dat is het idee achter de techniekmanifestatie Game On regio West-Brabant die op maandag 20 en dinsdag 21 mei 2019 wordt georganiseerd.
Tijdens deze twee dagen komen 1.300 leerlingen van het voortgezet onderwijs (klas 1 en/of 2 vmbo, havo en vwo) uit de regio West-Brabant naar de Schaatsbaan in Breda. Zij kunnen daar zelf hands-on ervaren hoe leuk en kansrijk (werken in) de sector techniek is.  
Inmiddels hebben 40 West-Brabantse bedrijven enthousiast hun medewerking toegezegd. Zij zullen tijdens Game On bij de leerlingen, de werknemers van de toekomst, op een interactieve manier techniek promoten.

De organisatie is in handen van een stuurgroep die is samengesteld uit FME, onderwijs en ondernemers. Een mooi praktijkvoorbeeld van hoe de triple helix (onderwijs, overheid, ondernemers) samenwerkt om gezamenlijke doelen te bereiken en elkaar te versterken. REWIN heeft een deel van de bedrijven gescout en benaderd voor deelname.

Gastlessen op het Hanze College in Oosterhout
Een andere activiteit tijdens de eerste deelname van West-Brabant aan DTW zijn zogenaamde ‘gastlessen’.

Op 21 mei gaat een drietal techniekbedrijven uit het netwerk van REWIN en de gemeente Oosterhout een les verzorgen voor 1e jaars leerlingen van het Hanze College in Oosterhout. Dit is een school met onderwijs van basis beroeps (met LWOO), via kader beroeps tot GL/TL- niveau.
Tijdens het eerste schooljaar maken alle leerlingen kennis met de profielen die het Hanze College aanbiedt. Op het gebied van techniek zijn dat de volgende profielen: PIE (Produceren, Installatie en Energie), M&T (Motorvoertuigen en Transport), BWI (Bouw, Wonen en Interieur) en D&P (Dienstverlening en Producten). 

We hebben

bereid gevonden de eerstejaars leerlingen gedurende een lesuur te vertellen over hun bedrijf en te laten zien hoe leuk werken in de techniek kan zijn.

We streven ernaar deze activiteit, bij gebleken succes, volgend jaar uit te breiden. Andere events zijn zeker ook denkbaar voor editie 2020. Heeft u daar een goed idee voor, wilt u uw bedrijf aanmelden voor een activiteit of wilt u op een andere manier bijdragen aan het succes van DTW in West-Brabant? Neem dan zeker even contact op met Yvette Estourgie of John den Ridder!

Voor een impressie van alle activiteiten tijdens DTW: neem een kijkje op de website.

DTW

Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
John den Ridder
John den Ridder

Programmamanager Hightech Maintenance


06 27 909 067