Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Succesverhaal CrossRoads2: nieuwe behuizing medisch ontsmettingstoestel

CrossRoads2, een Interreg Vlaanderen-Nederland project, richt zich op kmo’s en mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Noord-Brabant, Zeeland en Limburg). Bedrijven kunnen innovatieve, sterke en technisch haalbare projectideeën indienen. Belangrijk criterium is de grensoverschrijdende meerwaarde. CrossRoads2 honoreerde tot nu toe 70 projecten: 54 innovatieprojecten en 16 haalbaarheidsstudies.

Een van die succesvolle innovaties is de samenwerking tussen het Etten-Leurse bedrijf AMS en het Vlaamse Roam Technology (Genk). Het Nederlandse, in kunststof toepassingen gespecialiseerde, automatiseringsbedrijf en de Belgische ontsmettingsspecialist zetten grote stappen in de strijd tegen ziekenhuisbacteriën. Een toestelkast op maat moet het ontsmettingstoestel Bioxeco een stuk gebruiksvriendelijker maken.  

De vernevelmachine BioXeco van het Belgische Roam Technology is al een zestal jaar beschikbaar, maar sloeg nog niet heel erg aan bij de doelgroep. Toch heeft de ziekenhuismachine tal van troeven om een vast hulpmiddel te worden voor de snelle desinfectie van medische ruimtes en patiëntenkamers. Het toestel is makkelijk in te stellen en vernevelt op maat van de specifieke ruimte een biologisch afbreekbaar ontsmettingsmiddel, dat efficiënt bacteriën, virussen en schimmels doodt. Het enige nadeel is het zware gewicht van het huidige toestel, wat het gebruiksgemak beperkt. Die uitdaging wordt nu aangepakt in het grensoverschrijdende project.

Plastic jasje
In samenwerking met AMS Nederland, een automatiseringsbedrijf met veel expertise in kunststof, gaat Roam Technology op zoek naar een nieuwe kast voor haar vernevelmachine. Een nieuw jasje in fijn plastic moet het gewicht aanzienlijk drukken. De BioXeco 3DF belooft lichter, wendbaarder en dus makkelijker in gebruik te worden. Voor de productie van een eerste prototype zijn Roam Technology en AMS vooral op zoek naar het juiste materiaal en het juiste design, rekening houdend met de verschillende onderdelen van het toestel. Zo moet de kunststof kast bijvoorbeeld resistent zijn tegen de chemisch samenstelling van het desinfectiemiddel.

Productieproces
De firma’s hebben samen verschillende mallen aangekocht, waarmee ze meerdere testmodellen zullen ontwikkelen. Op termijn zal een eigen mal de productie van de gewenste toestelkast mogelijk maken. Bedoeling is om de BioXeco 3DF na de samenwerking binnen CrossRoads2 op de markt te brengen. De producenten kijken ook verder vooruit, in de richting van andere markten waar hun toestel van pas kan komen, zoals de voedingsindustrie of in zwembaden.

Interesse in samenwerken bij innovatie?
Heeft u ook een (idee voor een) innovatief product dat u verder wilt ontwikkelen, in samenwerking met een ander bedrijf? Neem voor de mogelijkheden contact op met Stefan van Seters! 

Stefan van Seters
Stefan van Seters

Programmamanager Logistiek


06 24 267 866