Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Mkb parel Ryano: ik ben ondernemer, geen manager

West-Brabant zit vol mooie mkb-bedrijven. Bedrijven die groeien door te innoveren. Wij zijn erg trots dat we de verhalen van 19 van hen hebben kunnen bundelen in de uitgave 'Roadtrip langs mkb-parels van West-Brabant’. In deze reeks directeur Pieter van der Weijden van Ryano Logistics uit de gemeente Moerdijk.

“Ik doe mijn ding, meer is het niet. Dat betekent dat ik verder ga waar anderen stoppen. Gaat niet, bestaat niet; we zoeken een oplossing. En een klant die binnen ons stramien past, helpen we ook met de minder leuke vragen”, zegt directeur en eigenaar Pieter van der Weijden van Ryano Logistics. “Daarmee maken we het verschil.”

“Omdat je de markt kent, weet je hoe het werkt. Voor elke vraag een passende oplossing bieden, daar gaat het om. En daar hoort dan ook een passend tarief bij. Daarvoor staan we zeven dagen in de week klaar. Dat gedachtengoed heb ik bij een vorige werkgever meegekregen, waar ik de lijndienst op Italië mee heb helpen opbouwen. Daar heb ik het ondernemen geleerd.”

Stoute schoenen
“Tot mijn dertigste werkte ik in loondienst tot ik de stoute schoenen aantrok en voor mijzelf begon. Met tienduizend euro startkapitaal vanaf de zolderkamer. Nu staat er een bedrijf van circa zestig man, 26 eigen auto’s, twee vestigingen in Zuid-Amerika en met een miljoenenomzet. Dagelijks hebben we circa veertig auto’s op de weg.”

Afwijkende goederen
“We vervoeren vooral machines, constructiematerialen, materialen voor de olie- en gassector en de powerindustrie en andere afwijkende goederen en dan vooral op de langere afstanden, naar het Oostblok en Zuid-Europa. We hebben twee divisies: Logistics en Projects, zeg maar vervoer en expeditie. Het laatste doen we onder meer voor grote internationale sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen voetbal.”

Pieter van der Weijden van Ryano
Pieter van der Weijden:   “Managen op basis van data is de toekomst!“.  

Update:
Ryano heeft deelgenomen aan de verkennende pilot van wat nu Dali heet, rond datascience in de supply chain. REWIN is een van de initiatiefnemers van Dali. 


Oplossingsgericht denken centraal
“Volgende week vervoeren we een boortoren naar Spanje. In volgorde afbouwen en weer opbouwen, 35 auto’s in totaal. Dan moet je wel weten wat er in welke auto zit. De divisies zijn twee takken van sport die in elkaar overlopen waarbij oplossingsgericht denken centraal staat. Die manier van denken overbrengen op het team is wel een uitdaging in de groei. Je zoekt mensen die ambitie hebben. Vroeger dacht ik dat iedereen dacht en werkte als ikzelf; als ondernemer. Dat is natuurlijk niet zo. Nu heb ik een management team en een HR-manager.”

Moeilijke periode
“We hadden net vijf miljoen geïnvesteerd toen Lehman in 2008 omviel. Het aantal opdrachten kelderde en ik had niet het gevoel dat het vanzelf weer goed zou komen en besloot te saneren. Van 33 man terug naar 15, mouwen opstropen en doorgaan. Het was een moeilijke periode, in 2010 was het kantje boord. In 2012, we waren er net bovenop; ging er een grote klant failliet. In die periode zat ik er finaal doorheen en heb ik afstand genomen van het bedrijf. Mijn vrouw – financieel directeur – nam het roer over samen met een 24-jarige stagiaire – een supertalent. Ik ben zes maanden niet op de zaak geweest.”

“Ik ben ondernemer, geen manager. Van dat managen, daar wil ik vanaf. Meer loslaten? Als het MT mij verstaat, ja. Ik ben daar niet de makkelijkste in, zit er diep in. Afbouwen? Echt niet. Ik doe het met plezier en passie. Het mag wel iets minder, dus ik probeer de signalen op tijd te herkennen. Ontspannen doe ik door te tuinieren of te wandelen. Als ik ooit stop, begin ik een haciënda in Colombia.”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit artikel komt uit de reeks 'Roadtrip langs mkb-parels van West-Brabant'. U kunt het boekje hier downloaden. Deze 'roadtrip’ vindt plaats in het kader van het Groei mkb-programma West-Brabant. Samen met accountmanagers economische zaken van de West-Brabantse gemeenten bezoekt REWIN West-Brabantse mkb-ers waarbij we vragen naar de toekomstplannen en de eventuele knelpunten. Vervolgens kijken we samen waar we kunnen ondersteunen.

Voor meer informatie over de roadtrip of het Groei mkb-programma kunt u contact opnemen met Yvette Estourgie.

Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
Mathijs van Campenhout
Mathijs van Campenhout

Business Developer Groei MKB en Financiering


06 51 997 675