Help de Chinezen komen!

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Wat doet de gemeente Breda in China? Een betoog door C. Nuijten,  acquisiteur voor buitenlandse en binnenlandse investeringen in West-Brabant.

Help de Chinezen komen! En ook nog de Indiërs. De nieuwe economische reuzen staan klaar om onze economie over te nemen. China maakt dit jaar miljoenen spotgoedkope t-shirts, spaarlampen, tv’s, PC Hooft tractors en niet te vergeten sinds kort de poerenmentaator (!!) van Overtoom.

China doet ook mee met het opkopen van banken als ABN Amro. In India studeren dit jaar 20.000 ingenieurs af, meer dan in heel Europa. Talloze Indiërs bemannen in hun land helpdesks van Amerikaanse en Europese bedrijven. Niet alleen handmatige productiearbeid verhuist naar lage loonlanden, maar ook kantoorbanen en andere diensten. Steeds meer werkzaamheden als boekhoudkundige taken, opmaak van kranten, klantondersteuning,  drukwerk, beoordeling röntgenfoto’s enz. worden door de digitalisering footloose van aard en daarmee potentieel verplaatsbaar naar opkomende landen en oprukkende economieën. De OESO beschouwt inmiddels 20% van de totale werkgelegenheid in de Westerse economieën – en dat is een conservatieve schatting – als naar elders verplaatsbaar. Kortom, onze economie verandert in een rap tempo.
We globaliseren dat het een lieve lust is. De aarde wordt steeds kleiner. Of, om Thomas Friedman te citeren: " The world is flat". We consumeren goederen uit allerlei delen van de wereld en produceren op onze beurt goederen die mondiaal worden afgenomen. Er trekt dagelijks een immense stroom producten over de aardbol en via de elektronische media houden wij contact met mensen over de gehele wereld die ons soms nog vertrouwder zijn dan onze eigen buurman! Dat alles gaat gepaard – nadrukkelijk ook in West-Brabant – met het verlies van een niet-gering aantal arbeidsplaatsen. De huidige globaliseringfase zit pas op ca. 19%. We weten nog niet genoeg van globalisering en dus staat ons continent en ook de regio West-Brabant een onzekere toekomst te wachten. Dat moeten we niet bagatelliseren. In ieder geval is zeker – en nu citeer ik gezaghebbende Economische instituten –  ”we kunnen ons niet veroorloven om passief af te wachten" . Productvernieuwing, innovatie, kennisverdieping, flexibiliseren van de arbeidsmarkt, langer werken zijn de stereotype antwoorden!

Maar er liggen ook andere opportunities. Benut je sterkte!! Maintenance valley en procestechniek zijn een van de antwoorden en speerpunten voor de regio West-Brabant, maar ook de andere kracht, t.w. logistiek en distributie staat nadrukkelijk op de West-Brabantse agenda. Die keus behoeft i.v.m. de ligging tussen de twee wereldhavens geen nadere introductie. Veel producten worden langzamerhand in Azië gemaakt, maar moeten vervolgens ook weer hun weg terug vinden naar consumentenmarkten in Europa. Daar ligt nadrukkelijk een kans voor West-Brabant, namelijk het aantrekken van Chinese en/of Aziatische investeerders voor de distributie en logistiek van Chinese producten in Europa. Criticaster zullen met enig dedain vaststellen, dat distributiecentra c.q. logistieke activiteiten niet het adequate antwoord zijn¡­.. Simpel dozen schuiven in grote vierkanten (saaie) gebouwen, voegt nauwelijks iets toe, is de bekende en veelgehoorde kreet. De waarheid is zoals zo vaak ietwat genuanceerder. Laten we de recente vestiging van het distributiecenter van Samsung in Breda als voorbeeld nemen. Daar liggen ruim 250.000 spare parts op voorraad om dagelijks naar de klanten in Europa en Noord-Afrika gedistribueerd te worden. Dat is een complex maar indrukwekkend proces, dat deels is geautomatiseerd. In dat moderne centrum – met nu al een dikke 250 medewerkers – treft u de gehele dwarsdoorsnede van de arbeidsmarkt van lbo+ tot hbo/wo voor transportplanning, facturatie, sales, marketing, it-support, voorraadbeheer enz. en  dat alles ondersteund met de nieuwste technologie volgens the state of the art.

Deze lange aanloop had ik nodig om  te vertellen dat de China reis van de gemeente Breda, c.q. de regio West-Brabant een absoluut nuttige is om niet te zeggen een "must". Want in China liggen de kansen zonder te overdrijven voor het oprapen. De acquisitie in China zijn we als regio West-Brabant – gesteund door bestuurlijke voortrekkers in de regio West-Brabant zoals burgemeester Peter van de Velden en de wethouders Jan Pelle, Andre Adank, Yves de Boer en Chris Rutten (de laatste namens de Kamer van Koophandel) – eind 2005 gestart.  Een (economische) samenwerking met een belangrijke Chinese regio, namelijk Yanghzou was een tweede stap! In tegenstelling tot de Verenigde Staten wordt de economie van China van oudsher gedomineerd door de overheid. En dus is het van eminent belang om op dat overheidsniveau een intense samenwerking aan te gaan. Daarbij hebben we uitdrukkelijk niet gekozen voor een budget verslindende uitwisseling of een jumelage, waarin cultuur, historie of folklore hoogtij vieren, maar is geopteerd voor een convenant dat uitsluitend economische samenwerking voorstaat.

Uitwisseling van  kennis en acquisitiecontacten dus! Dat convenant is enkele dagen geleden door de respectieve burgemeesters van Yanghzou en Breda (namens West-Brabant) onder het genot van een kopje thee in China getekend. Dat was de formele start van de samenwerking!  Eerder waren we al bescheiden begonnen met het organiseren van workshops in China, het opbouwen van een netwerk en het onderhouden van de eerste Chinese contacten. De voorlopige tussenstand is, dat inmiddels drie Chinese bedrijven  hebben gekozen voor een vestiging in West-Brabant. Te beginnen met een Chinees assemblagefabriekje van fietsen of liever e-bikes…..Hollandser kan niet! Toegegeven in termen van omzet en arbeidsplaatsen nog bescheiden, maar het illustreert in ieder geval dat de aanpak werkt. Zo startte overigens Amgen in Breda ook bescheiden met 10 arbeidsplaatsen om in sneltreinvaart door te groeien naar ruim 400 medewerkers.

Wat doet de gemeente Breda in hemelsnaam in China???…..zie hier het antwoord.  Een actie die noodzakelijk is voor het aantrekken van Chinese investeringen waar wij als regio West-Brabant en als regionale ontwikkelingsmaatschappij voor West-Brabant ongetwijfeld  veel profijt van zullen trekken! Chapeau bas dus voor burgemeester Peter van de Velden en zijn gevolg die namens de regio West-Brabant de visie en moed tonen om deze (niet gemakkelijke) weg in te slaan!

Breda, 16 september 2007.

Cees Nuijten, acquisiteur voor buiten- en binnenlandse investeringen van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Rewin West-Brabant.

(reactie geschreven op verzoek van de redactie van BN De Stem, onder kop "Wat doet de gemeente Breda in hemelsnaam in China")




Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant