West-Brabantse parel: Kinetic Analysis: voorkomen is beter dan genezen

Uit de reeks: Roadtrip langs de parels van West-Brabant: de innovatieve parel Kinetic Analysis uit Breda, specialist in data van menselijk bewegen.

Maarten Gijssel studeerde fysiotherapie en vond dat ‘allemaal nogal subjectief’. Later kwam hij tijdens zijn studie Gezondheidswetenschappen in aanraking met het maken van voorspellende modellen op basis van datasets. Hij was direct overtuigd en richtte Kinetic Analysis op.

“Vanuit de gedachte dat voorkomen beter is dan genezen, begon ik met het ontwikkelen van gepersonaliseerde aanpakken op basis van persoonlijke datasets. We verzamelen allerhande bewegingsdata van een persoon waarmee we beter kunnen vaststellen wat er met iemand aan de hand is, of zelfs kunnen voorspellen dat er iets gaat gebeuren. Voor een topsporter is dat anders dan voor een patiënt met longproblemen. De context is dus altijd belangrijk, om te weten hoe we met data waarde kunnen toevoegen. De kwaliteit van levens verbeteren met behulp van objectieve, persoonlijke data, dat is eigenlijk wat we doen.”

Longshirt

Een geslaagd voorbeeld waarin alle Kinetic-expertise op het gebied van data science, productontwikkeling en gezondheidswetenschap samenkomt, is het ‘longshirt’: een shirt met sensoren dat de ademhalingsdata van zijn drager meet en via een app beschikbaar stelt aan de drager en – na toestemming – aan diens arts. “Met het shirt verzamel je continu data. Dat geeft een beter beeld van de patiënt dan een bezoek aan de longarts van tien minuten. Als je die data vervolgens combineert met open source data over het weer van het KNMI genereer je nog meer inzicht. Artsen krijgen hiermee de beschikking over real world data en het helpt ze om de omstandigheden van de patiënt beter te begrijpen.” Kinetic Analysis ontving voor het slimme longshirt een award van de Vereniging van Nederlandse Verpleegkundigen. “Een award van de doelgroep, dat is waar we het voor doen.”

West-Brabantse incubator B’WISE

Gijssel begon zijn bedrijf in ’s-Hertogenbosch, opende vestigingen in Griekenland en België en zit tot volle tevredenheid bij de West-Brabantse incubator B’WISE in Breda waar meerdere start-ups gevestigd zijn. “REWIN vertelde mij over het bestaan van B’WISE. Supergaaf om dit in je eigen stad te hebben. Alle ondernemers hier hebben de passie om hun doel te bereiken en de drive en de energie zijn volop aanwezig. Dat vind ik heel inspirerend. We helpen elkaar ook. Omdat wij vaker spin-offs opzetten en ventures bouwen.

Waardevol

“REWIN wees ons op de SIR-regeling (Stimulering van Innovatie in de Regio) voor het verkrijgen van financiële ondersteuning bij innovatietrajecten. Dat was een waardevolle tip. Ik vind het sowieso fijn hier in de regio; het is ideaal om nieuwe producten of diensten te testen. Je bent snel bij de juiste partij, want de lijntjes met zorginstellingen en andere potentiële afnemers zijn kort. En als het eenmaal een bewezen concept is, kunnen we het verder uitrollen. Brabant is voor ons in die zin heel waardevol.”
Hij geeft het voorbeeld van een vijftienjarig Bredaas hockeytalent dat maar niet van haar chronische blessure afkwam. Ze werd met behulp van data-analyse in korte tijd weer op de been geholpen, vertelt Gijssel. “Nu werken we voor de Nederlandse Hockeybond en internationale bonden.”

Kinetic Analysis ontwikkelde een training om veiliger te werken in cleanrooms in de farmaceutische industrie. “Die tool proberen we nu met hulp van REWIN te vertalen naar de regionale agrofoodsector. Zo bouwen we gestaag verder aan onze business. De komende jaren gaan we nog meer databronnen combineren en nog verder opschalen.”

Neem contact op
Arthur Nijhuis

Programmamanagement Startup & Scale-up | B'WISE

a.nijhuis@rewin.nl
06-10 21 18 89

Neem contact op
Yvette Estourgie

Programmamanagement
Innovatief Mkb

y.estourgie@rewin.nl
06-12 58 01 83

Aanmelden nieuwsbrief

REWIN West-Brabant

Initieert, stimuleert, verbindt