Werkprocessen digitaliseren om winstgevender te worden

Waarom digitaliseren/dataficeren - de voordelen op een rijtje. En schakel gratis hulp in!

Bron: Smart Industry

Ieder bedrijf digitaliseert. Dus als jij niet meegaat, loop je al snel achter de feiten aan. En hoe groter de organisatie is, hoe moeilijker het is om controle en overzicht over alle processen te hebben. Door de bedrijfsprocessen te digitaliseren, houd je met één druk op de knop overzicht in alles wat er in het bedrijf gebeurt en kan je snel bijsturen indien nodig. En zo zijn er meer redenen om te digitaliseren. Maar wat moet je digitaliseren om ook echt efficiënter te kunnen werken? En waar moet je beginnen?

Lees hieronder alles over voordelen van digitaliseren, de winst die jij hiermee voor jouw bedrijf kan behalen en hoe je er zelf laagdrempelig mee aan de slag kan.

Waarom digitaliseren?

  • Altijd real time overzicht – wanneer alle processen zijn gedigitaliseerd en aan elkaar gekoppeld, heb je altijd een actueel overzicht van de data. Zo kan je real time analyseren, bijsturen en optimaliseren
  • Besparing van tijd – wanneer processen zijn gedigitaliseerd is het werk sneller gedaan en houd je tijd over om aan andere belangrijke zaken te besteden
  • Besparing van kosten – doordat je tijd bespaart, is de doorlooptijd van de processen korter en is het werk sneller klaar. Dit levert tijd op, maar ook geld doordat je sneller kan leveren of meer kan produceren.
  • Controle – doordat je in 1 overzicht precies ziet wat er bij alle werkprocessen speelt, kan je sneller ingrijpen en bijsturen. Dit verhoogt de controle en beheersbaarheid op het hele bedrijf.
  • Waarborging van kwaliteit – wanneer alle data gedigitaliseerd wordt vastgelegd, verklein je de kans op fouten. Hierdoor wordt de data betrouwbaarder en stijgt niet alleen de kwaliteit van de data, maar ook van de werkprocessen die op basis van deze data aangestuurd worden
  • Verlaagt personeelskosten – digitalisering voorkomt handmatige invoer, die erg arbeidsintensief is. Daardoor is er minder mankracht nodig en kan je meer werk doen, met minder mensen
  • Helpt om de concurrentiepositie te behouden – met behulp van digitalisering ondersteun je jouw positie in de markt omdat je competitief kan zijn op het gebied van levertijd, service, kwaliteit en vakmankracht.

Oké, digitaliseren dus, maar hoe dan?

Bij digitaliseren gaat het er niet alleen om dat je alle data die voorhanden is digitaal beschikbaar maakt. Het draait voornamelijk om het zo inrichten van deze digitale data, dat het voor je gaat werken. Dus wanneer er een offerte in opdracht wordt gegeven, dat deze automatisch naar de productieafdeling wordt gestuurd en automatisch het facturatieproces ingaat. Maar ook dat wanneer er een product wordt verkocht, er automatisch een bestelling wordt gedaan om de voorraad weer aan te vullen. Het gaat dus om het slimmer maken van de werkprocessen.

Allereerst is het belangrijk dat je alle afdelingen binnen het bedrijf digitaliseert. Wanneer dit op orde is, kan je de verschillende afdelingen digitaal aan elkaar koppelen zodat deze met elkaar kunnen communiceren.

digitaliseren-dataficeren

Hoe pak je dat aan?

Beschrijf om te beginnen alle bedrijfsprocessen binnen de organisatie. Van inkoop en productie tot aan HR en Sales. Bepaal dan per bedrijfsproces welke informatie al digitaal beschikbaar is en welke nog niet. Kijk ook goed naar de manier waarop de digitale data op dit moment beschikbaar is en of je dit kan optimaliseren. Hiervoor zijn veel verschillende soorten software verkrijgbaar. Verderop vind je een korte opsomming. 

Wanneer je verschillende systemen op de juiste manier zijn ingericht en aan elkaar gekoppeld, ben je in staat om met de bijbehorende rapportagetool rapportages en analyses te maken. Hiermee heb je een actueel overzicht van alle data en processen in je bedrijf en ben je in staat om direct te sturen en optimaliseren om tot hoogwaardige en efficiënte werkprocessen te komen.

Schakel de hulp in van een gratis datacoach!

Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken door voor support een kosteloze en vrijblijvende afspraak te maken met een REWIN-datacoach. De datacoach geeft je advies-op-maat over hoe jouw bedrijf slim gebruik kan maken van de kansen die data (en AI) bieden. Krijg inzicht in hoe data jouw organisatie verder kan laten groeien en maak werk van je data.

 Vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met één van onze datacoaches. Ze helpen je graag!

Maak gebruik van deze kans om ook uit jóuw data te halen wat erin zit.

Bel of mail meteen

Je kunt ook direct contact opnemen met één van de datacoaches. 

Wat is er zoal aan software om werkprocessen te digitaliseren?

Er zijn veel verschillende software-oplossingen beschikbaar om in te zetten bij het digitaliseren van de processen in je bedrijf. Een korte introductie van de belangrijkste soorten:

ERP software
ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Met een ERP-softwarepakket houd je alle middelen binnen je bedrijf nauwkeurig in de gaten, van planning en controle tot alle middelen waar je over beschikt. Het helpt je om alle middelen die je hebt – van mensen tot machines, van materiaal dat je gebruikt in je productieproces tot je financiële middelen – zo optimaal mogelijk in te zetten. Kortom: een ERP-systeem neemt de centrale positie in binnen een bedrijf.

Productie-software/Robotic Process automation
Bij Robotic Process automation (RPA) draait het om het weghalen van repetitief werk bij medewerkers en ze vooral te laten doen waar ze goed in zijn, door robots in te zetten. Dit heet werkstroomautomatisering. Robots sturen de softwaretools aan, zowel met als zonder toezicht van de medewerker.

Machine Learning software
Machine Learning is gericht op het programmeren, automatiseren, schalen en integreren en opslaan van resultaten. Met Machine Learning wordt gekeken naar patronen en samenhang, waarbij de software leert en zichzelf optimaliseert gedurende het proces. Hierdoor kan het systeem voorspellingen gaan doen op basis van de geleerde patronen. Het is duidelijk; hier spreken we over AI (Artificial Intelligence).

Smart Maintenance software
Door Smart Maintenance toe te passen ontstaat er inzicht in de huidige staat en prestaties van de machines in de fabriek. Hierdoor kan er bespaard worden op kosten en tijd voor het onderhoud, en het optimale moment voor onderhoud worden voorspeld. Ook kunnen machines worden geoptimaliseerd om zowel de procesbeheersing te verbeteren, als de productiecapaciteit te vergroten.

Kwaliteitsmanagementsysteem software
Een kwaliteitsmanagementsysteem (ook wel KMS) is een systeem dat je helpt om op een systematische, transparante en effectieve manier de kwaliteit van je gehele bedrijfsvoering te waarborgen en deze in een proces van continu verbeteren te brengen. AFAS is voor velen een bekend programma, waarmee jouw kwaliteitsmanagement kan digitaliseren, maar er zijn veel verschillende aanbieders op de markt met software voor het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem.

Waarom het initiatief van een gratis datacoach?

De hele samenleving heeft te maken met data en digitalisering. Het maakt ons als maatschappij, in elke sector, slimmer. Het goed gebruiken van data versterkt het innovatievermogen van organisaties, en wordt steeds belangrijker voor de concurrentiekracht van bedrijven én van Brabant. Daarom faciliteert Provincie Noord-Brabant de hulp van datacoaches.

De uitvoering ligt bij de partners REWIN, Midpoint Brabant, Brainport Eindhoven, DVC-SI en Driven by Data. In West-Brabant heet dit programma West-Brabant Data-economie.

Bedrijfsgegevens

Contactgegevens

Aanmelden nieuwsbrief

REWIN West-Brabant

Initieert, stimuleert, verbindt