Regio Deal-aanvraag ingediend | Plantaardig als basis

Via drie sporen naar verbetering van brede welvaart.

West-Brabantse gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties – waaronder REWIN – dienden eind oktober een voorstel in bij rijksoverheid voor het versterken van de brede welvaart via een Regio Deal. Een Regio Deal is een samenwerking tussen het Rijk en een regio op basis van financiële steun. In februari 2024 keurt rijksoverheid de aanvraag goed of af. Dan is ook bekend hoeveel geld er naar de regio komt.

De regio vraagt aan de rijksoverheid € 30 miljoen en wil zelf € 47 miljoen investeren. Regio West-Brabant (RWB) diende de aanvraag namens de partners in. REWIN was nauw betrokken bij het onderdeel ‘West-Brabant maakt plantaardig’ en de onderliggende projectvoorstellen.

De Deal heeft als doel een betere brede welvaart: betere gezondheid, gezonde omgeving, vertrouwen in elkaar en verbetering in bestaanszekerheid. Dit willen we bereiken door de versterking van West-Brabant als plantaardige regio, via verschillende programma’s en projecten. De Regio Deal is daarin een stimulans. Zo hebben West-Brabanders, bedrijven, deelnemende gemeenten, onderwijsinstellingen, het waterschap, zorginstanties en maatschappelijke organisaties profijt van de Regio Deal.

Brede welvaart in West-Brabant

Brede welvaart zegt iets over kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers in ons land. Dus niet alleen over economische welvaart. Het gaat op dit moment niet goed met de brede welvaart in West-Brabant. De gezondheid van West-Brabanders kan beter, ook is er minder vertrouwen in bv. instanties. Daarnaast worden talenten van mensen nog onvoldoende benut op de arbeidsmarkt. Innovatie loopt achter. Gelukkig heeft West-Brabant potentie om deze problemen aan te pakken

Plantaardige kracht van West-Brabant

Wethouder Jeroen Bruijns van de gemeente Breda en bestuurlijk trekker van de Regio Deal West-Brabant laat weten: “West-Brabant heeft enorm veel potentie. Van oudsher zijn we al een plantaardige regio. Dat hebben we gezamenlijk de afgelopen jaren versterkt. Hierdoor zijn we koploper als het gaat om de grondstoffen en toepassingen die nodig zijn voor bv. innovatieve, duurzame en gezonde voeding en andere producten. We hebben alles zelf in huis om hiervoor te zorgen. Daarom zetten we als regio volop in op onze plantaardige kracht en de mooie kansen die er liggen.”

Plantaardig als basis

Met ‘plantaardig’ als basis, richt de regio zich in 3 sporen op een verbetering van de brede welvaart.

  • West-Brabant kiest plantaardig door bewustwording bij inwoners en organisaties van de vele lokale, plantaardige producten die er allemaal zijn voor een gezonde voeding of bijvoorbeeld de bouw van een huis.

  • West-Brabant maakt plantaardig door het testen van nieuwe plantaardige producten, inzet van techniek en talentontwikkeling. Met een goede samenwerking tussen overheden, ondernemers, onderwijsinstellingen en organisaties. In deze projecten is REWIN de kartrekker.

     

  • West-Brabant is voor iedereen een gezonde omgeving met een gezonde bodem, schoon water en biodiversiteit.

Via die aanpak vragen de regionale partners in de Regio Deal het Rijk om medewerking en steun. Rond februari 2024 neemt het Rijk hierover een besluit; komt er geld onze kant op om de plannen te realiseren, en zo ja; hoeveel.

Deze Regio Deal is een mooi onderdeel van alles wat we in West-Brabant samen doen om onze regionale ambitie voor 2030 te realiseren, via de vier programma’s Plantbased Ondernemen, Circulair Ondernemen, Innovatief Mkb en Startups & Scale-ups.

Regio Deal plantaardig

Partners in de Regio Deal

De partijen die samen de Regio Deal aanvragen zijn: Regio West-Brabant, de zestien West-Brabantse gemeenten (Altena, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht, Zundert), Waterschap Brabantse Delta, Curio, Avans, Breda University of Applied Sciences (BUas), GGD West-Brabant, Economic Board West-Brabant, REWIN, WerkgeversServicepunt West-Brabant, Provincie Noord-Brabant, Zorggroep Elde maasduinen, ZLTO, VNO-NCW Brabant-Zeeland en HAS green academy.

West-Brabant. Hier groeit plantbased.

Parallel aan het Regio Deal-traject werkt REWIN overigens, als spelverdeler namens de Economic Board West-Brabant, samen met het brede plantbased werkveld (ondernemers/bedrijven, onderwijs en overheid) aan een regionale plantbased propositie. Hiermee gaan we ons ook daadwerkelijk profileren als dé plantbased regio van Europa, wat we in 2030 ambiëren te zijn.

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant