VARTA onderzoekt bruikbaarheid plantenstoffen uit corona-reststromen

Het is voor de tuinbouwsector een gekke (corona)tijd. Tuinders en telers werden hard getroffen door de afgenomen vraag, maar tegelijkertijd ontstonden er mooie initiatieven zoals de #flowerboostchallenge. Ook zette het marktherstel snel weer in. Toch werden er noodgedwongen veel producten vernietigd en dat is meer dan zonde.

VARTA - het (valorisatie)lab van kwekerij Gova in Nispen - is de laatste jaren door REWIN ondersteund in het valideren van agrarische reststromen. Zo ontstonden er meerwaarde en nieuwe marktkansen voor de  door GOVA gekweekte planten en bloemen. Dat bleef niet onopgemerkt.

Onderzoek naar bruikbare plantenstoffen
Zo verstrekten Greenport West-Holland, in afstemming met SIGN, Royal Flora Holland en de Green Chemistry Campus middenin de coronacrisis een opdracht aan VARTA.
Het lab onderzoekt nu welke plantenstoffen nog gebruikt kunnen worden uit de producten die ten gevolge van de tijdelijk (door corona) sterk verminderde vraag vernietigd zouden worden, of uit reguliere reststromen.
Parallel aan het onderzoek zijn ook al potentiële afnemers van de plantenstoffen benaderd. Verschillende partijen hebben concrete interesse getoond en zouden deze producten af willen nemen. Uiteraard zijn dan eerst samples nodig, die de afnemers kunnen beoordelen.

Varta Valorisatielab


VARTA is volop aan de slag met het onderzoeken van 20 (!) gewassen. Oplevering van de samples wordt rond oktober verwacht.

Reststroom in de aanbieding?
Heeft u een gewas met een mogelijk waardevolle plantaardige reststroom? Neem dan contact op met VARTA via deze link: https://www.valorisatielab.nl/inventarisatie/

Jonica de Bruijn
Jonica de Bruijn

Programmamanager Agrofood/Biobased
(m.i.v. 1.7.2021)


volgt