Plant-based Partners: #verspillingsvrij

De voedselindustrie maakt uitzonderlijke tijden door. De horeca is dicht en de supermarkten draaien op volle toeren. Vanuit de glastuinbouw worden nu al overschotten van vers voedsel gemeld. De kans bestaat dat nieuwe oogsten en mogelijk strengere lockdownrestricties in de landen om ons heen voor verdere verspilling van groenten en fruit gaan zorgen. 

Veel partijen zetten nieuwe initiatieven op. Zo ook binnen ons netwerk. De volgende partijen, op initiatief van REWIN verenigd onder de noemer ‘Plant-based Partners: #verspillingsvrij’,  staan nu al klaar om mee te denken over oplossingen om verspilling van groenten en fruit te voorkomen. Zo leveren we tevens onze bijdrage aan de missie van de stichting ‘Samen tegen Voedselverspilling’.  

De komende tijd zullen we dit netwerk vergroten. We staan klaar om te helpen bij consortiavorming en het zoeken naar financiering.
REWIN doet dit vanuit het project Symbiosis4Growth. Projectleider Wouter de Buck is uw aanspreekpunt. 

Heeft u aanbod of mogelijke oplossingen? Meld u zich dan bij Wouter. w.debuck@rewin.nl | 06-50248447

De plant-based partners:

De stichting ‘Samen tegen voedselverspilling’
In deze crisistijd zijn er veel bedrijven die hard getroffen worden en hun product(-en) niet kunnen afzetten. In Nederland zijn al vele goede initiatieven ontstaan om de overschotten te vermarkten of te doneren. Door diverse factoren en onzekerheden krijgen we de komende maanden te maken met vele tientallen tonnen goed voedsel die niet geoogst kunnen worden of waar simpelweg geen markt voor is. Vanuit het ecosysteem ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ gaan we samen met alle bedrijven en ondernemers een vuist maken en krachten bundelen om zoveel mogelijk goed voedsel een waardevolle bestemming te geven.
“Samen met verschillende schakels in de voedselketen maken we het mogelijk goed voedsel dat verspild dreigt te worden, een waardevolle bestemming te geven.”
https://samentegenvoedselverspilling.nl

SVZ
Met meer dan 150 jaar ervaring in het verwerken van fruit en groente tot ingrediënten voor de internationale voedingsmiddelenindustrie, steunt SVZ dit initiatief van harte. Door vers fruit en groente te verwerken tot puree of concentraat, blijven nutriënten, vezels en vitamines zoveel mogelijk behouden en wordt de houdbaarheid aanzienlijk verlengd. Purees en concentraten zijn een waardevolle basis voor sappen, dranken, soepen en sauzen etc. Door samen te werken met telers en de voedingsmiddelenindustrie leveren we een waardevolle bijdrage aan het tegengaan van voedselverspilling.  http://www.svz.com/

Horizon11
Horizon11 biedt bedrijven en samenwerkingsverbanden in vers de connectie met markt en consument. Wij ondersteunen bij het vinden van (nieuwe) afzetkanalen door middel van innovatieve businessmodellen, productontwikkeling en/of marktbewerking.  Met onze expertise en netwerk kunnen wij de regie verzorgen van idee tot schap, op gebied van strategie, innovatie, validatie, positioneren en daadwerkelijke uitvoering. Wij geloven dat heerlijke eerlijke producten, met al het goede van vers, het leven van mensen mooier, bijzonder en gezonder maakt. 
https://www.horizon11.nl/

Valorisatielab Reststromen Tuin- & Akkerbouw
Varta onderzoekt (sierteelt)gewassen en agrarische reststromen op inhoudsstoffen en de toepassing van deze inhoudsstoffen. Denk hierbij aan hoogwaardige verwaarding zoals in cosmetica, food, farmacie of gewasbeschermende werking. De productie-innovatie heeft inmiddels geleid tot een grootschalige extractiemachine. Ons stappenplan is professioneel uitgevoerd, reproduceerbaar, controleerbaar en in kleine, overzichtelijke en betaalbare stappen met telkens een go or no-go moment. We spreken de taal spreken van agrarisch specialisten en van wetenschappelijk onderzoekers.
https://www.valorisatielab.nl/

De Verspillingsfabriek
Van Pieterburen tot Vaals en van Domburg tot Oldenzaal: de Verspillingsfabriek wil zoveel mogelijk groenten redden om er smaakvolle producten van te maken. We willen de grootste soepfabriek van Nederland worden! Zo kunnen we nog meer werkplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En producten ontwikkelen met zoveel mogelijk verse ingrediënten, zonder onnatuurlijke e-nummers.
No waste of taste! Door het sluiten van de horeca, hotels en leisure kan de Verspillingsfabriek haar magazijnvoorraad niet uitleveren. Zo staat er op dit moment meer dan 3.000 liter koelverse, smaakvolle soep in wel elf smaken in onze koeling.
https://deverspillingsfabriek.nl/

Gesprekken worden gevoerd met:
https://www.doehler.com/
https://www.koppertcress.com/nl
www.boerschappen.nl

Contact
Meer weten over dit initiatief? Of wellicht interesse om aan te haken en samen een vuist te maken tegen voedselverspilling? Neem contact op met:

Wouter de Buck
w.debuck@rewin.nl
06-50248447