Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Nieuwbouw Europees distributiecentrum in Oosterhout

In het West-Brabantse Oosterhout wordt deze maand gestart met de bouw van een nieuw distributiecentrum, dat de gemeente op het gebied van bedrijvigheid en werkgelegenheid een goede impuls geeft. Het distributiecentrum aan de Rederijweg,  op een kavel aan het water, wordt op 1 november van dit jaar opgeleverd. De exploitatie wordt uitgevoerd door logistiek dienstverlener OMS BV, waarvoor 200 mensen (direct en indrect) werkzaam zullen zijn.

 

Het distributiecentrum wordt gebouwd volgens een zeer duurzaam ontwerp. Zo worden ondere andere  de verlichting van de gehele begane grond van 30.000 m2 en de entresol van 6.000 m2 volledig in LED uitgevoerd, geleverd door Philips. Daarnaast is het dak constructief voorbereid op toekomstige plaatsing van zonnepanelen. De realisatie van de bouw aan de Rederijweg is in handen van VALERES Industriebouw uit Best.

 

OMS BV ontvangt goederen uit de hele wereld. De aanvoer van deze goederen wordt verzorgd door de  Oosterhout Container Terminal (OCT), een zusterbedrijf van OMS, die gelegen is op 300 meter van het nieuwe distributiecentrum. De goederen worden gelost uit deepsea containers, verpakt, gecontroleerd op kwaliteit en verzonden door heel Europa. De export naar Spanje, Italië en Groot Brittannië wordt door OCT BV uitgevoerd via de binnenvaart naar het spoor of met de shortsea naar de diversen landen.

 

Grote klanten van de logistieke groep OCT/OMS/Rietveld gaan gebruik maken van het nieuwe dc en de bijbehorende dienstverlening. Deze logistieke dienstverlener werkt voor grote namen als LG, Lidl, IKEA en Dohler. De nieuwbouw biedt veel mogelijkheden voor verdere uitbouw van deze relaties. Het gebruik van trimodaliteit speelt hierin een zeer belangrijke rol. Het vervoer over water is in Oosterhout goed op orde. Vorig jaar ging  125.000 teu overslag via de Oosterhoutse Container Terminal. Onderzoek naar opzet van continentaal vervoer per spoor vanuit ODC is inmiddels opgestart.

 

Wethouder Marcel Willemse van de gemeente Oosterhout was nauw betrokken bij de transactie rond de grond voor het nieuwe distributiecentrum. "Omdat het het laatste kavel van formaat was op bedrijven-terrein Weststad, zijn we heel zorgvuldig geweest bij de verkoop van de grond. De positieve effecten die een vestiger als deze heeft op de lokale en regionale arbeidsmarkt is voor ons de hoofdreden geweest om alle medewerking te verlenen aan de aankoop- en vestigingsprocedure". Hij vervolgt: "De gemeente Oosterhout hecht  daarnaast veel belang aan het versterken van haar groene imago, onder andere door sterk in te zetten op multimodaliteit. Dat deze onderneming  er bewust voor gekozen heeft om de belangrijkste aan- en afvoer over water te laten plaatsvinden, is dan ook een enorme plus."

Willemse besluit: "De impact op de lokale economie is ook nog eens behoorlijk; door het spin-off effect zullen niet alleen de lokale transportbedrijven hun voordeel kunnen doen met de nieuwe logistieke

bedrijvigheid, maar ook de Oosterhoutse Container Terminal krijgt met de komst van dit Europese dc een extra impuls. Om meerdere redenen is de komst van dit nieuwe dc heel goed nieuws voor Oosterhout, dus!"

 

Namens de regio West-Brabant is de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN betrokken geweest bij het vestigingstraject. REWIN was destijds ook betrokken bij de opzet van OCT BV en Rietveld logistiek.

 

 

Breda, 6 maart 2013

 

Voor meer informatie:

NV REWIN West-Brabant

Guido van Liefland 076- 5646780