Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

MKB Innovatie Top 100: de uitslag

Donderdag 21 september presenteerde de Kamer van Koophandel in samenwerking met De Financiële Telegraaf voor de 12e keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft gerealiseerd.

Een panel van innovatie-experts selecteerde deze 100 MKB-ers uit maar liefst 300 inzendingen. Het is niet zonder reden dat innovatieve ondernemers graag opgenomen willen worden in de Top 100. Onderzoek van de Kamer van Koophandel wijst uit dat alle Top 100 bedrijven van de afgelopen jaren hun winst zagen toenemen. Ze namen extra personeel aan en werden internationaal actiever. Een plek in de Top 100 blijkt dus een goede graadmeter voor succes.

Noord-Brabant één van de koplopers
De bedrijven uit de MKB Innovatie Top 100 zijn overal in Nederland gevestigd maar Noord-Holland en Noord-Brabant vormen met respectievelijk 22 en 21 bedrijven de koplopers. Daarachter komt Zuid-Holland met 15 bedrijven.

West-Brabantse toppers
Drie bedrijven in de Top 100 komen uit West-Brabant:

  1. Jacan Holding – Zundert (nr. 13)
    Jacan is een bekende van de MKB Innovatie Top 100. Het bedrijf ontwikkelt producten en brengt die vervolgens onder in nieuwe bedrijven om ze op de markt te brengen. Sinds 2010 zijn deze producten bijna jaarlijks terug te vinden in de Top 100. Jacan is dit jaar opgenomen met de Doorvaartsluis waarmee scheepvaart- en wegverkeer elkaar zonder problemen en oponthoud kruisen.
  2. Kwettr – Breda (nr. 30)
    Kwettr heeft een helder visie: klanten producten laten betalen met social media in plaats van geld. De onderneming doet dit met inzet van digitale mond-tot-mond reclame. Met een tweet, like  of follow op diverse social media koopt de klant een product. In 2016 won Kwettr de Accenture Innovation Publieksprijs met dit idee.
  3. Special Plant  Zundert – Zundert (nr. 76)
    Begonnen als tuinplanten kwekerij met gaultheria (bekend vanwege zijn wintergroene blad en sprekende rode bessen)  waarbij eigenaar Johan Jansen na jaren van selecteren, kruisen en veredelen inmiddels een variant met een witte bes heeft ontwikkeld, heeft Special Plant nu de primeur voor Europa: de eerste Europese theeplant. Met de Tea by Me veroverde Special Plant Zundert de 76e plaats in de Innovatie Top 100. REWIN besteedde eerder aandacht aan deze ondernemer in het artikel ‘Samenwerken voor een bredere businesscase’.