MKB-parel EWS Group uit Altena: ik zie zoveel kansen

Joren Nieuwenhuizen maakte de mavo niet af en ging aan de slag als productiemedewerker bij een notenverwerkingsbedrijf. Hij werkte zich op tot productiemanager, loodsbaas en bedrijfsleider. In 2006 zag hij een gat in de markt en begon zijn eigen bedrijf GDN (Gasmeetkundige Dienstverlening Nederland). Nu heeft hij met drie compagnons in PPD Invest Group achttien bedrijven in twaalf landen. Nieuwenhuizen: “We gaan richting de dertig miljoen euro omzet.”

Nieuwenhuizen is CEO (‘Een hond heeft een baas; hier werken we als team en met elkaar, enkel als er moeilijke beslissingen genomen moeten worden, zal ik deze nemen’) en mede-eigenaar van onder andere EWS Group, dat zich bezighoudt met alle vormen van ongediertebestrijding, begassingen, gasmetingen, ventilaties en biobehandelingen van goederen in opslag. “De problematiek van het ontgassen van importcontainers fascineerde me. Daarom startte ik in 2006 mijn eerste bedrijf.”

Gewonnen tender
In 2009 schrijft Nieuwenhuizen samen met Ludo Luyts in op een tender voor het gas meten van alle importcontainers van een grote vervoerder. Ze winnen en bouwden samen EWS Group (Eco Worldwide Solutions) verder op. “Midden in de recessie en zonder hulp van wie dan ook. Het was ploeteren.” Een traditionele gasmeting duurde destijds bijna 45 minuten en dat moest sneller. “We vonden een andere technologie en sindsdien doen we het in de meeste gevallen binnen de vijf minuten. We hebben er nu een twintigtal mobiele laboratoria mee rondrijden. Met één toestel doen we circa 12.000 analyses per jaar.” Ander uitgangspunt is dat de inspectiekosten voor de klant laag zijn.

Filialen en zusterbedrijven
De aanpak werkt en het bedrijf groeit. Er komen filialen in andere landen en er komen zusterbedrijven. “In 2018 hadden we 115 medewerkers en we gaan nu richting de 250. Onze mensen zijn onze belangrijkste assets. Vanaf het begin hebben we naar slimme en kwalitatieve mensen gezocht. Ze moeten zelfstandig kunnen werken en zijn vaak het visitekaartje van de firma. De verwachting is dat we de komende drie jaar in omvang verdubbelen.”

60.000 containers
EWS Group werkt inmiddels voor vrijwel alle bekende en toonaangevende Europese foodbedrijven. “Voor een bekende supermarktketen meten we jaarlijks circa 60.000 importcontainers verspreid over drie landen. Als ze besmetting vinden tijdens het lossen dan begassen we de containers om de insecten te doden. Voor hetzelfde bedrijf verzorgen we in alle distributiecentra de pest control, is onze zelf bedachte en gepatenteerde bio-verpakkingstechniek (VacQPack) geïmplementeerd en bestrijden we de overlast van vogels onder de luifels van de laad- en losdocks.”

Oude hobby opgepakt
“Ik bedenk telkens nieuwe dingen en dan begin ik weer een start-up. Drie jaar geleden heb ik een oude hobby opgepakt en ben ik weer actief in de notenbusiness met Nuts Cleaning & Packaging. Ik zie zoveel kansen. Ik ben nu bezig met een nieuw concept met cashewnoten. Nee, ik vertel nog niet wat precies.”

Goede tip
“REWIN brengt ons onder andere in contact met onderwijs en overheden. Ze hadden zelfs een goede tip voor een partner in Italië. We zijn ook lid van CONNECTED West-Brabant, het logistieke programma waar REWIN bij betrokken is.”

“Ik ontvang 250 mailberichten op een dag en die handel ik allemaal direct en per dag af. De smartphone is daarbij mijn kantoor. Ik slaap maar vijf uur. Ik ben tweehonderd dagen per jaar op businesstrip. Die drukte en stress heb ik nodig. Mijn bedrijf is mijn hobby en mijn passie.”

Flexibel in coronatijden
EWS ziet ook in coronatijden ondernemerskansen, door hun service uit te breiden met het ontsmetten van  kantoren, huisartsenpraktijken en produktielijnen. We gebruiken speciaal samengestelde waterstofperoxide en daarmee doden we 99 procent van de bacteriën, schimmels en virussen, licht Joren Nieuwenhuijsen toe. 

-------------------------------------------------------------------

Dit artikel is een voorpublicatie uit de reeks "Roadtrip langs de MKB-parels van West-Brabant". Verschijningsdatum: najaar 2020.  Op de website van REWIN zijn ook al diverse andere voorpublicaties te vinden. 

Joren Nieuwenhuizen 

Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
Mathijs van Campenhout
Mathijs van Campenhout

Business Developer Groei MKB en Financiering


06 51 997 675
Stefan van Seters
Stefan van Seters

Programmamanager Logistiek


06 24 267 866