Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Grondwerkmachine gigant naar Roosendaal

De van oorsprong Amerikaanse onderneming Terex, wereldwijd een van de grootste fabrikanten en leveranciers van graafmachines, bulldozers, (hef)trucks, schaarliften, boor- en mijnbouwapparatuur en alle denkbare soorten kranen, heeft definitief besloten haar eerste Europese hoofdvestiging te gaan betrekken en te bouwen op het bedrijventerrein Borchwerf II in Halderberge. Er worden verschillende activiteiten opgezet op Borchwerf.

In samenwerking met logistiek dienstverlener CEVA Logistics gaat Terex centraal, vanuit West-Brabant, het gehele vasteland van Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland bedienen met - onderdelen van - al haar producten. Bovendien worden in een nieuw multilingual shared service center van CEVA Logistics en onder haar regie alle stafdiensten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland gebundeld en worden daarvandaan voortaan centraal alle administratie, customer service, facturatie en debiteurenbeheer en call center diensten verzorgd.

Vanwege de schaalgrootte wordt naast het huren van een bestaande center een nieuwe hal met showroom en stallingruimte gebouwd en toegevoegd. Projectontwikkelaar Herwijnen uit Eindhoven tekent voor de ontwikkeling, bouw en verhuur van de nieuwe hal en het bijbehorende terrein. Het totale project is goed voor 120 tot 150 arbeidsplaatsen met het uitzicht op verdere substantiële groei, want de bedoeling is dat in een volgende fase de discipline revisie en spare parts op Europese schaal wordt toegevoegd wat nog eens leidt tot ca. 40 tot 50 extra arbeidsplaatsen. Alles bij elkaar dus het perspectief van 170 tot 200 nieuwe arbeidsplaatsen.

 

Naast het verzamelen, verpakken en verzenden van alle mogelijke onderdelen van Terex producten, wordt er aansluitend aan de bedrijfsruimte een terrein ingericht en gebruikt als stallingsruimte met daaraan gekoppeld de bouw van een  hal voor het assembleren en fine tunen van het hijsmateriaal ten behoeve van de diverse lokale markten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Rusland. Terex komt met een eigen kantoor naar Roosendaal, dat bemand zal worden door nieuwe Terex medewerkers. De andere activiteiten, dus het runnen van het call- en customer service center evenals de assemblage en het onderhoud van de kranen wordt verzorgd door CEVA logistics, zelf nog maar sinds begin 2008 nieuwgevestigd in Roosendaal. CEVA, een van de grootste en meest toonaangevende logistieke ondernemingen ter wereld, is er een nieuwe logistieke 'multi-user' locatie gestart, eveneens dus op Borchwerf II. Vanuit deze nieuwe locatie houdt CEVA zich bezig met het ontwikkelen, uitvoeren en beheren van complexe logistieke ketenoplossingen voor multinationals en grote lokale ondernemingen, en straks dus ook voor Terex.

Projectontwikkelaar Jan Heintze uit Eindhoven - voor voetbalkenners herkenbaar als de man die een glansrijke voetbalcarri¨¨re bij PSV heeft doorlopen - is degene die de bouw en verhuur van de nieuwe hal en het bijbehorende terrein voor zijn rekening neemt. Recent tekende dezelfde ontwikkelaar ook voor de ontwikkeling van het nieuwe Europese hoofdkantoor van Flowserve in Etten Leur. Nathan Gouka, ontwikkelaar en woordvoerder van dit projectontwikkelingsbedrijf zegt dan ook ingenomen te zijn met het in portefeuille nemen van deze nieuwe, solide partij. "Behalve het vermarkten van mammoetkranen is Terex synoniem voor stevig en krachtig",aldus de voetbalveteraan Jan Heintze.

 

Terex Corporation is een bijzonder gediversificeerde, financieel gezond mondiale producent die in 4 verschillende marktsegmenten opereert: Terex Aerial Work Platforms, Terex Construction, Terex Cranes and Terex Materials Processing & Mining. Terex fabriceert een brede verscheidenheid aan installaties en benodigdheden onder 50 verschillende merknamen voor gebruik in allerhande industrieën, onder andere de bouw, weg- en waterbouw, delfstoffenwinning, mijnbouw, scheepvaart, transport, raffinage en water-, gas- en electriciteitswinning. Het bedrijf richt zich op het produceren van kwaliteits kapitaalgoederen die de productiviteit, return on investment en efficiency leveren die de kostenbewuste klanten heden ten dage verwachten en eisen.
En met succes. Terex behaalde in 2008 een totale netto omzet van $ 9,9 miljard ($ 9,1 miljard in 2007).
In Europa was Terex al een bekende speler met bijvoorbeeld de verkoop van de Atlaskranen; kranen die veelal worden ingezet voor de wegeninfrastructuur en in het straatbeeld nauwelijks weg te denken, maar dat is slechts een kleine greep uit het enorme assortiment dat Terex Inc gaandeweg op de markt heeft gebracht.

Terex is opvallend hard gegroeid de laatste jaren, voornamelijk door een serie van overnames, acquisities maar ook ontmantelingen van bedrijfsonderdelen: alles bedoeld om het aanbod te vergroten, de geografische dekking te verbeteren en zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan de keten voor de afnemers van Terex producten. Matt Fearon, vice president en managing directeur voor Europa,het Midden-Oosten, Afrika en Rusland bevestigt, dat tot de consolidatie en samenvoeging in Borchwerf is besloten via een partnership met de grote logistieke speler Ceva Logistics.. Het center in Roosendaal wordt betrokken en aldus worden bestaande distributiecenters in UK, Spanje, Frankrijk en Zweden gesloten. De opschaling en samenvoeging zal tot een betere performance leiden met uitzicht op verdere groei en bloei...alles in favor en for the sake of  de client¨¨le"

 

Wethouder Cees Lok van de gemeente Halderberge steekt zijn trots over deze uitstekende vangst voor de West-Brabantse gemeente niet onder stoelen of banken: "Het toont eens te meer aan dat Borchwerf een sterke positie heeft als het gaat om logistiek en distributie. Ons bedrijventerrein huisvest inmiddels de groten der aarde op dit gebied. We waren al erg blij met de komst van de logistieke topper CEVA, vorig jaar. Dat nu een andere toonaangevende mondiale en mammoet speler besloten heeft haar Europese logistieke activeiten onder te brengen op Borchwerf II, deels zelfs bij datzelfde CEVA, bewijst dat we een gezonde, aantrekkelijke propositie bieden aan een ieder die actief is in dit segment van de markt en die een unieke vestigingslocatie als Borchwerf op waarde weet te schatten. Natuurlijk zijn wij ook erg gelukkig met de toevoeging van nieuwe, hoogwaardige arbeidsplaatsen aan de lokale arbeidsmarkt." aldus wethouder Lok.

 

Bedrijventerrein Borchwerf II blijft ontegenzeggelijk een populaire vestigingsplaats. Dat bevestigt directeur van de projectorganisatie Borchwerf, de heer Leo Welters. "Nog altijd staat Borchwerf voldoende in de belangstelling. Kennelijk zijn er voldoende bedrijven met een gezonde balans, die blijven kijken naar investeringskansen voor de middellange en de lange termijn" vat Welters het samen . "Terex vormt wat ons betreft een ijzersterke combinatie met CEVA, ook al een nieuwkomer waar we natuurlijk als projectorganisatie erg tevreden mee zijn. Naast de goede prijs/kwaliteitverhouding die we potentiële vestigers bieden, zijn er nog wat zaken die Borchwerf II een unieke vestigingslocatie maken. Zo is er op het gehele terrein sprake van een bijzonder hoog voorzieningenniveau, heeft het allure en een sterke uitstraling en wordt er ondernemingen parkmanagement en allerhande facilitaire diensten geboden. Een totaalpakket dat zijn weerga in Nederland niet kent".

 

De komst van Terex is het zoveelste goede voorbeeld van een onstuitbare trend, namelijk die van de consolidatie: opschalen, saneren, sluiten en kosten besparen door op, meestal Europese maar vaak ook Benelux-schaal een organisatie te bundelen. En niet toevallig komt bij dit proces West-Brabant telkens weer bovendrijven als optimale vestigingslocatie voor zo’n Europese of Beneluxvestiging! De centrale ligging, uitstekende bereikbaarheid en excellente aan- en afvoermogelijkheden over zowel de weg, het water als het spoor vormen op zich al een uitstekende reden om voor Europese vestiging voor West-Brabant te kiezen. Dit gecombineerd met de relatief lage kostenstructuur, de aanwezigheid van een prima arbeidspotentieel en de opvallend coöperatieve opstelling van zowel regionale ontwikkelingsmaatschappij als de West-Brabantse gemeenten biedt verhuizende of nieuw te vormen ondernemingen vestigingsvoordelen die andere regio’s simpelweg niet kunnen bieden.

De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant is er trots op opnieuw een bedrijf bij het consolidatieproces in de regio te hebben mogen begeleiden. De uitverkiezing van West-Brabant tot de logistieke hotspot werd daarmee weer eens bevestigd!

 

Voor nadere informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met: 

NV REWIN West-Brabant
Cees Nuijten, hoofd Promotie en Acquisitie
tel. 076 5646780 / 06 53332270