Cosun Beet Company produceert eiwit uit bietenblad

Eind vorig jaar nam Cosun Beet Company (voorheen: Suiker Unie) haar Green Protein Excellence Center (GPEC) officieel in gebruik. Een open innovatie- en kenniscentrum, waarin het bedrijf eiwit uit bietenblad produceert. Dit gebeurt met een unieke, baanbrekende methode.

Cosun Beet Company

Eiwittransitie
Plantaardige eiwitbronnen zijn onmisbaar om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende proteinen te voorzien. De demo plant levert een belangrijke bijdrage aan deze eiwittransitie. 

Groene bladeren van planten bevatten 1% tot 3% eiwit. Dankzij een nieuw extractieproces, ontwikkeld en gepatenteerd door TNO, is het mogelijk om dat eiwit eruit te halen. Royal Cosun - het moederbedrijf van Cosun Beet Company - heeft de exclusieve licentie om het patent te gebruiken.
In de demo plant op Nieuw Prinsenland in Dinteloord wordt dat eiwit uit bietenblad - en later ook uit blad van andere gewassen - geëxtraheerd. Elke hectare bietengewas levert 20 tot 30 ton bietenblad. Daaruit kan 180 à 280 kg hoogwaardig eiwit worden gehaald. De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in allerlei producten gebruiken, bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts. Cosun Beet Company streeft ernaar om, na deze demo plant, tegen 2022 de eerste grootschalige productielijn draaiend te hebben. 

Open innovatie: start-ups en mkb’ers zijn welkom
GPEC is onderdeel van een strategisch programma dat Cosun is gestart voor plantaardige eiwitten. Van oudsher werkt men bij Cosun aan het maximaal verwaarden van hun gewassen. Deze broedplaats met pilot- en demo-productiefaciliteiten past daar perfect in.

Innovatieve start-ups en mkb-bedrijven worden van harte uitgenodigd aan te haken en met Cosun Beet Company op te trekken in de eiwittransitie.

Marc-Paul van Halderen
Marc-Paul van Halderen

Programmamanager Agrofood/Biobased


06 30 987 667