Associate degree studenten Engineering brengen beroepsopdracht in de praktijk

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Op 25 juni was het zover. Elf eerstejaarsstudententeams van de Avans Associated Degree Academie in Roosendaal konden laten zien wat ze in de opleiding Engineering tot nu toe hebben geleerd, en brachten het resultaat van hun beroepsopdracht in de praktijk. Die ochtend werden er 11 swingende en flitsende skiliftgondels gedemonstreerd onder toeziend oog van een vakkundige jury.

Opdracht: bouw een werkende gondel
De opdracht was om een gondel te ontwerpen, te bouwen, testen en demonstreren, waarbij er aandacht moest zijn voor gewicht, de duurzaamheid van het ontwerp, audio- en visuele effecten. De gondel moest een traject afleggen over een 6 meter lange staalkabel onder een bepaalde hoek. Onderweg moest er een ring worden opgepikt, automatisch gestopt en weer omhoog gegaan worden. Dit traject moet 3x autonoom worden afgelegd.
De studententeams begonnen met een korte presentatie over het ontwerp, de toegepaste techniek, de materialen, de wiskundige berekeningen, de productie, de gevolgde methodiek en aanpak. Vervolgens kregen de teams 2 minuten de tijd om de gondel te installeren en te starten met de demonstratie.

Technische hoogstandjes en ‘pech onderweg’
Aan creativiteit en technisch vernuft geen gebrek. Van strakke 3D geprinte gondels en een Milkshake model tot de Efteling Pagode vonden hun weg op de kabel. Inclusief speciale lichteffecten, bewegende onderdelen en schallende skihutmuziek. Er waren goed doordachte ontwerpen van duurzaam materiaal of hergebruikte onderdelen. Technische hoogstandjes met ‘remote control’ en slimme software waarmee het traject werd ‘ingeleerd’.
Zoals dat in de praktijk voorkomt, verliepen de demo’s ook niet altijd vlekkeloos. Er waren opstartproblemen en ‘pech-onder-weg’-gevallen. Uit de antwoorden op vragen van de vakjury bleek dat er niet altijd goed was nagedacht over de aanpak, het technische ontwerp, de keuze van de materialen en de berekeningen. Deze teams mogen in de zomervakantie hierover nadenken en krijgen in september nog een kans.  De gondels die probleemloos het parcours aflegden, bleken een mooi staaltje van toegepaste techniek, systeemdenken, methodische aanpak en vakmanschap. Techtalent met skills waar bedrijven op zitten te wachten!

De juryleden hadden een leuke en inspirerende ochtend en zullen voortaan de skilift tijdens hun vakantie toch anders gaan bekijken.

Skilift 1

De jury

Neem contact op
John den Ridder

Digitalisering, dataficering en robotisering

j.denridder@rewin.nl
06-27 90 90 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant