IVECO kiest voor samenvoeging commerciele activiteiten in Breda

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

De directie van Iveco Benelux heeft zeer recent besloten om haar commerciële activiteiten in België, Nederland en Luxemburg samen te voegen en zich in een nieuw kantoorpand te vestigen in Nederland, t.w. in de stad Breda.
De nieuwe activiteit levert directe werkgelegenheid op voor ca. 85 werknemers. Deze Beneluxering, c.q. samenvoegingoperatie zal in de loop van het eerste kwartaal van 2003 worden gerealiseerd. Iveco – bekend in de markt als producent van bestel- en vrachtwagens en dan met name in het hogere segment – heeft thans verspreid in België, Luxemburg en Nederland een viertal kantoren
.

Iveco heeft wereldwijd een omzet van ruim 8,5 miljard euro. Het van origine Italiaans concern heeft in veel landen van de wereld productievestigingen met verkooppunten. Verspreid over de verschillende continenten wordt werkgelegenheid geboden aan ca. 35.000 werknemers. Iveco kan worden beschouwd als een van de marktleiders in de wereld als het gaat over de verkoop van bestel- en vrachtwagens. Met een marktaandeel in Europa bijvoorbeeld van 17% laat zij partijen als Daf, M.A.N of Scania ruimschoots achter zich! Ook op andere continenten zijn grote markten opgebouwd. In China bijvoorbeeld opereert Iveco in een joint venture met een lokale onderneming en scoort daarbij  met een marktaandeel van ruim 16%.

Design speelt bij Iveco een niet-onbelangrijke rol. De Italiaanse vormgeving die overal ter wereld bekent staat als topdesign, zal in nog belangrijkere mate als in het verleden het technisch hoogstaand product gaan completeren. Iveco verovert met nieuwe designs de truckwereld en speelt als geen ander een voortrekkersrol.

“De wereld is flink in beweging, onophoudelijk en misschien wel sneller dan ooit tevoren. Dat geldt zeker ook voor de transportwereld. De oude wijsheid “stilstand is achteruitgang” geldt zeker voor de transportwereld. De concurrentie is hevig, aldus licht de heer M. Van Brakel het besluit tot Beneluxvestiging toe. Loonkosten, brandstofprijzen, wegenbelasting, tol, alles stijgt, behalve de tarieven. Efficiency en kostenbeheersing zijn daarom belangrijker dan ooit.

Iveco realiseert zich dit terdege en richt zich daarom op de meest efficiënte transportoplossingen, waarvan zowel de vervoerder, de verlader als de chauffeur de voordelen ondervindt. Efficiënte trucks  efficiënte service, betrouwbaarheid en een lage kilometerkostprijs, dat is waar wij ons voor inzetten. Samen met onze medewerkers, dealers en leveranciers”.

Onder invloed van de strategie om concurrerend te blijven heeft het moederconcern van Iveco in Turijn  de diverse landendivisies opgedragen om te komen tot lagere kosten en een efficiëntere invulling. Schaalvergroting en kostenbeheersing zijn zoals gezegd de sleutelwoorden.

Een en ander heeft geleid tot het besluit om een nieuw Beneluxkantoor te creëren met het uitgangspunt om vanuit deze vestiging alle activiteiten zoals sales, marketing en after sales te verzorgen. Tevens wordt er een trainingscenter ingericht en worden de demowagens hier gestald en onderhouden.

In de oriënterende gesprekken maakte de directie duidelijk, dat één voorwaarde belangrijk was, namelijk een zichtlocatie langs de belangrijke transportas, tw. de A-16. Als die zichtlocatie niet kon worden geboden zou de Iveco directie gedwongen zijn om naar alternatieven in België uit te wijken.

Omdat op dat moment geen bouwlocaties beschikbaar waren heeft Rewin West-Brabant contact gelegd met gevestigde ondernemingen op Hazeldonk in Breda met de vraag of de bereidheid bestond hun eigendom af te stoten, c.q. beschikbaar te stellen ten behoeve van deze (prominente) partij. Een ondernemer – tw. de directie van Breda Transport – toonde interesse. De partijen zijn met elkaar in contact gebracht en vervolgens heeft dit geleid tot een overeenstemming, waarbij Iveco de kantoren, terreinen en opslagruimten van Breda Transport – na enige interne en externe verbouwingen – betrekt.

Wethouder André Adank van de gemeente Breda – met o.a. de portefeuille economische zaken en als zodanig bij dit project betrokken – “beschouwt deze beneluxvestiging als een belangrijke toevoeging aan de rijk geschakeerde structuur van bedrijven in Breda,c.q. West-Brabant. De stad Breda heeft iets  met automotive activiteiten gelet op de vestiging van het grootschalig Daewoo-center in Hazeldonk en niet te vergeten de recente komst van het Beneluxhoofdkantoor van Opel naar Breda. Met de vestiging van de gigant “Iveco” wordt dat beeld versterkt. Daarnaast zal de komst van Iveco naar Hazeldonk ongetwijfeld ook een kwaliteitsimpuls geven met bovendien het perspectief op een verdere groei van werkgelegenheid! Tenslotte is het een opsteker dat in weerwil van de economische dip Breda, c.q. West-Brabant blijft scoren met het binnenhalen van Beneluxvestigingen. Toegegeven dat heeft alles te maken met de geografische ligging tussen de Brusselse agglomeratie en de Randstad, maar dat blijft ook in mindere tijden een belangrijk economische katalysator voor de stad en de regio”.  

De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant heeft samen met de gemeente Breda de acquisitie mogen verzorgen.

Breda ,  maart 2003.

NV REWIN West-Brabant.

Gemeente Breda:              Drs. C.Budding 076-5293700
REWIN West-Brabant        Cees Nuijten 06-53 33 22 70.

 

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant