Avans Impact Award voor gemengd mbo-hbo studentenproject ‘Boerderijrobot’

Initiatief van Centre of Expertise Veiligheid en Veerkracht

Dit jaar reikte het Centre of Expertise Veiligheid en Veerkracht van Avans Hogeschool – onlangs voor de negende keer op rij uitgeroepen tot beste grote hogeschool van Nederland – voor het eerst de ‘Avans Impact Award voor Veiligheid & Veerkracht’ uit. De ceremonie vond plaats tijdens het eerste jaarcongres Veiligheid en Veerkracht 2023 op 12 oktober in Den Bosch.

De prijs beloont en erkent de samenwerking tussen werkveldpartners en studenten van Avans Hogeschool op het gebied van onderzoek, werkveld en onderwijs. De Avans Impact Award Veiligheid & Veerkracht wordt toegekend in twee categorieën:

Student of student-initiatief van Avans Hogeschool

In deze categorie beloont Avans de creativiteit en vastberadenheid van studenten. Genomineerd zijn studenten die via hun onderzoek of projecten impact hebben gecreëerd. Zij maken kans op een financiële prijs voor het voortzetten van hun projecten of ontwikkeling.

Werkveldpartners van Avans Hogeschool

De werkveldpartners spelen een essentiële rol in het verrijken van het curriculum van Avans en het stimuleren van innovatie. De winnende werkveldpartner wint naast de Award ook een speciale masterclass, gegeven door een van de lectoren van Avans.

CoE VV

Verduurzaming landbouw

In de categorie student/studentinitiatief mocht een trotse Jacco de Waal namens een groep studenten de Award in ontvangst nemen. Jacco is voorzitter van de projectgroep van de Avans-opleiding Werktuigbouwkunde.
Vier Avans-studenten en drie Curio-studenten gingen in dit project aan de slag met een open-source robotplatform voor de agrarische sector. Jacco en zijn studententeam voegden een functionaliteit toe aan Farmbot, een open source robotplatform, waardoor deze gemakkelijk radijsjes en wortel kan oogsten. Het testen vindt plaats op de ‘Robotboerderij’, in een kas op het terrein van Curio.

Volgens Marius Monen, programmamanager en senior onderzoeker bij het lectoraat Robotisering & Sensoring, is dit een lichtend praktijkvoorbeeld voor de Avans Impact Award. ‘’Dit project is (voor zover bekend wereldwijd) de eerste die de Farmbot heeft uitgebreid met een voorziening om te oogsten, want standaard kan die alleen zaaien, wieden, water geven en beelden vastleggen. De functionaliteit bevat ook een verfijnd algoritme op basis van sensoren om te herkennen waar de plant zich bevindt, waar ruimte is om de plant van opzij te benaderen en vervolgens vast te pakken met een zelf ontworpen en ge-3D-printe grijper. Bovendien is dit project een voorbeeld van geslaagde multilevel interdisciplinaire samenwerking tussen mbo-studenten van Curio en hbo-studenten van Avans,’’ aldus Monen.

De jury waardeert deze samenwerking tussen mbo en hbo en vindt Farmbot een belangrijke stap naar een veerkrachtige toekomst waarin mens, technologie en natuur samenkomen. De studenten ontvingen een geldprijs ter waarde van vijfhonderd euro om hun idee verder te ontwikkelen.

Noodhulptenten

In de categorie werkveldpartners ging Wijnroemer Relief Goods met de prijs naar huis, voor hun samenwerking met het Avans-lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing.
Roel Gijsbers, developer engineering bij Wijnroemer Relief Goods is betrokken bij verschillende projecten rondom de ontwikkeling van betere en circulaire shelter types voor vluchtelingenkampen. Samen met Avans-studenten voerde het bedrijf projecten uit rondom productinnovaties voor de ‘end of life’ van materialen.

 Volgens Amarante Böttger, lector Nieuwe Materialen en hun Toepassing, verdient Roel deze prijs meer dan wie dan ook; ‘’Roel is een zeer gewaardeerde onderzoekspartner in de projecten Circular Emergency Shelter en Circulair Tentdoek. Met Roel is het bijzonder prettig samenwerken, hij is er als het nodig is met technische kunde en een sociale insteek. Omdat Roel de problematiek van hulpverleningsorganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen zo goed begrijpt, en zich goed in het perspectief van de studenten kan inleven, zorgt dit voor waardevolle oplossingen. Hij is een verbinder, uitdager en geeft kritische en nuttige feedback. Hij staat daarnaast altijd klaar om kennis te delen met de studenten van Avans Hogeschool via een lezing of een rondleiding,’’ aldus Böttger.

De jury looft de samenwerking van WRG met Avans Hogeschool, evenals hun ethische overwegingen ten aanzien van het vraagstuk. WRG ontvangt een masterclass met een lector naar keuze van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht.

Avans CoE VV

De jury

De selectie van de winnaars lag in handen van een deskundige jury bestaande uit de volgende leden:

  • Rosa Jansen (voorzitter) | voorzitter Raad van Bestuur Slachtofferhulp Nederland
  • Stephanie ter Borg | directeur REWIN West-Brabant
  • Remco Jansen | directeur a.i. bij Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland
  • Julia Overberg | alumnus Avans Hogeschool en adviseur Veiligheid bij Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving
  • Anjuli Jhakry | alumnus Avans Hogeschool en software developer bij CM.com

 

De jury was vooral onder de indruk van de unieke combinatie van technologische innovatie voor veiligheid- en veerkrachtvraagstukken.

Neem contact op
Stephanie ter Borg

Directeur

s.terborg@rewin.nl
06-52 58 33 68

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant