West-Brabantse parel: de robotica oplossingen van WWA

Uit de reeks: Roadtrip langs de parels van West-Brabant: Maarten Hoogwout van WWA.

Maarten Hoogwout praat niet alleen vol vuur over zijn bedrijf World Wide Automation, maar ook over de regio. “West-Brabant heeft een groot roboticacluster, maar niemand die het weet.” Met zijn bedrijf zet hij in op turn key robotica-oplossingen voor de klant. Regiobreed zoekt hij de samenwerking op in het ecosysteem Breda Robotics.

Hoogwout is algemeen directeur en mede-eigenaar van WWA. “Wij schrijven de applicaties voor de processen die we door industriële robots laten uitvoeren. We richten ons daarbij vooral op material handling, assemblage en het bewerken van producten. De robotcomponenten kopen we in.”

Megabesparing

Als voorbeeld noemt hij een fietsfabrikant met een Europese vestiging in Nederland. Het spuiten van de fietsframes gebeurde eerst handmatig: 32 verschillende kleuren en iedere fiets met een unieke combinatie van kleuren en stickers. “Wij bedachten een centrale robot met een kast met 120 posities voor de verschillende typen frames en wisten de batchgrootte te vergroten. Het resultaat is een megabesparing. Er zijn minder medewerkers nodig, er is veel minder afval en de efficiency steeg enorm.”

Alles in huis

WWA begon in 2000 als detacheerder van robotprogrammeurs in de automotivesector. Toen daar na enkele jaren de klad in kwam, besloot WWA zich om te vormen tot een aanbieder van turn key robotica-oplossingen. “Daarvoor hebben we alles in huis: proces, mechanische, elektrische en software engineers. Dat samenspel van gezamenlijk ontwerpen in 3D simulatiesoftware, levert het beste resultaat op.”

Jezelf ontwikkelen

“Wij innoveren voor de klant, maar je moet niet vergeten je eigen processen verder te optimaliseren en jezelf te ontwikkelen.” Dat laatste doet hij als medeoprichter en voorzitter van Breda Robotics, een samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs, gemeente Breda en REWIN. “Van overheden en onderwijs had ik niet veel weet. Je spreekt elkaars taal ook niet. Dat maakt het ook wel weer leuk om er nu mee bezig te zijn en het zorgt voor persoonlijke ontwikkeling.”

Startsein

Een van de doelen van Breda Robotics is om nieuw technisch talent naar de regionale technische sector te halen en aanwezig talent te binden. Het versterken van de banden tussen bedrijven en onderwijs in het roboticacluster moet daarbij helpen. “Ik kwam in gesprek hierover met REWIN. Zij waren ook met het onderwerp bezig en brachten mij in contact met andere ondernemers met dezelfde problematiek. Dat vormde het startsein voor Breda Robotics. Die verbindende rol die REWIN pakt is heel belangrijk, net als de hulp bij het verkrijgen van financiële steun voor het opzetten van de stichting.”

Verenigen

West-Brabant heeft een groot roboticacluster, zegt Hoogwout, ‘maar niemand die het weet’. “Wij zijn blijkbaar slecht in de marketing in deze regio. Ik vind dat we ons als regio meer moeten laten zien. Door ons te verenigen, vinden we elkaar beter en helpen we elkaar. Als we talent binden aan de regio, maakt het niet zoveel uit dat dat ene talent wellicht bij de buurman uitkomt. Je moet naar het grotere belang kijken. Ik geloof heilig in samenwerken in regionale ecosystemen. Breda Robotics helpt daar zeker bij.”

Hoogwout ziet de toekomst zonnig in. “Het aantal aanvragen is bizar. Er is veel vraag, mede door de personeelstekorten. En steeds meer bedrijven zien de toegevoegde waarde van robotica op het gebied van Arbo en kwaliteit. Robotica maakt ook lokaal produceren weer mogelijk.”

 

In het kort: 

WWA uit Oosterhout

12 medewerkers

Turn key robotica-oplossingen voor material handling, assemblage en het bewerken van producten

Neem contact op
Yvette Estourgie

Programmamanagement
Innovatief Mkb

y.estourgie@rewin.nl
06-12 58 01 83

Neem contact op
John den Ridder

Digitalisering, dataficering en robotisering

j.denridder@rewin.nl
06-27 90 90 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant