Vestiger UBQ maakt grondstof kunststof van huishoudafval

REWIN ondersteunt nieuwe vestiger Bergen op Zoom

Bron: BN de Stem, Marjo Peppelaar. Foto: Peter van Trijen, pix4profs.

BERGEN OP ZOOM – Het Israëlische bedrijf UBQ Materials heeft zich gevestigd aan de Conradweg in Bergen op Zoom. Daar wordt vanaf eind 2022 een bijzonder product gemaakt: een grondstof voor de kunststofverwerkende industrie die is gemaakt van huishoudelijk afval.

Het bedrijf heeft aan de Conradweg in Bergen op Zoom een bestaande bedrijfshal gehuurd en gaat op het leegstaande kavel ernaast nog een hal bouwen. Zo ontstaat een productiefaciliteit van 30.000 vierkante meter. 

Dankzij een wereldwijd gepatenteerd proces wordt dat afval, dat anders in de verbrandingsoven of op de vuilstort eindigt, omgezet in dit zogenaamde UBQ-materiaal. Dat is een duurzaam thermoplastisch materiaal, dat lijkt op plastic en dat daar ook heel makkelijk mee vermengd kan worden. Zo bestaan de bekende dienbladen van McDonald’s in Zuid-Amerika nu al uit een combinatie van plastic en UBQ-materiaal.

80.000 ton UBQ

De nieuwe productielocatie in Bergen op Zoom is de eerste buiten Israël, vertelt projectmanager Olaf Looijen. Hij verwacht er een jaarproductie van 80.000 ton te gaan realiseren, waarmee de West-Europese markt bediend gaat worden. Dat gaat voor de regio zo’n 200 en 250 banen gaat opleveren.

UBQ is volgens Looijen het ‘meest milieupositieve thermoplastisch materiaal in de wereld’. Zelfs bij een verhouding van slechts 10 tot 20% UBQ-materiaal kan het eindproduct al klimaatneutraal zijn. ,,Je bespaart grondstoffen, met name aardolie. Op veel plekken in de wereld belandt huisvuil nog op de stortplaats, waar het zorgt voor de uitstoot van methaan. In Nederland gaat huisvuil in de verbrandingsoven en zorgt voor CO2-uitstoot. Ook die wordt voorkomen door huisvuil om te zetten in UBQ-materiaal.’’

Olaf Looijen van UBQ Materials, foto: Peter van Trijen, pixs4profs

Kostbare luxe

Voor de vestiging in Bergen op Zoom gaat UBQ werken met voorbewerkt, relatief droog huishoudelijk afval. ,,Daar maken we een granulaat van met vergelijkbare eigenschappen als plastic uit aardolie.’’ Toepassing van UBQ maakt het eindproduct niet duurder, verzekert Looijen. ,,Dus het is geen kostbare luxe om circulair te zijn.’’

Looijen is in Bergen op Zoom actief als kwartiermaker en gaat daarna verdere vestigingen in Nederland onderzoeken. ,,Vanwege de goede infrastructurele mogelijkheden, de focus op een circulaire economie en het positieve ondernemersklimaat zijn we in Brabant en Bergen op Zoom terechtgekomen. Wij voelen ons hier echt gesteund in onze circulaire ambities.” 

,,Wij willen ook aanhaken bij groene initiatieven in de buurt, zoals het beperken van onze energetische voetafdruk,  met het project Verduurzaming bedrijventerreinen en de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. UBQ wil transparant, ethisch en duurzaam opereren. Zo zijn we ook al in gesprek met WSP West-Brabant om hier mensen te laten werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.’’

Aanvullende informatie REWIN

REWIN is samen met de BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij) en NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency)  betrokken geweest bij de totstandkoming van deze vestiging in Bergen op Zoom.

“De rol van REWIN bestond vooral uit de inbedding in het lokale ecosysteem en introductie bij relevante partijen zoals de gemeenten maar bijvoorbeeld ook de Green Chemistry Campus” stelt Guido van Liefland, programmamanager Vestigen van REWIN. “Verder hebben we voorstellen gedaan voor uitzendbureaus waar ze mee kunnen samenwerken.  En het vergunningsproces loopt nog.

Dat UBQ van huisvuil grondstoffen voor plastic weet te maken,  heeft per saldo een positieve co2 footprint” stelt Guido van Liefland, programmamanager Vestigen van REWIN. “En het is zo een hele mooie aanwinst voor de regio. Het spreekt voor zich dat Bergen op Zoom uiterst content is  met de komst van dit bedrijf. Binnenkort gaat zelfs het volledige college op de koffie bij UBQ en dat geeft toch wel het unieke karakter van deze vestiger aan” besluit hij. 

 

Neem contact op met:
Guido van Liefland

Business development

g.vanliefland@rewin.nl
06-53 58 76 54

Neem contact op met:
Tjeerd Janssens

Netwerkontwikkeling

t.janssens@rewin.nl
06-22  77 69 07

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant