SeaBioComp project ontwikkelt 3D geprint biopolymeer ‘fender’profiel

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Poly Products en de Klerk Waterbouw uit Werkendam hebben primeur.

SeaBioComp logo

SeaBioComp, het samenwerkingsproject dat nieuwe biogebaseerde composietmaterialen ontwikkelt en produceert  voor maritieme toepassingen, heeft zijn eerste 3D-geprinte biopolymeerfenderprofiel geproduceerd. Fender(‘stootblok’)profielen worden gebruikt om havenconstructies te beschermen bij het geleiden of aanmeren van schepen. Hieronder een voorbeeld van een constructie waar hardhouten balken worden gebruikt als fenderprofiel om de staalconstructie te beschermen.

Het fenderprofiel is door Poly Products in Werkendam geprint op een FDM Printer. Poly Products is een van de partners in het  SeaBioComp-project en beschikt over een gespecialiseerde printer om de grootste vezelversterkte prints in de wereld te kunnen maken. Het bedrijf ontwikkelde het fenderprofiel in samenwerking met De Klerk Waterbouw – eveneens uit Werkendam – dat gespecialiseerd is in waterbouw en staalconstructies.

Kademuur De Klerk SeaBioComp

Grootste 3D-printer ter wereld
Het Interreg 2 Seas-project SeaBioComp financierde het onderzoek naar de benodigde aanpassingen  om de 3D-printmachine van Poly Products biopolymeren te kunnen laten verwerken. Temperatuurregeling, natuurlijke vezelselectie en corrosie van extruderonderdelen werden allemaal grondig bekeken. Meer informatie is beschikbaar op de SeaBioComp website.
Project ‘observer partner’ De Klerk Waterbouw wilde  het ontwerp en de productie van een verticaal biocomposiet fenderprofiel onderzoeken voor het aanmeren en begeleiden van schepen. Hun doel is om het traditioneel gebruikte tropische hardhout en synthetische kunststoffen ermee te vervangen.

Goede testresultaten
Samenwerking met de sector, eindgebruikers, onderzoeksinstellingen en overheden is een belangrijk onderdeel van het  SeaBioComp-project. Een aantal partners heeft dan ook meegewerkt aan het ontwerp, materiaalselectie, 3D-printen, testen en evaluatie van een schaalversie van de biopolymeerfender. De materiaaltesten die zijn gedaan op het composietfenderprofiel, onder leiding van de Universiteit van Portsmouth, en de mechanische testen door De Klerk Waterbouw zelf leveren veelbelovende resultaten op. Verdere optimalisatie van ontwerpen, materialen en productie kan leiden tot toekomstige volledige productie.

Werkendamse partners
Dr. Albert ten Busschen van Poly Products licht toe: “Met behulp van onze 3D-printtechniek, kunnen we producten zonder de noodzaak van een mal. Dit bespaart materiaal en tijd. Bovendien is er geen materiaalverlies wanneer een product wordt geproduceerd omdat er geen trimmen of andere bewerking nodig is. Voor het SeaBioComp project is het belangrijk dat biopolymeren geprint kunnen worden met onze 3D-printer. We hebben de biobased polymeren Thermoplastic Starch (TPS) en Poly Melkzuur (PLA)  op  onze machine gebruikt om te  bewijzen dat we duurzame producten kunnen maken voor maritieme toepassingen. Samen met De Klerk zetten we nu de ontwikkeling voort van full-scale fender profielen, geprint met biopolymeren. De mechanische tests zijn afgerond. We gaan nu samen met De Klerk een volledig geprint fenderprofiel maken en installeren om te zien hoe het in de praktijk werkt.”

Ivo van Dalen, technisch projectleider van De Klerk Waterbouw en lid van het bedrijvencluster Werkendam Maritime Industries (WMI) is erg enthousiast: “Wij installeren al  meer dan 150 jaar waterbouwconstructies. We maken grote structuren in dokken en havens van traditionele materialen zoals staal en tropisch hardhout. Maar we staan altijd open voor innovaties en nemen onze verantwoordelijkheid  om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Het SeaBioComp project biedt mogelijkheden voor ons bedrijf om ontwikkelingen in die richting te doen. De samenwerking met Poly Products is zeer  productief: we hebben gezamenlijk nieuwe, efficiënte en biobased fenderprofielen ontwikkeld voor aanmeer structuren. Met  de productie van full-scale prototypes gaan we praktische tests  uitvoeren bij ons op de  kade. We zijn allebei bedrijven die gericht zijn op het ontwikkelen van oplossingen die praktisch èn efficiënt zijn.”

Fender test SeaBioComp


Blijf op de hoogte
Ben je geïnteresseerd in biobased materialen voor de maritieme sector? Word dan lid van de ‘SeaBioComp Interest Group’ op  www.seabiocomp.eu/interest_group/. Je wordt dan op de hoogte gehouden van projectresultaten en -activiteiten, relevante evenementen, workshops en forums. De rapporten over de  aanpassingen die nodig zijn voor het 3D-printen van  biocomposieten en details van de 3D-geprinte fender zijn beschikbaar als downloads van de website

Project SeaBioComp
SeaBioComp is een 42 maanden durend project gefinancierd door het Interreg 2 Seas Mers Zeeën fonds van de Europese Unie. Het project telt 11 Europese partners, experts op het gebied van polymeeronderzoek, textiel- en composietvorming, maritieme instituten, sectorclusterorganisaties en overheden. Daarnaast heeft het project 9 Observer Partners. Het programma is gedeeltelijk gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Partners SeaBioComp

Co-financiering door:

Co-financiers SeaBioComp

Meer weten over SeaBioComp? Neem contact op met Stefan van Seters.

Neem contact op
Stefan van Seters

Business development

s.vanseters@rewin.nl
06-24 26 78 66

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant