SeaBioComp – Demonstrator biobased ‘aanmeerbeschermer’

Werkendamse projectpartner ontwikkelt 3D-geprint voorbeeld van vlas/PLA

SeaBioComp is het internationale samenwerkingsproject dat nieuwe biogebaseerde composietmaterialen ontwikkelt en produceert voor o.a. maritieme toepassingen. REWIN is partner in SeaBioComp. 

Projectpartner Poly Products (Werkendam) ging proactief op zoek naar havenproducten die zij kunnen produceren met in het project ontwikkelde biocomposieten. Deze demonstrators (demonstratievoorbeelden) worden gebruikt om bedrijven in de doelgroep concrete, ‘real life’ toepassingen van de composietmaterialen te laten zien.

Biogebaseerd alternatief

Poly Products vond een product dat in havens gebruikt wordt om schepen te beschermen bij het aanleggen, dat aan het einde van zijn levensduur was. Ze besloten een vervangend alternatief – voor het gebruikelijke PVC – te ontwerpen dat ze op hun 3D-printer kunnen produceren, van het vlas/PLA-materiaal dat Vlaamse projectpartner Centexbel binnen SeaBioComp ontwikkelde.

Er zijn twee delen ontworpen, de ‘bootbeschermer’ en een ’topcover’ die dienstdoet als bescherming tegen binnendringend regen- en zeewater. Poly Products gebruikte het FGF 3D-printtechnologieproces om de producten vorm te geven.
Het voltooide product, eenmaal geïnstalleerd op de juiste plaats in de haven, voorkomt schade aan schepen en boten die navigeren of afmeren in de buurt van de bolders.

SeaBioComp aanmeerbeschermer

Ook een idee voor een demonstrator?

REWIN zoekt namens het SeaBioComp-project contact met bedrijven die geïnteresseerd zijn in biocomposieten voor de maritieme omgeving. Onze focus ligt op materialen die zijn gemaakt via compressie, additive manufacturing of monomeerinfusie met behulp van RIFT-technieken. We willen graag samenwerken met monomeer/polymeer-, vezels, additieven, compounding- en filament-/textielbedrijven om de markt beter te begrijpen, inclusief kwaliteit, prijzen, levering enz.

Tegelijkertijd roepen we aannemers en klanten zoals waterbeheerbedrijven op, die de nieuwe biocomposiet-technologieën willen testen om de vereisten en kostenimplicaties volledig te doorgronden.

Dus heb je voor jouw bedrijf een idee voor een demonstratieproduct dat gemaakt kan worden van de biocomposietmaterialen ontwikkeld door het SeaBioComp-project, neem dan contact op met Esther Stapper! Zij is bereikbaar via mail of tel. 06 44 348 214.

Esther Stapper

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant