Provincie investeert 1,5 miljoen in versnelling eiwittransitie

Geld voor apparatuur in DAB en GPEC

Brabant wil dé hotspot worden voor het ontwikkelen van nieuwe voedseltechnologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën. De provincie investeert 1,5 miljoen euro om samen met partners, waaronder REWIN, deze ontwikkeling te versnellen.

Koploperspositie

Een van de grote uitdagingen van de toekomst is de verduurzaming van de voedselketen. Om dit optimaal te laten slagen is innovatie erg belangrijk. In de hele keten: in de voedselverwerking, maar ook daarvoor (bij de boer) en daarna (retail en consument). Brabant heeft een goede kennispositie en industriële basis om hier een koploperspositie in te pakken. De provincie werkt de ketenverduurzaming uit in de Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel. Een van de instrumenten hierin is de innovatiecoalitie: een groep innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en andere relevante partners, die met steun van de provincie samen aan de slag gaat.

Innovatiecoalitie voor procestechnologie

De innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’ focust zich op procestechnologie. Dit zijn manieren om voedsel te verwerken om nieuwe voedselproducten te kunnen maken, zoals fermenteren, extraheren, distilleren en milde conservering.

Broedplaatsen in (West-)Brabant

Brabant heeft voorname fieldlabs rondom procestechnologie binnen de provinciegrenzen. Fieldlabs zijn ‘broedplaatsen’ waar bedrijven en kennisinstellingen samen nieuwe technologie en productiemethoden onderzoeken en ontwikkelen. Dit zijn onder andere Green Protein Excellence Center (GPEC) in Steenbergen, Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom en Food Tech Brainport in Helmond. REWIN is een van de initiatiefnemers van DAB.

Voedseluitdagingen van de toekomst

Bedrijven in de sector zijn enthousiast over de samenwerking:

“Procestechnologie stelt ons in staat hoogwaardige stoffen uit gewassen en agrarische reststromen te halen. Stoffen die vervolgens weer tot nieuwe en gezonde voedselproducten leiden. Voor ons als ondernemer biedt dit Brabant-brede ecosysteem mooie kansen om samen met de andere fieldlabs en bedrijven aan de voedseluitdagingen van de toekomst te werken.”

De provincie wil open innovatie en samenwerking tussen deze broedplaatsen stimuleren. Concreet gebeurt dat door te investeren in capaciteit en apparatuur in deze locaties. Door de fieldlabs met elkaar te verbinden, beschikt Brabant over een compleet R&D pakket rondom procestechnologieën

Eiwittransitie

Partners in ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’: provincie Noord-Brabant, REWIN, Agrifood Capital, BOM en Brainport Development

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant