Op bezoek bij innovatieve onderneming Dutch Water Tech

REWIN bezoekt onder het motto 'Hoe is het nu met' innovatieve ondernemers in de regio. Deze keer zijn we bij innovatieve ondernemer Dutch Water Tech in Bergen op Zoom.

Onder het motto ‘Hoe is het nu met?’ bezoekt REWIN innovatieve ondernemers in de regio. Ondernemers die zicht voortdurend doorontwikkelen en werken aan de transitie naar de nieuwe economie.

 

Dit keer het verhaal van Mark den Dubbelden, eigenaar van Dutch Water Tech uit Bergen op Zoom:

“Ik zie overal kansen om de wereld een stukje groener te maken. Dutch Water Tech is continu bezig om onze producten milieuvriendelijker te maken. We gaan steeds aan de slag met een duurzaam idee. Onderweg ontdekken we wat goed werkt en wat beter kan. Zo ontwikkelen we onszelf elke dag verder richting de nieuwe economie.”

BioVoice challenge

Mark kwam al in 2016 op het spoor van REWIN via het product Biobooster. En vervolgens in 2019 via de BioVoice challenge. Doel van deze challenge was om impact te maken door bioplastics met een stuurbare afbreekbaarheid te ontwikkelen.

 

Dutch Water Tech en Rodenburg Biopolymers hadden een uniek idee om een biobased alternatief te bieden voor het gebruik van plastics in de oesterkweek. Het project liep door de coronacrisis veel vertraging op. Daardoor lukte het niet om via een derde partij het prototype te laten leveren. 

Uitdagend traject

Mark ondernam pogingen om met een alternatief product te werken. Dat bleek in de testfase ongeschikt. Ook is er met HogeschoolZeeland onderzocht of het mogelijk is om bepaalde geurstoffen van natuurlijke vijanden toe te voegen aan het biopolymeer. Zo zou de oesterboorder  beter de zakken kunnen mijden. Oesters nemen tenslotte de stoffen uit de omgeving op. Mark overlegde ook met het @Textiellab in Tilburg en met producenten van biopolymeren. Helaas heeft het tot nu toe geen concreet resultaat opgeleverd en is het project gestopt.  

Milieuvriendelijk ontwikkelen

Anno 2024 heeft Mark het gedachtegoed van deze challenge nog niet losgelaten. “Ik ben ervan overtuigd dat werken met binnen afzienbare tijd de norm is. Het kriebelt nog steeds om door te gaan op de ingeslagen weg die we via de BioVoice challenge zijn gestart.” 

Drijvende eilanden met kurk en wilgen als basis

Dat milieuvriendelijk ontwikkelen in zijn bloed zit, wordt nog duidelijker als Mark vol passie vertelt over de drijvende eilanden van kurk en wilgen met waterplanten die Dutch Water Tech levert en steeds doorontwikkelt:

“Onze eilanden liggen op dit moment in diverse wateren in Nederland. Dat gebeurt in opdracht van en in samenwerking met verschillende gemeenten en waterschappen. De basis van kurk en wilgentenen zorgt ervoor, dat de eilanden blijven drijven én dat door het gebruik van dit natuurlijke product geen schadelijke stoffen in het water terechtkomen.

 

Nog leuker is om te vermelden dat we de combinatie maken met ondergedoken waterplanten. Dit zijn we aan het testen bij The Green Village in Delft.  We sluiten weinig lange termijn contracten. Onze ambitie is nl. om elke productie milieuvriendelijker te maken en niet jarenlang hetzelfde te produceren.

Dutch Water Tech ontwerpt ook de kappen die over deze
eilanden worden geplaatst. Die ontwikkeling is begonnen met de BioBooster van REWIN. De kappen  (‘procrates vraatbescherming’) zijn ontwikkeld samen met Rodenburg BioPolymers en Omefa uit Nieuwkoop. Ze worden zo geproduceerd, dat ze in het milieu zelf afbreekbaar zijn. Procrates is een speciale, biologisch afbreekbare structuur die over de wortels en jonge
loten van de waterplanten worden geplaatst. Zo kunnen de waterplaten groeien en zich goed in de bodem wortelen zonder opgegeten te worden. De openingen in de biologisch afbreekbare structuren zijn groot genoeg voor de waterplanten om doorheen te groeien maar te klein voor eenden en ganzen om doorheen te komen.

 

Als grondstof wordt een speciale, gecertificeerde blend van
biopolymeer gebruikt. Dit is breekt af in het milieu zelf en wordt gemaakt uit afvalstromen, waarmee het goed binnen de circulaire gedachte past. Tevens zorgt het dat de Procrates binnen een aantal jaar afgebroken zijn, zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen in het milieu. Na deze periode is er een plantenbestand gegroeid wat voldoende ontwikkeld is om de eetlust van de eenden en ganzen te weerstaan.

 

Waterschappen als Brabantse Delta maken zelf ook
biopolymeren, zoals PHA. Het zou super zijn om daar eens wat testen mee te doen, voor ons, maar ook voor de circulaire ambities van het waterschap. Met je eigen afvalwater de waterkwaliteit indirect verbeteren, veel mooier wordt het natuurlijk niet!

 

Mooie samenwerkingen

Het leuke is, dat de samenwerking met Kies Kurk uit Bergen op Zoom hier in dit bedrijfsverzamelgebouw is ontstaan. Daarnaast helpen medewerkers van WVS ons met het maken van de basis voor de eilanden. “Een prachtige samenwerking waar ik vanuit maatschappelijk oogpunt ook blij van word.”

 

Vergroenen van damwanden

Momenteel denkt Den Dubbelden op verzoek van de gemeente Halderberge na over het vergroenen van damwanden. “Daar gaan we zeker op door, want daar is veel groene winst te halen door een milieuvriendelijke aanpak. Ook dit project is weer een samenwerking. We doen dit met Ingenieursbureau MH Poly en Curio Bergen op Zoom.”

 

Explosieve groei webshop

Ondertussen groeit Dutch Water Tech hard: “Op dit moment zijn we bezig met de afronding van een compleet nieuwe webshop. De vraag naar webshopproducten is enorm gegroeid. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar biologische antistank producten voor septic tanks.“

 

Groene economie verbindt

Mark besluit: “Ontwikkelen is erg leuk, maar kost ook veel geld en tijd. Toch is het de moeite waard om bij alles wat we doen en gaan maken na te denken over groene oplossingen. Door de facilitering van REWIN kon ik hiermee aan de slag gaan.”

 

REWIN en Dutch Water Tech blijven daarom verbonden om de ontwikkeling naar een groene economie samen te stimuleren. REWIN is aanjager van de groene economie in onze regio en beweegt zich in relevante netwerken en financieringsstromen. Volle kracht vooruit dus!

 

Maarten
Neem contact op
Maarten Hoogwout

Programmamanagement Innovatief Mkb

m.hoogwout@rewin.nl
06-51 03 27 41

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant