Innovatieagenda Landbouw en Voedsel Noord-Brabant van start

De provincie, REWIN, Brainport, Agrifood Capital en de BOM werken voortaan nauw samen om innovatie in de landbouw- en voedselsector aan te jagen.

De provincie Noord-Brabant tekende vandaag met REWIN, Brainport Development, AgriFood Capital en de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij een samenwerkingsovereenkomst over innovatie in de landbouw- en voedselsector. Doel van deze ‘Innovatieagenda’: bedrijven helpen om samen aan nieuwe innovaties voor Landbouw en Voedsel te werken.

De overeenkomst is een belangrijke stap in de samenwerking tussen de Brabantse partners. Samen brengen we de beweging op gang brengen om op een andere manier met landbouw en voedsel om te gaan. Circulariteit is daarbij leidend. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur: “Door hightech innovaties slim te koppelen aan de uitdagingen in de landbouw en voedselketen kunnen we onze voedselproductie beter in balans brengen op sociaal, ecologisch én economisch niveau.”

Voedselproductie in balans
In de innovatieagenda staan drie Brabantse missies centraal:

  • een duurzamere productie van ons eten
  • versterking van natuur en landschap, en
  • de verbetering van de leefomgeving voor de Brabander

Bovendien moeten de acties die voortvloeien uit de agenda een betere beloning opleveren voor de agrofood-ondernemer.

Innovaties zijn de sleutel tot het vervullen van deze missies. Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling: “Innovatie om de landbouw en voedselsector vooruit te helpen richting 2030. Daar gaan we met deze Brabantse partners en de innovatieagenda een impuls aan geven door bruggen te slaan tussen ‘Landbouw en Voedsel’, ‘Hightech’, ‘Biobased’ en ‘Data/ICT’.”

Stephanie ter Borg, directeur REWIN, verklaart haar enthousiaste medewerking aan de Innovatieagenda: “Agrofood/Biobased is een belangrijke sector in West-Brabant. Daarin werken we al lange tijd samen met kennisinstellingen, overheden, mkb’ers en grote bedrijven. We willen namelijk onze leidende positie behouden en uitbouwen. Maar dat kunnen en willen we niet alleen. En daarom ben ik ontzettend blij dat ik vandaag deze overeenkomst mocht tekenen, samen met de andere innovatieve regio’s en de provincie. Juist om samen weer een boost te geven aan die geweldige sector en de toppositie verder uit te breiden.”

A/B Innovatieagenda

 

Concrete thema’s
De Brabantse partners gaan zich richten op innovaties op vijf gebieden:

  1. smart farming plantaardig
  2. smart farming dierlijk
  3. eiwittransitie
  4. tegengaan verspilling en reststroomverwaarding
  5. future food

Voor de vijf gebieden worden concrete programma’s en projecten opgezet die bijdragen aan de beoogde innovaties en aan waarde-creatie voor alle ketenpartners.
Naast de ondertekenaars zijn ook andere partijen van harte welkom hun input en toegevoegde waarde te leveren.

 

Meer weten?
Wil je meer informatie over de Innovatieagenda, en/of de initiatieven die REWIN al neemt binnen het West-Brabantse Programma Agrofood/Biobased? Heb je een idee of project dat past binnen de Innovatieagenda? Neem dan contact op met Jonica de Bruijn.

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant