Hoofdkantoor Toshiba naar Breda

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

9 april 2005, BN de STEM
De divisie computersystemen van Toshiba vestigt haar Benelux hoofdkantoor in Breda. In een kantoorgebouw achter de Eurotoren werken straks naar verwachting honderd mensen.

Breda is de laatste tijd enorm in trek bij grote bedrijven. Vorige week kondigde defensie aan dat de luchtmachttop naar de Eurotoren komt, in juli trekt de Japanse producent van notebooks en computersystemen naar het pand in het Westerhagepark.

De kantoren in Brussel en Capelle aan den IJssel gaan dicht. “Je kunt spreken van een typisch geval van Beneluxering”, legtCees Nuijten, acquisiteur van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Rewin, die de contacten met Toshiba anderhalf jaar geleden heeft gelegd.

Concurrentie

Toshiba zocht in het zuiden van het land een geschikte locatie. Breda had daarbij concurrentie van Dordrecht en Tilburg. “De keuze voor Breda is gemaakt omdat de stad goed bereikbaar is. Gelegen tussen de twee agglomeraties Brussel en de randstad. Een voorziening als de HSL en shuttle brengt ons in korte tijd bij onze klanten”, legt Dirk Thomaere, directeur van Toshiba Benelux uit.

Toshiba huurt in het gebouw Puccini 1800 vierkante meter. Daarnaast heeft het bedrijf nog een optie op de daarboven gelegen kantoorlaag om een eventuele groei van de computerdivisie op te kunnen vangen.

De directie van Toshiba verwacht snel te groeien. De prijzen van laptops zijn belangrijk gedaald en ze kunnen nu concurreren met niet-mobiele pc’s. Dat betekent dat er veel meer laptops verkocht worden. Toshiba denkt daarin zijn partijtje mee te kunnen blazen. Wat dat betekent voor de toekomstige werkgelegenheid, kan Thomaere niet zeggen. “Het is niet realistisch om concrete aantallen te noemen, daarvoor is de markt te veel in beweging.”

Distributie

Wethouder Andre Adank van Economische Zaken verwacht op termijn ook andere activiteiten van Toshiba binnen te kunnen halen. “Als je hier je hoofdkantoor voor de hele Benelux hebt en het bedrijf zoekt een centrale locatie voor bijvoorbeeld distributie of onderzoek, dan maak je als stad een goede kans¡°, zegt hij. Het bedrijf, Rewin en gemeente hebben daar al over gesproken. „Maar er is nog niets concreets afgesproken”, aldus de wethouder.

Adank is blij met de komst van Toshiba. “Een vestiging met een gouden randje” noemt hij het. Het feit dat Toshiba naar Breda komt heeft overigens meer te maken met efficiency dan met de uitbreidingsplannen. Door twee kantoren te sluiten en er een te openen, bespaart het bedrijf een hoop geld.

 

Financieel Dagblad, 18.4.2005
Toshiba Benelux
huurt 1800 m2 op het Westerhagepark in Breda

Toshiba verhuist zijn divisie computersystemen naar Breda. De Nederlandse en Belgische secties, die nu respectievelijk in Capelle a/d IJssel en Zaventem zijn gevestigd, vinden samen een nieuw onderkomen in een kantoor op het Westerhagepark.

‘De belangrijkste afweging om voor Breda te kiezen is de gunstige ligging’, zegt general manager Dirk Thomaere. ‘Er gaat in die stad heel veel gebeuren en de hsl is natuurlijk een fantastische troef. De belangrijkste luchthavens en steden van Europa zijn straks goed en snel te bereiken.’ Thomaere toont zich ook enthousiast over het beleid van de lokale overheid. ‘Breda is niet alleen erg actief in het aantrekken van bedrijven maar ook in het onderhouden van intensieve contacten. Dat heeft mij aangenaam verrast.’

Naast de goede locatie heeft ook de huidige marktsituatie een rol gespeeld bij de verhuizing. ‘Onze branche is verwikkeld in een harde prijzenslag en alles draait om kostenbesparingen. Wij hebben een pijnlijke herstructurering achter de rug, waarbij banen zijn verdwenen. Een goede dienstverlening is hierdoor wat in het gedrang gekomen omdat de overgebleven mensen te veel taken op hun bord hadden. België en Nederland kunnen nu hun krachten bundelen.’

De zoektocht van Toshiba naar een nieuw pand heeft vier ¨¤ vijf maanden geduurd, met name omdat er zowel een kantoor als een ruimte voor een werkplaats werd gezocht. ‘De locatie van dit pand was doorslaggevend. Het ligt aan de A16 en vijf minuten van het station. Wij hebben ook gekeken aan de A27, maar daar zijn de kantoorpanden meer verouderd.’

Toshiba huurt drie verdiepingen, 1800 m2, voor een periode van tien jaar tegen een huurprijs van euro 135 per m2 per jaar. ‘Het is een redelijk standaard kantoorgebouw. Een architecturaal hoogstandje was leuk geweest maar zat er niet in’, aldus Thomaere.

Annemieke Diekman

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

 

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant