Het Verre Oosten in West-Brabant

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

De directie van het Verre Oosten – een sinds 1933 bestaande producent van kant en klare maaltijden – heeft besloten om een nieuwe voedingsfabriek  in het West-Brabantse Roosendaal te openen. De fabriek zal direct en indirect werkgelegenheid bieden aan ruim 75 tot 80 medewerkers, terwijl vanwege de algemeen verwachte (onstuimige) groei van dit marktsegment een uitbreiding met nog eens 20 tot 25 arbeidsplaatsen wordt voorzien.

 

Verse kant- en  klaarmaaltijden waren al populair, maar de afgelopen jaren is de omzet zonder te overdrijven geëxplodeerd. Volgens het onderzoeksbureau Information Resources, dat van bijna alle supermarkten kassagegevens krijgt, verkochten de grootgrutters vorig jaar voor 139 miljoen euro aan verse en gekoelde maaltijden. Dat is 25% meer dan in 2001. Het is volgens de onderzoeker de grootste stijging in vele jaren!

 

Consumenten zijn de schaamte voorbij. De kant- en klaarmaaltijd is volledig geaccepteerd. Mensen willen niet meer uren in de keuken staan, zo leert sociologisch onderzoek. Ze willen hun tijd efficiënter gebruiken. Het veranderde kookgedrag heeft te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. In New York zijn er appartementen waar geen keuken meer terug te vinden is. Nooit meer afwassen dus! Die huizen hebben enkel nog een magnetron en een koelvriescombinatie. Zo extreem zal het in Holland niet gaan, maar de spruitjeslucht in de Hollandse keuken heeft zijn langste tijd gehad. De keuken sterft uit!

 

Inmiddels is ook afgerekend met de idee, dat kant- en klaarmaaltijden ongezond zijn. Integendeel, voedingstechnologen zeggen, dat de voedingsproducenten met een grote kritische massa zoals bijvoorbeeld een bedrijf als het Verre Oosten als geen ander in staat zijn om uitgebalanceerde en dus gezonden maaltijden te produceren, bijvoorbeeld door een goede dosering van heilzame bioactieve stoffen in groenten en fruit, de antioxidanten, flavonoiden en carotenoïden.

 

Onderzoek wijst dan ook uit dat de markt voor kant en klaarmaaltijden fors zal blijven groeien. Ook omdat de nieuwe technologieën (wok-technieken) de kant en klaarmaaltijd lekkerder en verser maken.. Technieken zijn ontwikkeld om de aroma´s en vitamines – beter dan in de traditionele keukenpan – te behouden.

 

Het Verre Oosten heeft een rijke historie. Gestart in 1933 met het eerste Chinees eethuis om vervolgens na de oorlog Chinese maaltijden te bereiden die bij klanten thuis, de slager op de hoek en later bij de buurtsuper, werden afgeleverd. Inmiddels uitgegroeid tot Nederlands grootste eetfabrikant in kant en klare Chinese maaltijden zoals bami en nasigoreng en……… kind in huis bij alle grote supermarktketens in Nederland en Duitsland.

 

Het Verre Oosten blijft groeien en verhuist in 1994 naar een nieuwe grote moderne fabriek in Zoetermeer. Dagelijks worden in deze moderne fabriek meer dan 30.000 maaltijden bereid voor bijna alle supermarkten in Nederland en Duitsland, alsmede voor grote tehuizen en zorginstellingen.

 

De industriële keuken van Het Verre Oosten lijkt wel een operatiekamer. Mannen en vrouwen in steriele pakken lopen rond op witte rubberen schoenen. Op hun hoofd hebben ze haarnetjes, een lapje bedekt de mond en de handen zijn gestoken in strakke latex handschoenen. Maar de mannen en vrouwen buigen zich niet over een patiënt, maar over rijkelijk gevulde bakken met groenten, vlees, romige sauzen , rijst, bami enz. enz.

Hygiëne is het eerste gebod in de grootkeuken van het Verre Oosten. De weg die het voedsel gaat van ruw product tot koelverse maaltijd is zo uitgekiend, dat niets elkaar kruist. De grondstoffen – vlees, groenten – komen aan de ene kant van het gebouw binnen waar ze worden opgeslagen in opslag- en diepvriesruimten. Vandaar gaat het naar de keukens waar koks en robots in grote ketels en moderne combi-steamers (stoomkasten) staan te koken.. De bijna gare producten worden in manshoge blastchillers gereden (grote koelkasten met propellers) die het eten binnen een uur afkoelen van 100 tot min 10 graden. Op die manier krijgt de bacterie geen kans!

 

Vanwege de voorziene groei heeft de directie van het Verre Oosten zich georiënteerd op de ingebruikneming van een nieuwe fabriek. Alle potentiële locaties in Nederland zijn onderzocht. Almere, Lelystad maar ook diverse locaties in de Randstad. Algemeen-directeur, de heer S. Chang zegt  dat de West-Brabantse regio in termen van operationele kosten aantrekkelijk bleek. Vervolgens werd op basis van een vergelijkend kostenoverzicht – geproduceerd door Rewin West-Brabant – inzichtelijk gemaakt dat in West-Brabant andere kostenvoordelen te genereren zijn in termen van centrale inkoop van energie, tarieven voor waterzuivering, inkoop van water, loonkosten en huisvesting”. Vervolgens bood de ontwikkelingsmij Rewin een in aanbouw zijnde nieuwe fabriek aan met de mogelijkheid om alle basisvoorzieningen zoals leidingen en haaccp-voorzieningen op de maat en schaal van het Verre Oosten nog te kunnen toevoegen, waarmede opnieuw een concurrentievoordeel ontstond en dat gaf uiteindelijk de doorslag – aldus nog steeds de heer Chang om voor West-Brabant, c.q. Roosendaal te kiezen.

 

Wethouder dr. Jan Pelle, onder meer verantwoordelijk voor economische zaken in de gemeente Roosendaal, prijst zich gelukkig met de komst van deze nieuwe Chinese onderneming: “Het bevestigt dat Roosendaal in termen van operationele kosten ook voor produktieinvesteringen nog steeds kan concurreren met andere regio´s in den lande. Een bezoek aan de bestaande fabriek in Zoetermeer heeft mij geleerd dat we een onderneming binnenhalen die volgens the state of the art en met gebruikmaking van de nieuwste technologieën in de gemeente aan de slag gaat. Daarbij zullen op alle niveau´s arbeidskrachten worden gevraagd en dat is in tijden van een economische teruggang een opsteker. Tegelijkertijd verwacht ik nog een belangrijk stuk groei met ongetwijfeld goede effecten voor de directe en indirecte werkgelegenheid! In dat opzicht is de maakindustrie bijzonder aantrekkelijk, omdat de multiplier of te wel het werkgelegenheidseffect veel groter is. De maakindustrie genereert op elke arbeidsplaats twee extra arbeidsplaatsen voor toegevoegde diensten zoals toeleveranciers, onderhoudsbedrijven,onderzoek, transport enz. enz.”

 

De directie van het Verre Oosten is thans actief met de voorbereiding voor de verplaatsing en de inrichting van de nieuwe fabriek op Borchwerf. “De nieuwe fabriek van Peeters langs de A-17 ter grootte van ca. 12000 m2 fabrieksruimte en ca. 600 m2 kantoorruimten zal volledig worden benut. De bedoeling is dat in de loop van 2004 de nieuwe fabriek operationeel is, aldus de heer Chang.

 

De regionale ontwikkelingsmij NV REWIN West-Brabant heeft deze acquisitie verzorgd.

 

Breda,  september 2003.

NV REWIN West-Brabant

 

Info:

Gemeente Roosendaal, wethouder         dr. J.Pelle.                               0165-579111.

NV REWIN West-Brabant                     C.Nuijten                                  076-5646790.   

 

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant