Groot subsidieproject versnelt data- en digitaliseringstechnieken in Zuid-NL.

In het project ‘Digital Data Square Zuid-Nederland’ gaan Logistics Community Brabant en haar regiopartners REWIN, Midpoint Brabant, Vijfsterren Logistiek en Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant, aan de slag om de digitaliseringsgraad van het supply chain werkveld in Zuid-Nederland verder te verhogen.

In samenwerking met 17 deelnemende bedrijven startten onlangs vier proeftuinen rondom data- en digitaliseringstechnieken.

De projectpartners hopen hiermee:

 • slimme oplossingen en toepassingen te kunnen realiseren voor proces- en ketenoptimalisatie;
 • een kennisintensief supply chain werkveld te realiseren;
 • toegevoegde waarde te creëren voor het supply chain werkveld op het gebied van data-, en
 • digitaliseringstechnieken én generieke tools en oplossingen te ontwikkelen.

Bas Holland (LCB-Business Developer): “Er liggen veel uitdagingen op ons logistieke bordje. Factoren zoals klimaatverandering, vergrijzing en supply chain verstoringen, benadrukken het belang van een innovatieve en toekomstbestendige supply chain. DDSZ verstrekt de basisconditie en het aanpassingsvermogen van bedrijven in de supply chain. Dit doen we niet op papier, maar op de werkvloer en niet alleen voor het groot bedrijf, maar juist ook voor het mkb.”

4 Proeftuinen

Omdat ‘digitalisering’ meerdere specialismes omvat, verdeelden we het project onder in 4 proeftuinen:

 • AVS (Augmented reality – Virtual reality – Serious gaming)
  Hierin gaan we de laatste AVS-technieken doorontwikkelen, testen en in de praktijk toepassen. Vooral rond inzet van AVS voor het onboarden en trainen van medewerkers.

 

 • Robotisering en data-driven robotiseringstechnieken
  gaan we in proeftuin doorontwikkelen en testen. Zo kunnen bijvoorbeeld complexe multitask pick & pack processen gecombineerd en gekoppeld worden.

 

 • SSCC (Smart Supply Chain Contracts)
  combineert Artificial Intelligence, Internet of Things, blockchain en identifying (SSI/DID’s) technieken in cloud-oplossingen. Doel: ze werkbaar inzetten voor zelfregulerende supply chain processen.

 

 • Digital Twin
  Hierin gaan we de Digitale Atlas verder ontwikkelen. Hiermee is met één druk op de knop en realtime de bereikbaarheid van Zuid-Nederland beschikbaar.

 

Kick-off 21 september

Op 21 september was de kick-off van het project. Alle deelnemers voor de eerste keer fysiek bij elkaar. Tijdens de middag werden de 4 verschillende proeftuinen geïntroduceerd en waren er demonstaties. Ook kregen de deelnemende partijen hun deelnemerscertificaten uitgereikt:

Monotch bv, Alba Concepts bv, Babette van Loon, Cofano Software Solutions bv, Cimmer bv, Euro-Rijn XL Logistics bv, Frigo Breda Forwarding bv, Aardappel Groothandel Jansen-Dongen bv, Na-Nomi bv, Optiply bv, Otentic Logistics bv, Travis Road Services International bv, VDL Steelweld bv, Vewoet bv, West-Brabant Corridor bv, 2bSmart, Breda University of Applied Sciences, Midpoint Brabant, REWIN West-Brabant, Vijfsterren Logistiek, Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant en MCA Brabant.

DDSZ
Stefan van Seters reikt het deelnemerscertificaat uit aan Paul Potters van Monotch

Paul Potters (directeur Smart Mobility – Monotch): “Monotch, leverancier van smart mobility platformen, ziet ernaar uit om met DDSZ de data voor de praktische uitdagingen van steden en de logistieke beleidscyclus beschikbaar te maken. De praktijk leert dat steden inmiddels meerdere individuele sensoren tot hun beschikking hebben steeds voor één toepassing gedeeld door één afdeling of organisatie. Het delen en combineren van informatie geeft belangrijke voordelen voor partijen binnen het ecosysteem, m.b.t. veiligheid, verkeersafwikkeling, economische bereikbaarheid en efficiency voor de wegbeheerders en ondernemers.”

Europese subsidie

Het project ‘Digital Data Square Zuid-Nederland’ is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid én door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant. De subsidieperiode loopt tot en met 31 december 2023. 

OPZuid
Ministerie EZK
provincie Noord-Brabant
Neem contact op
Stefan van Seters

Business development

s.vanseters@rewin.nl
06-24 26 78 66

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant