Groeier Akaplast kiest voor Etten-Leur

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

Wat doe je als je werkgever de winstgevende afdeling, waartoe jij behoort, verkoopt en jij verplicht bent om met de nieuwe eigenaar te verhuizen naar een plek waar je eigenlijk niet wilt wonen? Meestal zoek je dan een andere baan. Dat deed Robert van Aken niet. Hij trok de stoute schoenen aan en richtte een eigen bedrijf op. In de branche waarin zijn vorige werkgever zo succesvol was. In dit geval het vacuümvormen van thermoplasten. Voor de leek: thermoplasten zijn kunststoffen die bij verwarming zacht worden, waarna ze in allerlei vormen geperst kunnen worden en die na gebruik voor 100 procent recyclebaar zijn.

Terug naar Robert van Aken. Zijn twee jaar geleden opgerichte bedrijf Akaplast thermforming is een succes en barst uit haar voegen. De locatie Poort 12 in Rilland wordt daarom begin 2003 verruild voor nieuwbouw aan de Nijverheidsweg op industrieterrein Vosdonk-West in Etten-Leur. Aan de wand van zijn bomvolle spreekkamer hangt de tekening van het nieuwe pand. Het zal voor hem en de twaalf medewerkers een verademing zijn. Nu produceren ze in de veel te kleine fabriekshal dagelijks een keur aan vacuümvormen. Voor een markt met een enorme potentie. Maar dat wist Robert van Aken al en daarin is hij de laatste twee jaar alleen maar  bevestigd.

Alles is mogelijk
In die spreekkamer maakt de bezoeker kennis met een aantal voorbeelden van vacuümvormen. De toepassingen zijn legio. “Bijvoorbeeld in de verpakkingsindustrie, lichtkappen voor reclamedoeleinden, kweekbakken voor de land- en tuinbouw, kantoorartikelen als kunststof folderrekken, montagerekken voor zonnecollectoren of bagageboxen voor op de auto. In principe zou je zelfs de romp van een boot op deze manier kunnen fabriceren. Voor het reddingswezen hebben we al een onverwoestbare bank voor in een sloep gemaakt. Ook in de designwereld is veel belangstelling voor ons werk. Alles is in feite mogelijk, van kleur tot transparant, in een verscheidenheid aan plaatdiktes en vormen, met of zonder opdruk. Met het juiste stempel leveren we van een enkel exemplaar als de bank in de reddingssloep tot een serie in een veelvoud tot ongeveer 10.000 stuks”, vertelt Robert van Aken.

Veel werk en zorg uit handen
In een bedrijf dat zo snel groeit loop je niet alleen tegen de grenzen van je locatie op. “Als oprichter en directeur begin je met je handen uit de mouwen te steken. Je staat aan de machine, begeleidt nieuwe mensen en dan merk je dat je ineens werkgever geworden bent. Dat betekent dat je ook verstand moet hebben van onderwerpen als personeelszaken, acquisitie, financiën, communicatie en pr. En die kwalificaties worden juist van je gevraagd op een moment waarin je tot over je oren in het werk zit met het op poten zetten van je bedrijf. Ik ben dan ook zeer tevreden over de steun die ik van REWIN West-Brabant heb gekregen en nog krijg. Zij hielpen mij bij het zoeken naar een geschikte bouwlocatie en financiering. Zij hebben de expertise in huis en leggen de juiste contacten. Als ondernemer zou je dat ontzettend veel tijd kosten. REWIN heeft een groot netwerk waardoor ze die zorg eigenlijk voor een groot deel uit mijn handen namen. Ik stond er echt van te kijken dat er zo’n professionele organisatie bestaat. Ik ben dan ook zeker van plan om binnenkort hun product Stratos te volgen. Door dat product kom ik in aanraking met andere innovatieve, snel groeiende ondernemers die, net als ik, worstelen met het opzetten van een praktische en efficiënte bedrijfsvoering. Ik verwacht er veel van. Net als overigens van de verhuizing naar West-Brabant.”

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant