De Krom wil het bestratingsvak moderniseren

Uit de reeks: Roadtrip langs de parels van West-Brabant: Martijn en Johan De Krom uit Etten-Leur

“De Romeinen bedachten het vak van stratenmaker en wij willen het vak verder moderniseren”, zegt Johan de Krom. Samen met zijn broer Martijn is hij eigenaar van het aannemersbedrijf dat actief is in grondwerk, riolering en bestrating. In november 2022 zag de volautomatische, zelf ontwikkelde bestratingsrobot het levenslicht.

“We houden wel van nieuwe prikkels en zoeken altijd manieren om dingen beter, efficiënter of duurzamer te doen”, begint Johan. “Wij vinden het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werken en investeerden al vroeg in elektrische bedrijfsvoertuigen en gereedschappen. We waren een van de eerste aannemers met neutrale onderhoudsploegen in 2019.”

De broers hebben sinds 2014 de leiding over het bedrijf dat hun vader in 1997 begon. Johan richt zich vooral op de acquisitie en marketing en is operationeel verantwoordelijk. Martijn houdt zich voornamelijk bezig met techniek, duurzaamheid en veiligheid. Martijn: “Wij hanteren de slogan: ’Don’t waste your time looking back. You’re not going that way.’.”

Uit de hand gelopen

Vorig jaar nam De Krom Zijlstra Infra uit Giessen over en daarmee groeide de aannemer naar circa negentig medewerkers, aangevuld met ongeveer honderd medewerkers van onderaannemers. In 2020 opende De Krom een vestiging in Eindhoven. Johan: “We hadden een thuisbasis nodig in Oost-Brabant om ons elektrisch materieel op te laden.” De aannemer is mede-eigenaar van Romfix, ontwikkelaar en producent van duurzaam voegmortel. Verder liet De Krom software ontwikkelen voor het optimaliseren van werkprocessen en voor kwaliteitsbewaking, in eerste instantie alleen voor eigen gebruik. “Dat is een beetje uit de hand gelopen”, zegt Johan. “Het is nu een aparte app, de Infrabox, die we met een apart bedrijf in de markt zetten.”

Volautomatische bestratingsrobot

Duurzaamheid gaat ook over de omgang met je medewerkers, vinden de broers. Het stratenmakersvak is fysiek belastend en de instroom van nieuwe mensen is een probleem. De Krom ontwikkelde met een collega-bedrijf een volautomatische bestratingsrobot. Johan: “Je schuift er een pallet klinkers in en aan de andere kant legt de robot volautomatisch het straatwerk.” Martijn: “Wij willen de vakmensen niet kwijt, maar hiermee nieuwe vakmensen maken. Het authentieke van het vak willen we behouden. Dat moet ook, want de robot kan niet alles. Maar door de robot kunnen mensen voortaan kiezen voor het traditionele vak, of voor de mechanisch-technische variant.” Johan en Martijn willen eerst Nederland en daarna Europa veroveren met de robot.

Strategisch plan

In 2017 werd De Krom door de provincie gewaardeerd met het Brabants Besten-label voor innovatief en inclusief werkgeverschap. Dat leidde tot waardevolle contacten met REWIN, zegt Johan. “Wij deden altijd veel op gevoel. Dankzij REWIN werken we nu samen met een ondernemer/coach aan een strategisch plan voor de komende tien jaar.” De Krom stond op uitnodiging van REWIN op FIC, het Festival Innovatie & Creativiteit. Johan: “Met onze stenenstapelrobot. Dat was een succes en leidde tot meerdere interessante contacten.” Martijn ging mee met de REWIN inspiratietour langs meerdere West-Brabantse bedrijven die dankzij digitalisering hun bedrijfsprocessen verbeteren. Martijn: “Dat leverde nieuwe inzichten en inspiratie op.”

De strategie voor de komende tien jaar begint ondertussen vorm te krijgen. Johan: “Over tien jaar willen we een landelijke speler zijn op basis van vakmanschap, kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. En niet als een ‘bemiddelaar’, maar met goede eigen handjes, want die heb je nodig om het vakmanschap waar te maken.” Martijn: “Het ambacht blijft.”

In het kort: 

Duurzame aannemer in riolering, grondwerk en bestrating.
Circa 90 medewerkers.
Vestigingen in Etten-Leur, Eindhoven en Giessen.

‘Door de robot kunnen mensen voortaan kiezen voor het traditionele vak, of voor de mechanisch-technische variant’

Neem contact op
Yvette Estourgie

Programmamanagement
Innovatief Mkb

y.estourgie@rewin.nl
06-12 58 01 83

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant