Citigroup vestigt kantoor in Breda

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

‘s Werelds grootste financiële instelling opent een nieuw kantoor in West-Brabant, c.q. de stad Breda.

De grootste financiële instelling ter wereld……………. juist, de Citigroup, gaat zich vestigen in de West-Brabantse stad Breda.  Citigroup heeft op basis van een shortlist van acht locaties in Nederland uiteindelijk de stad Breda als vestigingsplaats voor haar nieuwe kantoor, uitverkoren! Na Amsterdam, de stad waar in 1964 al een vestiging van Citigroup werd geopend, is Breda de tweede stad in Nederland waar het financiële concern zich zal vestigen. Citigroup is een overkoepelende holding. Onder deze holding, die overigens het toepasselijke logo van een paraplu heeft, vallen allerlei bedrijven die gespecialiseerd zijn in financiële activiteiten.

De huidige Citigroup is ontstaan in 1998, door een fusie van Citicorp met Travelers group. Het concern is een breed georiënteerde verlener van financiële diensten voor particulieren, bedrijven, overheidsorganen en financiële instituten. Investment bank Smith Barney maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van deze financiële reus. De onderneming opereert voornamelijk in de Verenigde staten, maar ontplooit in toenemende mate ook elders in de wereld haar activiteiten. Citigroup heeft vier divisies, te weten Global Consumer Group, Global Corporate & Investment Banking Group, Global Investment Management en Global Wealth Management. Een greep uit de activiteiten van de Citigroup: het aanbieden van producten voor consumenten zoals creditcards, het afsluiten van leningen, hypotheken en het verstrekken van verzekeringen. Daarnaast verleent Citigroup overal ter wereld financiële diensten aan onder andere ondernemingen, overheden en investeerders. Kortom, alle denkbare financiële diensten zijn vertegenwoordigd binnen de Citigroup.

Aan het eind van 2004 had Citigroup meer dan 315.000 werknemers in dienst. Citigroup is niet voor niets de grootste financiële dienstverlener ter wereld. Dit concern heeft zo’n 200 miljoen rekeningen in haar beheer en doet zaken in meer dan 100 landen. Met vestigingen bovendien in meer dan 100 landen verspreid over de zes continenten, genereert de Citigroup wereldwijd een omzet van meer dan 170 miljard dollard. De netto-winst lag in 2004 op ruim 17 miljard dollar, terwijl de omzet met meer dan 10% toenam! (ter vergelijking de Ing-group behaalde wereldwijd een netto-winst van 4,8 miljard euro!) De resultaten van de Citgroup overtroffen opnieuw de verwachtingen van de analisten.

Andere cijfers ter illustratie van de sterke positie¡­¡­¡­¡­.. In het vierde kwartaal van 2004 werd er een nettowinst behaald van $ 5,32 miljard. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2003, betekent dit een stijging van 12%.  De divisie Global Consumer Group, die zich bezighoudt met onder andere credit cards en leningen, had in het vierde kwartaal van 2004 een nettowinst van $ 3,1 miljard en zag de omzet stijgen met 24% tot $ 11,8 miljard. Dubbele groeicijfers dus waarmede deze bank een uitzonderingspositie verwierf in de financiële wereld!

Vanwege de expansieplannen heeft de Citigroup besloten om een tweede kantoor in Nederland te openen. Het kantoor in Breda zal vooralsnog werkgelegenheid bieden voor ca. 70 werknemers, maar het vooruitzicht bestaat dat de activiteit in de toekomst verder zal groeien. Het is niet realistisch om nu al concrete aantallen arbeidsplaatsen te noemen maar een groei tot ruim boven de 150 op de middellange termijn is vanwege de forse groeiambitie van de Citigroup realistisch te noemen. Hoogwaardige arbeidsplaatsen voornamelijk in de financiële sector en niet te vergeten de informatietechnologie!

De Citibank heeft een kantoor gehuurd aan de westzijde van Breda in het kantorenpark Westerhage. Drs. Serge Wutsvan CB Richard Ellis te Amnsterdam heeft namens de Citigroup het locatieonderzoek verricht.

Het is altijd subjectief om de werkelijke reden voor de keus Breda helder in beeld te krijgen, maar duidelijk is dat de bereikbaarheid van Breda wederom een belangrijke vestigingsfactor is geweest. Breda ligt met een faciliteit als de hsl en de shuttle zonder te overdrijven strategisch in de Benelux. Binnen ruim twee uur sta je vanuit Breda op de Champs d`Elysee in Parijs en dat maakt de positie van Breda toch wel heel bijzonder!

De ambitie van de Citibank is om verder haar vleugels in de Benelux uit te slaan en dan is Breda een ideaal vertrekpunt. Een goede arbeidsmarkt met voldoende kritische massa, een aantrekkelijke wegeninfrastructuur gelet op de recente toevoegingen van fly-overs etc.  met nog steeds een aantrekkelijke kostenstructuur.

Ook wethouder Andre Adan – belast met de portefeuille economische zaken – steekt niet onder stoelen of banken ” dat de komst van deze mega-financiële instelling een bewijs is dat de stad Breda haar positie als kantorenstad verder verstevigt. Citibank is zonder te chargeren een big name die naast het werkgelegenheidseffect de stad nog beter op de kaart zet. Natuurlijk hebben we de laatste maanden een aantal bedrijven zien sluiten. Dat is op zichzelf te betreuren, maar vaak is dat proces – hoe pijnlijk ook voor de direct betrokkenen – eigen aan de economische dynamiek. Gelukkig wordt dit verlies met de komst van nieuwe bedrijven gecompenseerd en dan mag Breda zich ten opzichte van andere regio¡¯s gelukkig prijzen, want nog steeds kunnen nieuwe loten aan de bedrijvenstructuur van Breda worden toegevoegd! De wethouder zegt deze uitspraak te durven doen, omdat er nog andere grote partijen naar Breda kijken. Investeerders die eveneens grote aantallen arbeidsplaatsen genereren en zowel voor de stad als de regio van betekenis zijn.

Bovendien zijn ook bij deze investering hoogwaardige arbeidsplaatsen in het geding, waardoor een brain drain van hoog opgeleide West-Brabanders wordt voorkomen!”

Pikant detail ………. Dr. Onno Ruding – geboren en getogen in Breda – was na zijn ministerschap Financiën tot voor kort vice-chairman bij de Citigroup in New York! DTZ Zadelhoff heeft de verhuur van het nieuw te betrekken kantoor op het Westerhagepark gearrangeerd, terwijl de regionale ontwikkelingsmij NV REWIN West-Brabant deze acquisitie heeft mogen verrichten.

Breda, maart 2005.

NV Rewin West-Brabant.

Info:
Drs. C. Budding, hoofd Economische Zaken gemeente Breda;
C.Nuijten, NV Rewin West-Brabant.

Breda, maart 2005 

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant