West-Brabantse parel: de eiwittransitie met The Protein Brewery

Uit de reeks: Roadtrip langs de parels van West-Brabant: Wim de Laat van The Protein Brewery

“Ik ben eigenlijk ondernemer bij toeval”, zegt microbioloog Wim de Laat. “Ik begon met het doen van contractonderzoek. Mijn eerste medewerker Ap de Haan was een schot in de roos, de projecten liepen goed, er kwamen klanten bij en we scoorden bij een ideeënwedstrijd subsidie voor twee onderzoeksprojecten.”

De Laat werkte als microbioloog voor verschillende bedrijven als hij tien jaar geleden besluit om in zijn woonplaats Breda te starten met BioscienZ, dat biotechnologisch onderzoek doet naar enzymtechnieken en fermentatie. “Ik werd door iedereen in de sector uitgelachen, maar je zit hier perfect. Je bent met de trein vanuit Delft (TU) en ’s-Hertogenbosch (HAS) in een half uur in Breda. Wageningen (WUR) is een uur met de auto en hofleverancier Avans Hogeschool in Breda is de beste hogeschool van Nederland. De grondstoffen die we nodig hebben, zijn er voldoende in de regio en heel veel potentiële klanten hebben ook productielocaties in onze omgeving. De logistiek is hier goed en je kunt hier prima wonen. Dat we nu onze eerste fabriek, of eigenlijk brouwerij, openen in mijn stad is een kippenvelmoment.”

Bizar en spannend

De brouwerij waarop De Laat doelt, is de scale-up plant van The Protein Brewery die begin 2023 in bedrijf gaat. The Protein Brewery ging eind 2019 van start als spin-off van BioscienZ. Ap de Haan, de medewerker van het eerste uur, leidt nu als plant manager de brouwerij in goede banen. “Het is bizar en bijzonder spannend. We hebben alles zelf gedaan; eigen fermentors, eigen technologie, eigen pilot plant. Nu schalen we op en dat brengt weer nieuwe testen met zich mee.”

Halffabricaat Fermotein®

De Laat vond een schimmel die koolhydraten uit gewassen als maïs, aardappelen en suikerbieten omzet in eiwitten. Die worden bij The Protein Brewery vermalen tot een poeder dat Fermotein® is gedoopt, een samentrekking van fermenteren en proteïne. Fermotein® gaat als halffabricaat naar voedselfabrikanten. “Naast eiwit en vezels bevat het dezelfde aminozuren als vlees.”

Veel geloof

In oktober haalde The Protein Brewery 22 miljoen euro op bij drie buitenlandse investeerders. “Er is veel geloof in ons product en het team.” De ambities reiken ver. “De scale-up plant zal in eerste instantie goed zijn voor zo’n 150.000 kilo eiwit. Dat moet groeien naar meer dan anderhalf miljoen kilo per jaar. We gaan ook de Amerikaanse markt op.” Om de commerciële groei in goede banen te leiden is Sue Garfitt, voormalig directeur van Alpro, als CEO aangesteld.

West-Brabant belangrijk voor duurzame voedselproductie

“Als dit straks werkt, moeten we verder groeien. Dit is bedoeld om impactvol te zijn. Die grote schaal wordt lastig in Breda dus kijken we verder. In de regio, maar ook daarbuiten. Oosterhout is interessant vanwege de aanwezigheid van Rodenburg Bioplastics en hun grote positie in aardappelreststromen en de aanwezigheid van veel food industrie én de ligging aan het kanaal. Bergen op Zoom en Dinteloord zijn ook aantrekkelijk vanwege hun ligging aan het water en de grote stromen van suikerbronnen. Ik hoop dat REWIN kan helpen bij het vinden en ontwikkelen van een bedrijventerrein gericht op duurzame voedselproductie. Duurzame voedselproductie is onvermijdelijk vanwege de groeiende wereldbevolking en West-Brabant kan daarin een belangrijke rol vervullen vanwege het grote landbouwareaal.”

Green Protein Excellence Center

De Laat had de afgelopen tien jaar regelmatig contact met REWIN en de provincie. Zo startte hij samen met Cosun het Green Protein Excellence Center met als doel een netwerk van gelijkgestemde bedrijven en onderwijsinstellingen bij elkaar te brengen. Het initiatief was succesvol en ontving een substantiële bijdrage vanuit de regio West-Brabant. “En recentelijke adviseerde REWIN ons over het huurcontract voor het nieuwe pand.”

Begin november nam De Laat deel aan een werksessie Plantbased van REWIN waar hij veel gelijkgestemden ontmoette. “Dat was interessant, omdat er vanuit verschillende invalshoeken werd gekeken naar reststroomvalorisatie. Samenwerken biedt mogelijk nieuwe kansen. Avans Hogeschool doet bijvoorbeeld nog niets op het gebied van fermentatie of het verduurzamen van de voedselproductie dus daar ligt zeker een kans. BioscienZ is mijn kraamkamer. We hebben nog veel meer goede ideeën waarbij we waar nodig de samenwerking zullen opzoeken.”

In het kort: 

The Protein Brewery
Haalt plantaardige eiwitten uit agrarische reststromen
Circa 35 medewerkers

Neem contact op
Yvette Estourgie

Programmamanagement
Innovatief Mkb

y.estourgie@rewin.nl
06-12 58 01 83

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant