Ondernemersklimaat voor vrouwen verbeteren via alliantie van 65 partijen

Gelijke kansen bieden ook grote voordelen voor de Nederlandse economie

Vandaag kondigden 65 organisaties hun samenwerking aan in Code-V: een samenwerkingsverband van zowel overheid, financiële instellingen als belangenorganisaties. De alliantie, geïnitieerd door ABN AMRO, wil zich inzetten voor gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland en gaat daar de komende 3 – 7 jaar aan werken.

Uit onderzoek van ABN AMRO en McKinsey blijkt dat vrouwen meer en andere drempels ervaren in het ondernemerschap. Bovendien blijkt dat deze kloof al zichtbaar is bij de overweging om een bedrijf te starten. Hierdoor stagneert het aandeel vrouwelijke startups. Dit verschil wordt bij elke verdere stap in de ondernemersreis alleen maar groter.

Gelijke kansen bieden grote voordelen

Volgens de bij Code-V betrokken partijen zijn data-inzichten, interventies en investeringen nodig om bij te dragen aan gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland. Uit het onderzoek blijft namelijk dat die kansen grote voordelen hebben, zoals banengroei, innovatie, duurzaamheid, grotere financiële weerbaarheid, en een groei van de Nederlandse economie van naar schatting 139 miljard euro.

Na het analyseren van data om de juiste inzichten te krijgen, willen de organisaties bijdragen aan het wegnemen van barrières en vrouwen betere toegang tot financiering en essentiële kennis te bieden. Het initiatief richt zich ook op het vergroten van maatschappelijk bewustzijn over de financiële ongelijkheid tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers, om deze te verminderen en gelijke kansen te creëren. Het uiteindelijke doel is een diverser en inclusiever zakelijk ecosysteem dat innovatie stimuleert en de arbeidsparticipatie van vrouwen verhoogt.

Brabant omarmt Code-V

Brigit van Dijk – Van de Reijt, CEO van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) initieerde de Brabantbrede aanpak en ondertekende het convenant namens de Brabantse partners BOM, BSF, Braventure, B’WISE/REWIN, Midpoint Brabant, Brainport Development en Agrifood Capital, gesteund door de Provincie Noord-Brabant.

“Met de ondertekening van Code-V maakt Brabant zich sterk voor meer vrouwelijk ondernemerschap, inclusief toegang tot financiering. Ook voor Brabant liggen hier nog onbenutte kansen om innovatie, werkgelegenheid en duurzame groei te stimuleren.”

Niet alleen in Nederland

Nederland is wereldwijd het vierde land dat een samenwerkingsverband initieert om het ondernemersklimaat voor vrouwen te verbeteren. Voornaamste inspiratiebron is het succes dat in het Verenigd Koninkrijk is behaald met de Investing in Women Code, dat daar al leidde tot een significante toename in de financiering van vrouwelijke ondernemers.

Code-V is ondertekend door de volgende 45 partijen

ABN AMRO, Arches Capital, Brabantse samenwerkende partijen rondom startups (bestaande uit BOM, Braventure, Brabant Startup Fonds (BSF), B’WISE/REWIN, Midpoint Brabant, Brainport Development en Agrifood Capital), Borski Fund, Business Angels Connect, FundsUp, Geld voor elkaar, Great Stuff Ventures, Horizon Flevoland, ING, InnovationQuarter, Invesdor, Invest-NL, Investormatch, Joanna Invests, Karmijn Kapitaal, LIOF, Lumo Labs, Nationaal Groenfonds, Newion, NOM, Oost NL, PIN voorschot, Pymwymic, Qredits, Rabobank, ROM InWest, ROM Utrecht Region, SET Venture, Shaping impact group, SheCredit, SHIFT Invest, Startgreen Capital, The Angel Initiative, TIIN Capital, TP24, Venturerock, Voordegroei, 4impact.

10 partijen steunen Code-V

Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Ministerie van Financiën, MKB Nederland, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Stichting MKB financiering, VNO-NCW, Business Angels Netwerken Nederland.

Code-V is mede mogelijk gemaakt door

Deloitte, Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), Female Ventures, FEM-START, Greenberg Traurig, Masters of Scale, Radboud University, Techleap.nl, Vrije Universiteit en WOMEN Inc..

Neem contact op
Mathijs van Campenhout

Strategisch adviseur

m.vancampenhout@rewin.nl
06-51 99 76 75

Neem contact op
Arthur Nijhuis

Programmamanagement Startup & Scale-up | B'WISE

a.nijhuis@rewin.nl
06-10 21 18 89

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant