Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

West-Brabant uitverkozen tot Logistieke hotspot nr 1

11 mei 2017 - Jaarlijks kiest het vakblad Logistiek de belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. Met trots kunnen we melden dat de regio West-Brabant in 2017 uitverkozen is tot de logistieke hotspot nummer 1 van Nederland. West-Brabant staat op de eerste plek op de logistieke kaart van Nederland, met op de tweede plek de regio Venlo-Venray en op de derde Tilburg-Waalwijk. Een panel van logistieke deskundigen heeft de beoordeling gedaan. Op een aantal punten is de score-registratie veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. Bij deze elfde verkiezing van logistieke hotspot zijn er ook nieuwe criteria toegevoegd.

Laatste keer winnaar in 2012
Voor West-Brabant is het de vierde keer dat de regio als winnaar uit de bus komt. De laatste keer was voor ons in 2012. In 2015 stonden we nog op 3de plek, terwijl we vorig jaar opschoven naar de tweede plaats, met een minimaal verschil met de winnaar Venlo-Venray. Maar nu dus nummer 1 logistieke hotspot 2017. Vorig jaar was het gat tussen de gevestigde top-3 en ‘de rest’ erg groot. Hoe de scores dit jaar precies zijn, wordt bekend gemaakt tijdens de 'Summit Logistieke Hotspots' die op dinsdag 16 mei plaatsvindt in Dordrecht.

Expert-panel en nieuwe opzet
Een panel van 31 experts heeft voor het vakblad Logistiek de ranking bepaald van de 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. In dit panel zitten logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers, die de diverse regio’s aan de hand van diverse criteria beoordelen. De beoordeling is daarbij gecombineerd met een weging die de ranking per criterium aangeeft. Dit betreft de volgende criteria: beschikbaarheid van geschikt personeel, beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden, medewerking van overheid/ gemeenten. West-Brabant kwam hier samen met Venlo-Venray als beste regio naar voren.

Regionale voorkeursregio’s
Daarnaast hebben de panelleden voor de criteria inzetbaarheid en motivatie van medewerkers, aanwezigheid van goede infrastructuur en bereikbaarheid van logistieke knooppunten hun regionale voorkeurregio's kunnen aangeven. Dit is nieuw ten opzichte van voorgaande verkiezingen. Op het criterium inzetbaarheid en motivatie van medewerkers kreeg West-Brabant de meeste stemmen, terwijl West-Brabant op het onderdeel aanwezigheid van goede infrastructuur de eerste plek deelde met de regio Venlo-Venray. Een mindere score op bereikbaarheid werd voldoende gecompenseerd om op het totaal van deze 3 criteria het vaakst verkozen te worden tot voorkeurregio. 

Nieuwe criteria
Nieuw dit jaar is verder dat de 31 panelleden ook is gevraagd naar welke logistieke hotspotregio’s hun voorkeur uitgaat op het gebied van nationale e-fulfilment-activiteiten, cross border e-fulfilment-activiteiten en nationale distributieactiviteiten.
Hierbij scoort de regio respectievelijk een 3de, 2de en 6de plek. De winnaars van deze categorieën worden bekend gemaakt tijdens de Summit logistieke hotspots 2017 op 16 mei as in Dordrecht. 

Samenwerking
West-Brabant is trots op de uitverkiezing en de bevestiging dat we weer terug zijn aan de top van logistiek Nederland. Intensieve samenwerking tussen verschillende West-Brabantse partijen ligt hieraan deels ten grondslag, onder meer via CONNECTED West-Brabant. CONNECTED West-Brabant is een enthousiaste groep van elf toonaangevende logistieke dienstverleners, de zes West-Brabantse werkgelegenheidsgemeenten, de regionale MBO/HBO onderwijsinstellingen, TKI Dinalog, Havenbedrijf Moerdijk en REWIN. Deze ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen (3 O's) werken samen om het logistieke bedrijfs- en vestigingsklimaat in West-Brabant een boost te geven en verder te optimaliseren. Samen nemen ze onder de vlag van CONNECTED West-Brabant ook deel  aan de beurs Transport Logistics in München. In deze stand in München werd de aankondiging van uitverkiezing tot logistieke hotspot nr 1 met gejuich ontvangen. 

Burgemeester Jacques Niederer van de gemeente Roosendaal, bestuurlijk trekker van de sector logistiek voor de regio, reageert op het nieuws van de benoeming van West-Brabant: "Geweldig om na 4 jaar weer logistieke hotspot nr. 1 te zijn van Nederland. Ik ben er van overtuigd dat we met ons regionale logistieke programma en de unieke samenwerking tussen de ondernemers, onderwijs en overheid in CONNECTED West-Brabant, deze positie de komende jaren zullen versterken en uitbouwen."   

Henk Rosman, directeur van REWIN is het daar roerend mee eens: "Het is terecht dat we door de branche tot de beste zijn benoemd. Die uitverkiezing onderstreept het strategisch belang van de logistieke sector in deze regio en de wijze waarop we steeds sterker samenwerken."

De gezamenlijke deelname

West-Brabant staat gezamenlijk op de Transport Logistics beurs in München: CONNECTED West-BrabantHanneke Bruinsma
Hanneke Bruinsma

Programmamanager Logistiek


06 51 134 260
Henk Rosman
Henk Rosman

Directeur


076 56 46 788