De oceaan als bondgenoot: BRANCH Foundation werkt aan biodiversiteit onder water

Een tropisch rif lijkt misschien ver weg. Maar de missie van BRANCH Foundation begint verrassend dichtbij, in Breda.

Vanuit een bedrijvige werkplek in Breda bouwen drie bevlogen ondernemers aan een innovatie die wereldwijd het verschil kan maken voor het herstel van koraalriffen. Automatisch, schaalbaar en met een diepe liefde voor natuur en techniek.

Van tandenborstel naar technologie

Wat begon als vrijwilligerswerk op Curaçao, met duikbrillen op en tandenborstels in de hand om koraal schoon te maken, groeide uit tot een missie met impact. Maarten van der Kuijl, Maarten van Aalst en Stan Overwijn zagen hoe snel het rif achteruitging. “Dit moet en kan beter,” dachten ze. En zo ontstond BRANCH Foundation, een non-profitorganisatie die koraal op industriële schaal kweekt met behulp van geautomatiseerde systemen.

Hun aanpak is uniek. Niet poetsen, maar planten. Met behulp van bewezen technieken uit de agrifoodsector, slimme scansystemen en wetenschappelijke kennis van onder meer Wageningen University ontwikkelen ze een systeem dat koraal kweekt, monitort en direct terugplaatst in de oceaan.

Breda als thuisbasis

Hoewel de oceaan hun speelveld is, kozen de koraalmannen bewust voor Breda als thuisbasis. “Hier is ondernemingszin, samenwerking en zijn de lijntjes kort,” zegt Maarten van der Kuijl. “De gemeente Breda en Breda Robotics stapten direct op ons af. En via Avans en lokale bedrijven ontstaan waardevolle connecties.” Niet toevallig dus dat hun innovatieve systeem voor oceaanherstel juist in deze stad van toegepaste technologie vorm krijgt.

Biodiversiteit als drijfveer

Koraalriffen zijn de kraamkamers van de oceaan. Ze vormen een thuis voor een kwart van het leven in zee en beschermen miljoenen mensen tegen stormen en erosie. Maar wereldwijd verdwijnen ze in hoog tempo door klimaatverandering en vervuiling. “Als we niets doen, verliezen we een compleet ecosysteem,” zegt Stan. “Met onze technologie willen we biodiversiteit herstellen en behouden.”

De kracht van samenwerking

BRANCH werkt samen met universiteiten, bedrijven en vrijwilligers. Van Wageningen tot Avans en van TTA ISO tot het Wereld Natuur Fonds. Isabel, een vrijwilliger, zag de noodzaak tijdens een duikreis en besloot in actie te komen. “Ik wilde helpen, ook zonder ervaring. En bij BRANCH kon dat meteen.”

En dan de wereld in

Het team werkt hard aan hun volgende stappen: volledige automatisering, een scansysteem dat groei en gezondheid van koraal meet, en de opening van hun onderzoekscentrum voor Wageningen. Eind 2025 willen ze hun eerste systeem uitrollen in het Caribisch gebied. Het doel? Wereldwijde faciliteiten die koraalriffen duurzaam herstellen. En als het aan BRANCH ligt, blijft het daar niet bij. “Missie geslaagd? Als wij overbodig zijn. Dan pakken we de mangroven aan.”

Gemeente Breda blijft ondernemingen ondersteunen die bijdragen aan een toekomstbestendige economie. Heeft jouw gemeente ook een inspirerend voorbeeld om te delen? Neem contact met ons op en wie weet staat jouw verhaal binnenkort centraal in onze blogreeks.

Maarten Hoogwout
Maarten Hoogwout

Programmamanager Innovatief Ondernemen

m.hoogwout@rewin.nl
06-51 03 27 41

Monique van Lieverloo
Monique van Lieverloo

Business developer Innovatief Ondernemen

m.vanlieverloo@rewin.nl
06-42 34 93 94 

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant