Achtergrondverhaal | Fokker Services Woensdrecht vindt oplossing bij buurman dankzij SynchUp!

"Het hele proces verliep dusdanig professioneel en is ons zo goed bevallen dat we inmiddels een tweede challenge hebben uitstaan."

Voordat Fokker Services Woensdrecht groot onderhoud kan verrichten aan een vliegtuig moeten monteurs eerst de stoelen demonteren en uit het vliegtuig verwijderen. Een handmatig, tijdrovend en risicovol proces waarvoor het bedrijf al een tijdlang een oplossing zocht. Dankzij het stimuleringsprogramma SynchUp! komt die oplossing nu in beeld.

Vliegtuigstoelen zitten per twee of drie aan elkaar vast. Het afvoeren van die sets door een vliegtuigdeur naar de hangarvloer gebeurt nu met een vorkheftruck met daarop een plateau. Arbeidsintensief en niet zonder veiligheidsrisico. “Daarom willen we daarvan af. We hebben ook verschillende mogelijke oplossingen getest, maar zonder het gewenste resultaat”, legt Edwin Poldermans van Fokker uit.

Uit routine

Fokker houdt zich op Aviolanda Woensdrecht bezig met het onderhouden en repareren van vliegtuigen en het ombouwen van vliegtuigen naar VIP- en Special Mission toestellen. Behalve het afvoeren van de gedemonteerde stoelen is ook de tussentijdse opslag ervan een uitdaging, omdat de ruimte in de hangar beperkt is. Bij het terugbrengen van de stoelen na afloop van de onderhoudswerkzaamheden speelt hetzelfde probleem als bij het verwijderen. Poldermans: “Het probleem met dit soort vraagstukken is dat je vastloopt in je eigen voorkennis en aannames. De aanpak van SynchUp! haalde ons uit onze routine.”

SynchUp! versnelt innovatie

Het SynchUp!-programma van REWIN West-Brabant stimuleert en versnelt innovatie en bedrijvigheid door zogenoemde challenges ‘in de markt’ te zetten. Een challenge is een vraagstuk van een grootbedrijf waarop mkb’ers en startups kunnen reageren met hun aanbod. Challenge manager Freek van den Heuvel: “Nadat de vraagstelling in kaart is gebracht, benaderen onze scouts mogelijke aanbieders van een oplossing. Het bedrijf met het beste idee en de challenger begeleiden we vervolgens intensief bij het opstellen van een projectplan en innovatiecontract. Zo maken we de slagingskans zo groot mogelijk. We zorgen met een innovatievoucher voor financiële steun om het project met een pilot op gang te brengen en samen concrete oplossingen te ontwikkelen.” De Fokker-challenge is mogelijk dankzij bijdragen van Aviolanda, provincie Noord-Brabant, het regionale subsidiefonds O&O van RWB, REWIN West-Brabant en World Class Maintenance (WCM).

Fokker SynchUp!

Buren bij elkaar brengen

Jacob Derks van WCM begeleidde namens SynchUp! Fokker Services Woensdrecht bij het formuleren van de challenge. Vier partijen reageerden vervolgens op de uitdaging op het online SynchUp!-platform. Derks: “Met de twee beste aanbieders voerden we verdiepende gesprekken en bezochten we de hangar. Daaruit kwam Overveld Machines als beste optie naar voren.” Overveld Machines is gespecialiseerd in het bedenken en bouwen van maatwerk machines voor specifieke toepassingen. Richard Beismann van het bedrijf: “Ik heb regelmatig contact met REWIN. We weten van elkaar wat we doen en wat we kunnen. Toen de challenge online stond, wees REWIN mij erop omdat ze dachten dat wij een geschikte oplossing zouden kunnen ontwikkelen. En dat klopt: dit soort vraagstukken zijn ons op het lijf geschreven.” Beismann beaamt dat het ‘wellicht een beetje apart overkomt’ dat een programma als SynchUp! twee buren moet samenbrengen. Beismann: “Tegelijkertijd is daarmee het nut van het programma ondubbelzinnig bewezen.” Poldermans sluit zich daarbij aan: “Wij kenden Overveld Machines onvoldoende en wisten niet dat ze dit soort oplossingen kunnen bedenken en bouwen.”

Pilotfase

Nadat de keuze op het idee van Overveld Machines was gevallen, werden in een aantal sessies de specificaties nader uitgediept en werd het projectplan en het innovatiecontract opgesteld. Overveld Machines bedacht in eerste instantie een volautomatische oplossing voor het vervoer vanaf de vliegtuigdeur tot en met de opslaglocatie in de hangar, vertelt Derks. Die oplossing werd in onderling overleg ‘vereenvoudigd’ zodat een pilot mogelijk werd. Derks: “We beperken ons in de pilotfase tot het ontwikkelen van een liftsysteem met een werkbordes en met mobiele dragers waarin de monteurs de stoelensets kunnen plaatsen.” Als de pilot slaagt, zal Overveld Machines in een vervolgfase een opslagsysteem ontwikkelen. Een plan daarvoor is er al. Ook willen de partners een transportsysteem realiseren vanaf de begane grond naar het opslagsysteem en vice versa.

Simpel maar goed

De vraag van Fokker Services Woensdrecht was uitdagend, zegt Beismann: “De lift moet op verschillende hoogtes kunnen stoppen. Het onderstel moet voldoende flexibel zijn om te kunnen manoeuvreren. Het is belangrijk om te voorkomen dat het systeem het vliegtuig beschadigt en er mag geen stootbelasting plaatsvinden op de vliegtuigvloer.” Poldermans: “Het idee van Overveld Machines is simpel, maar goed. De lift maakt het mogelijk om de stoelensets snel, makkelijk en veilig omlaag en later weer omhoog te brengen. Het levert flinke tijdwinst op, en tijd is geld.”

Enorme potentie

Beismann is ‘meer dan content’ met de support vanuit het SynchUp!-team. “Het begeleiden van de gesprekken, het opstellen van het innovatiecontract en het projectplan; het verliep allemaal heel soepel.” Op 1 juni ontving de machinebouwer een SynchUp!-innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro. “Een mooie kick-start van de ontwikkeling. Fokker investeert daarnaast een serieus bedrag om de pilot mogelijk te maken. De hele vliegtuigonderhoudsbranche kampt met dit vraagstuk, dus de potentie voor ons bedrijf is enorm.”

Poldermans: “Het hele proces verliep dusdanig professioneel en is ons zo goed bevallen dat we inmiddels een tweede challenge hebben uistaan.” Er is nog een belangrijk side effect van de SynchUp!-challenge, vervolgt hij. “Het levert ons bedrijf meer bekendheid op in de regio. Potentiële werknemers en leveranciers weten ons hierdoor makkelijker te vinden. Wij staan graag bekend als een innovatief en groeiend bedrijf. SynchUp! past in dat beeld.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant