Vouchers voor innovaties tegen voedselverspilling

Bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen kunnen gebruik maken van de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling.

Doel van de voucherregeling is om bedrijven te stimuleren voedselverspilling te voorkomen of reduceren en voedselreststromen optimaal te verwaarden.

Waarvoor kan je een voucher inzetten?

Experts kunnen advies- en onderzoeksprojecten uitvoeren, een business case (validatie) ontwikkelen of een innovatie helpen opschalen naar productieniveau. Andere voorbeelden waar je een voucher voor kunt inzetten: inzet van consultancybureaus en solution providers, quick scans, producttesten, investeringen in pilots of inhuur van engineering capaciteit. Ook kunnen bedrijven met een voucher gebruik maken van advies van onder andere Wageningen University & Research, HAS Hogeschool of andere publieke kennisinstellingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een expertsessie, een validatie, een haalbaarheidsonderzoek, een workshop of een value scan.

Spelregels en vergoeding

De belangrijkste criteria voor de beoordeling van aanvragen zijn:

het innovatieve karakter ervan,

de aanvraag is primair gericht op het tegengaan van voedselverspilling,

de potentiële impact die ermee gerealiseerd kan worden.

De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij.

De waarde van de voucher is minimaal € 5.000 en maximaal € 17.500 (incl. btw).

Als de voucher onderdeel uitmaakt van een grotere (financiële) aanvraag, dan kennen wij maximaal een bedrag van € 10.000 (incl. btw) toe.

Bedrijven uit de hele voedselketen en van verschillende omvang kunnen meedoen aan de voucherregeling: multinational, groot bedrijf, MKB(+), sociale onderneming en startup.

Het bedrijf dat de voucher aanvraagt, is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling of wordt aangedragen door één van de partners van de stichting. Neem hiervoor contact op met Jonica de Bruijn!

vouchers voedselverspilling
Klik op de afbeelding en bekijk de gehele infographic van Samen tegen Voedselverspilling

Toegekende vouchers in 2021

In 2021 zijn acht vouchers uitgereikt aan vooruitstrevende bedrijven voor innovaties tegen voedselverspilling. Zij gingen daarna vol enthousiasme aan de slag om hun innovaties in de praktijk toe te passen. Een paar ‘plantbased’ voorbeelden:

Meedoen? Vragen?

Ben jij actief op het gebied van tegengaan van voedselverspilling, en heb je interesse in de voucherregeling? Neem dan contact op met Jonica de Bruijn, zij helpt je graag verder.

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

REWIN West-Brabant

Initieert, stimuleert, verbindt