Villeroy & Boch “beneluxeert” in Oosterhout

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

Interieurconcern voegt in Oosterhout kantoren uit Brussel en Nijkerk samen

Villeroy & Boch, dat ruim 250 jaar bestaat, is in de loop der jaren uitgegroeid tot Europees marktleider op het gebied van woninginrichting in het hogere segment.  Voor het bedrijfsonderdeel “Tafelcultuur” voegt de onderneming binnenkort haar kantoren in Brussel en Nijkerk samen tot een Benelux hoofdkantoor in Oosterhout, waar ongeveer 25 personen werkzaam zullen zijn. De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant heeft Villeroy & Boch in het vestigingsproces geadviseerd en begeleid.

Ontwikkeling tot marktleider
Het succesverhaal van Villeroy & Boch begon in 1748 in Frankrijk, waar ijzergieter Boch keramische producten fabriceerde; borden, kopjes en dergelijke. Iets later vond zakenman en concurrent Villeroy een methode  voor serieproductie van serviesgoed. Om te kunnen overleven op de Europese markt besloten de twee concurrenten in 1836 hun fabrieken te fuseren en 1 onderneming te vormen: Villeroy & Boch was geboren.

Vanaf dat moment begon de onderneming haar opmars naar het marktleiderschap binnen het hoger geprijsde segment van de Europese markt.   

Het hoofdkantoor van de Villeroy & Boch groep zetelt tegenwoordig in Duitsland. De onderneming, sinds 1990 beursgenoteerd, realiseert wereldwijd een totale omzet van zo’n 975 miljoen euro per jaar (2001) en heeft 21 productielocaties in twaalf Europese landen. De producten worden verkocht in 125 landen via zowel eigen marketing- en verkoopkantoren als importeurs. In totaal zijn er circa 11.000 werknemers in dienst bij het concern,  verdeeld over de divisies tegels, badkames, keuken en tafelcultuur.

Tafelcultuur
Door systematische ontwikkeling en innovatie heeft de oudste van de Villeroy & Boch divisies  haar oorspronkelijke assortiment van porselein, aardewerk en kristal uitgebreid met andere materialen. Naast serviesgoed omvat het productengamma van ‘Tafelcultuur’ tegenwoordig o.a. glas, bestek, tafellinnen, keukenaccessoires en cadeauartikelen, voor zowel consumenten als zakelijke afnemers. De laatste ontwikkeling is de presentatie van het assortiment in  ‘The House of Villeroy & Boch’, waarbij de producten uit de drie divisies Tafelcultuur, Sanitair & Bad, en Tegels worden ingedeeld naar toepassingsgebied zoals de keuken, de badkamer, de woon-/eetkamer etc. De producten worden gepresenteerd in een coherent en compleet ingerichte ruimte.

In tegenstelling tot de trend in de markt, ontwikkelt de omzet van de gehele Tafelcultuur divisie van Villeroy & Boch zich zeer positief. Deze productgroep draagt voor ongeveer 36 procent bij aan de geconsolideerde omzet van het Villeroy & Boch concern.

Beneluxering
REWIN West-Brabant kwam begin 2002 in contact met de directeur van  Villeroy & Boch, de heer L.Goudstikker. Al snel bleek het te gaan om een mogelijke ‘Beneluxering’ , het samenvoegen van een Nederlands en een Belgisch kantoor tot een Benelux hoofdkantoor.

V & B heeft op dit moment voor de divisie Tafelgerei een marketing- en saleskantoor in Nijkerk en in Brussel. Het combineren van de activiteiten in één kantoor geeft allereerst kostenvoordelen door schaalvergroting, maar draagt ook bij tot een belangrijk hogere efficiëntie en vooral het uitdragen van één cultuur en één marketingstrategie. Samenvoeging van die kantoren maakt het mogelijk om tegen lagere kosten en met een grotere slagkracht in de Beneluxmarkt te opereren.

Beneluxering is voor West-Brabant geen onbekend fenomeen, andere grote bedrijven maakten immers eerder diezelfde slag en voegden hun kantoren samen om zich vervolgens in de West-Brabantse stedenrij te vestigen. Onlangs besloot het Opelconcern nog haar Beneluxkantoor in Breda te vestigen.

Kostenvoordelen
Bij Beneluxering, waarbij een bedrijf grensoverschrijdende beslissingen neemt, spelen geheel eigen juridische en fiscale vraagstukken als bijvoorbeeld de mogelijke toepassing van zgn. taxruling, of de grensarbeidersregeling voor werknemers die in België wonen maar in Nederland werkzaam zijn.

De heer Goudstikker van Villeroy & Boch vertelt: “De Beneluxeringstudie van Rewin West-Brabant gaf een uitstekende indruk van  alle financiele, juridische, logistieke  en fiscale aspecten die  spelen als een Beneluxering wordt overwogen. Alle facetten zijn inzichtelijk gemaakt. REWIN heeft in detail voor ons aangegeven en uitgewerkt  wat de consequenties zijn voor  de werkgevers- en werknemerslasten om als in Nederland gevestigd bedrijf,  Belgische werknemers in dienst te hebben. Een en ander heeft ook een belangrijke rol gespeeld in onze beslissing om ons te vestigen in West-Brabant.”

Uiteindelijk heeft Villeroy & Boch gekozen voor vestiging in het prestigieuze kantoorgebouw Trinity, dat is ontworpen door de gerenommeerde architect Hooper. Oosterhout is uitermate gunstig gelegen aan de A27 en zal in de toekomst nog beter bereikbaar zijn, door de geplande verdere verbetering van de hoogwaardige openbaar vervoerverbindingen tussen Oosterhout en Breda. Breda wordt immers binnen enkele jaren door middel van snelle  shuttleverbindingen aangesloten op het nieuwe HSL treintraject dat op dit moment wordt aangelegd. Ook Oosterhout en aldaar gevestigde bedrijven zullen in belangrijke mate van deze openbaar vervoer verbeteringen gaan meeprofiteren!

Het spreekt voor zich dat de wethouder Economische Zaken van de gemeente Oosterhout, de heer Y. de Boer, blij is met de komst van een toonaangevende onderneming als Villeroy & Boch naar Oosterhout. Wethouder De Boer licht toe: “ Het bevestigt de strategisch goede keus die we in Oosterhout hebben gemaakt, door niet langer uitsluitend in te zetten op grootschalige distributie-aktiviteiten en opslag, maar ons ook te richten op zakelijke dienstverlening met een hoge toegevoegde waarde. Bedrijven van naam vestigen zich in onze gemeente in hoogwaardige, zeer representatieve kantoorgebouwen en versterken daarmee de positonering van Oosterhout  als een moderne, ondernemingsvriendelijke gemeente in het hart van de Benelux’.  

Makelaar DTZ Zadelhoff uit Breda heeft de verhuur vervolgens verzorgd.


Pand Villeroy & Boch

Breda,  november 2002.

NV REWIN West-Brabant
Tel. 076-5646780


 

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant