SeaBioComp – meeting ‘demonstrator 2.0’

Waar liggen de toepassingsmogelijkheden in de Werkendamse haven?

Tijdens de SeaBioComp workshop 3D-printing in natte infrawerken in september 2021 werd de afspraak gemaakt om een verdiepende sessie te houden rondom de ‘demonstrator’-haven Werkendam (gemeente Altena).

Op 22 maart was het zover. REWIN en Natuurvezel Applicatie Centrum organiseerden samen met WMI (Werkendam Maritiem Industries) een kennissessie over de toepassing van biobased composietmateriaal in de Werkendamse haven. Geïnteresseerde bedrijven en lokale overheden – met name uit de regio Altena – waren er aanwezig om te horen hoe de in het project SeaBioComp ontwikkelde technieken/technologieën en materialen zouden kunnen worden toegepast in plaats van traditionele materialen als hout en plastic.

Type materialen en verwerking

Leon Joore van Natuurvezel Applicatie Centrum in Raamsdonksveer lichtte de technieken met biobased materiaal toe die SeaBioComp tot nu toe  opleverde. Dat zijn

  • 3D printing
  • compression moulding (zowel met een hoogsmeltende PLA kern en een laagsmeltende PLA bundel als met een vlas kern en PLA coating) en
  • RIFT (Resin Infusion under Flexible Tooling-productie)

Vermeld moet worden dat biobased materialen niet per definitie biologisch afbreekbaar zijn. De aanwezigen discussiëren hier uitgebreid over. Ze stellen vast dat adequate voorlichting over biobased materialen nodig is om goede maritieme producten te ontwikkelen met een duidelijke toegevoegde waarde.

Michiel de Bruijcker van SeaBioComp projectpartner Poly Products (Werkendam) presenteerde de mogelijkheden en voordelen van hun groot formaat 3D-printer.
Met een digitale kopie van een product is het aanhouden van een grote voorraad niet nodig. Ook kan je 3D printing inzetten voor producten die gerepareerd moet worden (maatwerk) of producten die veel onderhoud vergen. Door 3D scan-technologie kan (nagenoeg) elke vorm gemaakt worden. De 3D prints zijn bewerkbaar, bijvoorbeeld via polijsten. Momenteel wordt er nog veel met PET-G geprint. Biobased materialen geven een ruwere structuur, maar door ontwikkeling verbetert het materiaal langzamerhand.

Bezoek aan 3D-printer en haven

Na de presentatie was er een rondleiding bij Poly Products met een demonstratie van de 3D printer.  In de haven van Werkendam gaf Lou Goedel een toelichting op de reparatie-haven waar hij havenmeester is.
Met de hele groep zijn ter plekke de maritieme kansen verkend van de eerder die middag besproken technieken.

SeaBioComp

Conclusie

De aanwezige bedrijven hebben veel kennis opgedaan over de materialen en productiemethodes. Het blijft puzzelen om een match (met toegevoegde waarde) te maken tussen de techniek, materialen en de maritieme sector. We zijn daarom altijd op zoek naar partijen die ermee aan de slag willen. Afgesproken werd om de groep geïnteresseerden uit te breiden met andere maritieme disciplines; de inrichting van boot/hutten, de visserij, jachtbouw (afbouw) en jachthavens.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de binnen SeaBioComp opgeleverde technieken? Heb je een idee voor concrete toepassing in jouw (maritieme) organisatie? Neem contact op met Esther Stapper via mail of tel. 06 44 348 214.

Esther Stapper

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant