VIA APPIA | Mkb’ers gezocht voor consortium rond AI, VR & AR

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Stichting World Class Maintenance (WCM) werkt op initiatief van ASML, Rijkswaterstaat (RWS) en ABB aan de oprichting van een fieldlab rond de inzet van AI, Virtual Reality & Augmented Reality in service operations.

De naam van dit fieldlab: VIA APPIA (VIrtual & Augmented reality and Artificial intelligence Partner Programme for Industrial Applications). 
Kort gezegd gaat het er in dit project om dat deze technieken worden geïndustrialiseerd op verschillende plekken binnen processen en organisaties. En wel gekoppeld aan de data enrichment cycle; van sensor – databewerking – voorspellen – vertalen naar onderhoud en operatie – planning – leren/kennis etc.

Hier ligt een business kans voor mkb’ers die AI, VR en/of AR toepassingen ontwikkelen. Reageer snel!

Werkwijze
Er zijn drie challenges geformuleerd door resp. ASML, RWS en ABB. Er zal in het project aan de hand van die challenges gewerkt worden in pilots via livinglabs. Dit gebeurt via bestaande ontwikkelingen die al TRL 5 (Technology demonstration) of 6 (System/subsystem development) bereikt hebben. Het doel is deze verder te ontwikkelen zodat ze klaar zijn voor industrialisatie (TRL 7 en 8).

De projecttermijn is daarom ook redelijk kort; 2,5 jaar. Aan het einde van de looptijd worden er AI, VR & AR toepassingen opgeleverd die klaar zijn voor specifiek (bedrijfsgericht) dan wel generiek (industriegericht) gebruik.

VIA APPIA


Vorming van consortium: oproep aan mkb
Op dit moment rolt de EU een subsidieprogramma uit, genaamd REACT-EU. Dit programma is gericht op een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de gevolgen van de COVID-19 pandemie en biedt kansen voor VIA APPIA. Het gaat hier weliswaar om een Brabantse subsidieregeling, maar de Provincie heeft aangegeven dat goede projectpartners buiten de regio ook mee kunnen doen. Aanvragen voor deze regeling kunnen vanaf 29 maart ingediend worden. Ranking vindt plaats op basis van first come, first served.

WCM is bezig met het vormen van een consortium voor dit project. Dat zal bestaan uit asset owners en OEMS, maar men roept ook nadrukkelijk mkb’ers die zich bezighouden met de ontwikkeling van AI, VR & AR op om contact op te nemen. WCM zal je begeleiden in het proces richting mogelijke deelname aan het consortium.

De challenges

ASML
Met machines waar er meer failure modes zijn dan data points en die ook nog eens over de hele wereld verspreid staan, staat ASML voor een aantal belangrijke uitdagingen: het ontwikkelen van makkelijk opschaalbare, data driven
1. Abnormal behavior prediction,
2. Failure mode prediction, en
3. Een predictive Remaining Useful Life model.
AI, Machine Learning en Data Analytics technieken spelen een belangrijke rol in de realisatie hiervan. ASML is op zoek naar ontwikkelaars van ML algoritmes met ervaring in real-time data en kleine hoeveelheden datapunten.

RWS
AI en Data Analytics spelen een belangrijke rol bij het volwassen worden van voorspelbaar onderhoud. RWS is opzoek naar bedrijven die hen kunnen helpen bij de doorontwikkeling van Digital twins van hun assets (e.g. sluizen en tunnels) naar Predictive Twins.

ABB
ABB staat aan het begin van de ontwikkeling van technische support bij storingen aan assets en random maintenance aan de hand van VR/AR toepassingen. Er wordt een pilot ingericht rondom de inzet van VR/AR bij technisch support met meerdere asset owners. ABB is op zoek naar ontwikkelaars van gebruiksvriendelijke VR/AR toepassingen die communicatie tussen de operator (de expert) en de gebruiker in het veld mogelijk maken zonder benodigde tussenkomst van IT-experts.

Ga jij de uitdaging aan?
Mis deze kans niet en maak je interesse kenbaar aan John den Ridder.

Andere Fieldlabs en toplocaties
VIA APPIA is een zogenaamd Fieldlab. Bekijk hier andere test- en experimenteerlocaties voor Hightech Maintenance.

Neem contact op
John den Ridder

Digitalisering, dataficering en robotisering

j.denridder@rewin.nl
06-27 90 90 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant