Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Vestigers 2016: Ruim 1.300 arbeidsplaatsen

In 2016 zijn in totaal 40 bedrijven begeleid bij hun vestiging in de regio West-Brabant of bij het realiseren van substantiële uitbreidingsinvesteringen. In totaal zijn deze bedrijven goed voor ruim 1.300 arbeidsplaatsen. Dat heeft de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant vandaag bekend gemaakt. REWIN constateert dat het aantal vestigers weer in de lift zit, want het jaar daarvoor werden er nog 27 bedrijven begeleid.

Duurzame werkgelegenheid

De regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant versterkt de regionale economie door bedrijven te stimuleren in West-Brabant te investeren. Guido van Liefland, hoofd Vestigen van REWIN West-Brabant, is trots op het behaalde resultaat: “West-Brabant toont maar weer eens dat het een zeer interessante vestigingsregio is, die bedrijven veel te bieden heeft. De stijgende lijn die het aantal vestigers vertoont, hopen we natuurlijk vast te kunnen houden. En dat geldt uiteraard ook voor het aantal arbeidsplaatsen, want het creëren van duurzame werkgelegenheid voor West-Brabant is onze belangrijkste doelstelling. Maar ook het investeringsbedrag mag er zijn; deze bedrijven investeren samen voor ruim 270 miljoen euro.”

“Bedrijven die kiezen voor vestiging in West-Brabant maken hun keuze mede op basis van de strategische ligging van de regio tussen Rotterdam en Antwerpen, de goede verbindingen met het achterland, de relatief lage kostenstructuur en gunstige arbeidsmarkt”.  REWIN spoort potentiële vestigers op en brengt deze en andere aspecten bij hen onder de aandacht  en voorziet bedrijven van uitgebreide vestigingsinformatie. “We helpen hen met alle aspecten rond vestiging,  toegespitst op de business case van het bedrijf. Bovendien introduceren wij ze in ons uitgebreide regionale en provinciale netwerk van bedrijven en kennisinstellingen. Bij buitenlandse bedrijven werken we bijvoorbeeld intensief samen met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM)” stelt van Liefland. “Een deel van het resultaat is op die samenwerking terug te voeren”.

Aansprekende vestigers

Onder de nieuwe vestigers zaten aansprekende namen zoals Carl Zeiss, die als kantoorlocatie voor 150 medewerkers koos voor het Bondpark in Breda, de van oorsprong Oostenrijkse fabrikant van material handling systemen TGW logistics die haar positie in de Benelux wil versterken door de opening van een kantoor op Borchwerf in de gemeente Halderberge.

REWIN richt zich in het bijzonder op acquisitie van bedrijven in de 3 topsectoren zoals die vastgesteld zijn in de Strategische Agenda van de regio. “In 2016 heeft dit geresulteerd in 12 vestigers uit de topsectoren biobased economy, logistiek en maintenance. Samen goed voor ruim 500 arbeidsplaatsen, maar ook van belang in het kader van verdere ontwikkeling van de innovatie- en concurrentiekracht van de regio”.   Een voorbeeld hiervan is Orange Aircraft. Dit jonge bedrijf vervaardigt airframes van hightech kunststof voor drones en sportvliegtuigen en ontwikkelde hierbij een unieke methode om de airframes uit één stuk te maken,  zonder verlijming. Zij vonden in Halderberge op Breda International Airport een inspirerende vestigingsplek.

Bedrijven binden aan de regio

Het merendeel van de bedrijven die besluiten tot vestiging of uitbreidingsinvesteringen is afkomstig uit Nederland. “In 2016 hebben we in samenwerking met de BOM in totaal 16 bedrijven begeleid die afkomstig zijn uit het buitenland” vertelt Guido van Liefland. “Samen goed voor bijna 500 arbeidsplaatsen. Uiteraard betreft dit bedrijven uit buurland België, maar ook Oostenrijk, Amerika en Japan scoorden het afgelopen jaar goed. Zij geven een belangrijke impuls aan de West-Brabantse economie, want ze maken gebruik van West-Brabantse toeleveranciers en dienstverleners, maar doen ook een beroep op de expertise bij diverse kennisinstellingen. Verder zijn voor hen de onderwijsinstellingen van belang als leveranciers van geschoold personeel. Voor ons is het daarbij van belang om deze bedrijven goed in de regio te laten aarden om hen zo voor langere tijd aan West-Brabant te binden”. 

REWIN West-Brabant
voor meer informatie:
Guido van Liefland,
g.vanliefland@rewin.nl
 tel. 076-5646790/ 06- 53 587 654

Bondpark, vestigingslocatie Carl Zeiss

Een van de 40 vestigers, Carl Zeiss, heeft gekozen voor vestiging in Bondpark BredaGuido van Liefland
Guido van Liefland

Teammanager Vestigen


076 56 46 790