Verkenning Supply Chain & Data Science van start

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Op dinsdag 19 september is de verkenning Supply Chain & Data Science officieel van start gegaan. Waar liggen de kansen voor bedrijven om met big data (of zelfs small data) logistieke ketens efficiënter en innovatiever in te richten? Er is onderzoek gedaan bij 10 bedrijven. Naar aanleiding van de eerste inventarisatie is 12 december de white paper "Starten met Data Science in Supply Chain" opgeleverd, die u kunt downloaden.  

Plaats van handeling van de start van de verkenning was het Huis van de Logistiek in Tilburg. 

Dick den Hertog (Tilburg University) opende de middag met het betoog dat er veel kansen liggen in big data, niet alleen voor grote bedrijven met veel data maar juist ook voor kleine bedrijven met wellicht wat minder data. Het gaat vooral om de kwaliteit van die data. Vervolgens werden de ruim 50 bezoekers verder bijgepraat door de supply chain specialisten Hein Fleuren, Bart Vos en Ton de Kok van Tilburg University en Technische Universiteit Eindhoven. Ze hebben een eerste inzicht gegeven via mooie cases en hun ervaringen gedeeld in de do’s en don’ts in het toepassen van data science in supply chain bedrijven en organisaties. 
De genoemde hoogleraren en Tom van Woensel van TU/e gaan in oktober samen met studenten starten met een big data verkenning bij 10 bedrijven uit West- en Midden-Brabant.

Aftrap verkenning Supply CHain & Data Science


In deze verkenning gaat het vooral om wat er aan data beschikbaar is, waar ‘big data behoeften’ van bedrijven liggen, wat de meest kansrijke big data cases zijn voor deze bedrijven en daar waar mogelijk worden de eerste (data) analyses gemaakt. Na deze verkenning moet er dus duidelijk zijn wat er is en wat er kan. Vervolgens gaan we in een opvolgend proeftuin programma aan de slag (bouwen – testen – toepassen – uitrollen) met concrete big data cases voor bedrijven in Brabant. Uit West-Brabant doen drie bedrijven mee in de verkenningsfase, te weten Kennis Transport, Nouwens Transport en Ryano Logistics.

De verkenning wordt uitgevoerd via een samenwerking tussen JADS (Jheronumius Academy of Data Science in Den Bosch), NHTV in Breda en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant, BOM en REWIN. De financiering komt van de overheden, provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg en  RWB. Via dit project wordt een begin gemaakt met het faciliteren van regionale logistieke MKB ondernemers om innovatie toe te passen. Hiermee worden ze competitiever, wat hun concurrentiekracht en daarmee het vestigingsklimaat voor logistieke activiteiten versterkt.  

Update 12 december 2017:

De in het project samenwerkende partijen hebben naar aanleiding van hun eerste inventarisaties een white paper geproduceerd.

Een kort voorproefje van de inleiding: “Wij verzamelen meer en meer data, maar wat doen we ermee? Data Science vertaalt data in nieuwe inzichten die leiden tot betere beslissingen en uiteindelijk betere resultaten. Ook op het gebied van transport, warehousing, voorraadbeheer en Supply Chain management biedt Data Science grote kansen. Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen? En hoe kunnen we de kansen verzilveren?”

De whitepaper Starten met Data Science in de Supply Chain kunt u ook downloaden

whitepaper_data_science.jpg?u=1QCXA+

Hanneke Bruinsma, programmamanager logistiek van REWIN, vertelt u graag meer over het project.

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant