Van rest- en bijstromen naar consumentenproduct: mondkapjesspray

.

Een mondkapjesspray is een van de producten die werd ontwikkeld uit de reststromen van laurierkwekerij Gova uit Nispen en kruidenteler De Kruidenaer uit Etten-Leur. De ontwikkeling is een direct gevolg van de activiteiten van het project Symbiosis4Growth. Wouter de Buck: We brengen vraag en aanbod bij elkaar, helpen met inhoudelijke expertise en zorgen voor financiële steun..

Rest- en bijstromen een tweede leven geven, is het hoofddoel van Symbiosis4Growth, legt projectleider De Buck uit die namens REWIN West-Brabant betrokken is bij het platform. “En die rest- en bijstromen kunnen van alles zijn; bijvoorbeeld water, plastics, glas, warmte of organische reststromen, zoals in het geval van Gova en De Kruidenaer.”

Inhoudsstoffen
Laurierkweker Charl Goossens van Gova is al enkele jaren in de weer met onderzoek naar de inhoudsstoffen van zijn laurierplanten en naar manieren om die stoffen uit de plant(resten) te extraheren. Hiervoor bouwde hij een pilotinstallatie op basis van stoomdistillatie die zeshonderd liter laurierblad in één keer kan verwerken tot laurierolie. Andere telers kregen lucht van de experimenteerdrift en de resultaten van Gova en dat leidde begin 2020 tot de oprichting van VARTA: het Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw.

Filosofie
VARTA onderzoekt de mogelijkheden tot het verwerken van organische rest- en bijstromen afkomstig van kwekers. De inhoudsstoffen van de gewassen worden in kaart gebracht en geanalyseerd op bruikbaarheid voor een specifieke toepassing. Een filosofie die natuurlijk prima past bij de uitgangspunten van Symbiosis4Growth. Kim Rijnsburger van Gova/VARTA: “Ruim anderhalf jaar geleden bracht REWIN ons in contact met Aromed uit Oudenbosch, een fabrikant van natuurlijke gezondheidsproducten. De toenmalige projectmanager wist dat wij geïnteresseerd waren om samen te werken met de cosmetische industrie. Het contact met De Kruidenaer bestaat, ook dankzij REWIN, al langer.”

Waardevolle bestanddelen
VARTA onderzocht met Aromed de mogelijkheden om bestanddelen uit een van de bestaande Aromed-producten te vervangen door grondstoffen uit organische rest- of bijstromen. Door de coronacrisis onderging dit proces een versnelling en ontstond het idee voor een mondkapjesspray die het ademen voor de drager gemakkelijker maakt. Rijnsburger: “Toen we wisten dat we mondkapjesspray wilden maken, hebben we gekeken welke bestanddelen daarvoor nodig zijn. Dan kom je behalve bij laurier, ook uit bij munt en citroenverbena. We verwerken al veel bijstromen van De Kruidenaer in onze pilotketel, dus het was heel logisch om hen voor die gewassen in dit project te betrekken.”

Financiële steun
Onderzoek doen kost per definitie tijd en geld en vormt ook een risico; de uitkomst is immers ongewis. Het onderzoeksresultaat kán tegenvallen. Symbiosis4Growth biedt samenwerkende bedrijven daarom een financiële bijdrage en hoopt daarmee de drempel te verlagen. Rijnsburger: “Die financiële bijdrage geeft net dat extra zetje om te starten; het maakt het allemaal net wat comfortabeler.”

Meerdere casussen
Er lopen op dit moment ruim twintig casussen onder de vlag van Symbiosis4Growth. De Buck noemt onder meer een project met een conservenfabrikant die jaarlijks 600.000 m3 zoet productiewater loost op het zoute oppervlaktewater van de Westerschelde. “Dat zoete water kun je in potentie prima gebruiken voor de landbouw en dat onderzoeken we nu.” Ook lopen er diverse projecten met restwarmte. “Het doel is om die projecten dit jaar succesvol te maken.” Ondertussen kunnen nieuwe gegadigden zich blijven aanmelden, zegt de projectmanager. “Heb je reststromen beschikbaar of heb je juist behoefte aan bepaalde grondstoffen die mogelijk uit een reststroom gehaald kunnen worden, neem dan gerust contact op.”

Het basisrecept voor de mondkapjesspray wordt inmiddels ook gebruikt voor andere toepassingen, zoals een ontsmettende handgel, een roller voor op je huid, geurolie en spray voor in huis. De producten zijn onder de merknaam FORTe verkrijgbaar. Rijnsburger: “Het is heel leuk werk om te doen; van rest- en bijstromen iets nieuws maken dat uiteindelijk bij de consument belandt, dat is gewoon gaaf. We hebben dat eerder al succesvol gedaan, maar het blijft bijzonder. Dankzij Symbiosis4Growth zijn we inmiddels in gesprek met  andere partijen uit de omgeving. We gaan onderzoeken of de reststromen die bij hen overblijven geschikt zijn als grondstof voor de papier-, cosmetica- of voedingsmiddelenindustrie.”

—————-

Meer weten over Symbiosis4Growth? Kijk op de website of neem contact op met Wouter de Buck. Zijn contactgegevens vind je hieronder.

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant en Impuls Zeeland vormen het uitvoerende team van Symbiosis4Growth. Het project wordt financieel ondersteund door de RegioDeal Midden- en West-Brabant. 

 

Neem contact op
Wouter de Buck

Projectmanager Symbiosis4Growth

w.debuck@rewin.nl
06-50 24 84 47

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant