Techniekstudenten laten zien wat ze in huis hebben

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Bron: naar BNDeStem editie Bergen op Zoom

Van ‘friet-snij-bakmachine’ tot blusrobot: knappe koppen Markiezaat laten zien wat ze in huis hebben.

Van aardappel tot bakje friet met saus in zes minuten. Of een telefooncel waarin plantjes volautomatisch water krijgen. Het zijn slechts twee voorbeelden van examenprojecten van de studenten op het Markiezaat College in Bergen op Zoom. “Het niveau is dit jaar ongekend hoog”, zegt Leo Stigter, docent werktuigbouwkunde.
Na bijna vier jaar laten de studenten mechatronica, werktuigbouwkunde en elektrotechniek zien wat ze in hun mars hebben. Hightech van de bovenste plank. “Computergestuurde techniek, bediend met een app op je tablet. In een half jaar tijd volledig zelf ontwikkeld met een zeer beperkt budget, vertelt Danny van den Berg. Hij is een van de eindexamenleerlingen. Samen met Luke Landa en Jeroen Kerkvliet heeft hij een wel heel bijzondere plantenkast ontwikkeld: eentje in de vorm van een Britse telefooncel. Met van binnen planten op een carrousel die een afgeregelde hoeveelheid water krijgen.

Droge zomer
Het idee is tijdens de droge zomer ontstaan. “Nadat we thuiskwamen van vakantie hadden alle planten het loodje gelegd”, zegt Danny. “Daar hebben we iets op gevonden. Het systeem geeft iedere plant een vooraf ingeprogrammeerde hoeveelheid water. Ideaal voor bedrijven  die tijdens vakantieperiodes langere tijd gesloten zijn en planten hebben staan. Nooit meer dode planten.”

Frietsnijmachine
Van een heel ander kaliber is de doorzichtige kubus met daarin de automatische frietsnijmachine van Rick Terhoeve, Niels Lokker en Corné Zuidhof. “Aardappel erin en binnen zes minuten heb je verse friet met saus in een bakje”, zegt Rick. “Het apparaat wast, schilt, snijdt en frituurt. De bediening is heel eenvoudig via de iPad. Wil je knapperige friet? Een druk op de knop en het is geregeld.”

Examenstudenten Markiezaat januari 2019


Blusrobot

Het zijn slechts twee van de in totaal 23 uitgewerkte eindexamen projecten. Zo hebben de leerlingen werktuigbouwkunde een radiografisch bestuurbare blusrobot ontwikkeld. “Alles wat de studenten de afgelopen drie jaar hebben geleerd komt in het eindproject aan bod”, zegt docent Jerry van Schilt. “Daarbij gaat het om veel meer dan alleen techniek.”

500 euro
Zeker de helft van de tijd is voorbereiding. Het start met een idee, dat vertalen naar een ontwerp en tot slot de uitvoering, vertelt Leo Stigter, docent werktuigbouwkunde. “En dat allemaal met een budget van 500 euro. Daar ga je het nooit mee redden. Dus komt het ook aan op onderhandeltechnieken. De jongens gaan de boer op bij bedrijven in de regio. Voor materiaal en ondersteuning.”

De examenprojecten van de studenten zijn een mooi voorbeeld van de (veelal niet goed zichtbare) techniekontwikkelingen in West-Brabant. Meer weten over dergelijke ontwikkelingen? Stefan van Seters praat u graag bij.  

Neem contact op
Stefan van Seters

Business development

s.vanseters@rewin.nl
06-24 26 78 66

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant