Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Succesverhaal CrossRoads2: Augmented Support

CrossRoads2, een Interreg Vlaanderen-Nederland project, richt zich op kmo’s en mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Noord-Brabant, Zeeland en Limburg). Bedrijven kunnen innovatieve, sterke en technisch haalbare projectideeën indienen. Belangrijk criterium is de grensoverschrijdende meerwaarde. CrossRoads2 honoreerde tot nu toe 70 projecten: 54 innovatieprojecten en 16 haalbaarheidsstudies. Af en toe zetten we zo'n innovatie in de spotlights.

Het werk van onderhoudstechnici een stuk eenvoudiger maken: daar tekent het CrossRoads2-initiatief 'Augmented Support' voor. Via augmented reality kijken experts van een afstand mee met vaklui op het terrein. PIA uit Tholen en Viu More uit Merelbeke slaan daarbij dankzij het project de handen. 
Het onderhoud van installaties is voor tal van technische producenten een tijdrovend en inefficiënt karwei. Technici zien zich geconfronteerd met afgelegen ruimtes, complexe technische plannen en zeer specifieke machines. Bovendien moet zo’n vakman het vaak alleen bolwerken, met slechts hulp van het hoofdkantoor via telefoon of videoverbinding. Om die werksituatie een stuk efficiënter te maken, bedachten het Zeeuwse automatiseringsbedrijf PIA (Pro Industrial Automation) en Vlaamse softwaredeveloper Viu More een 'extra laagje realiteit'. 

Door de ogen van de technicus
Binnen de Belgisch-Nederlandse samenwerking rijpt een softwareproduct dat zich baseert op augmented reality (AR) of toegevoegde realiteit. Door zijn blikveld in beeld te brengen met een tablet, smartphone of slimme bril laat de technicus de supportdienst van zijn bedrijf meekijken bij de onderhoudsklus. Via de technologie van Augmented Support wordt die ervaring interactief. De expert kan op zijn beeldscherm objecten aanduiden met gekleurde lijnen of pijlen, die meteen zichtbaar zijn voor de technicus. Of de expert laat zijn handen verschijnen om een handeling te demonstreren, brengt het juiste wisselstuk voor de lens in beeld of voegt een grafiek toe aan het blikveld van de man/vrouw in het veld.

Nood aan verbinding
De technologie van Augmented Support heeft één voorwaarde: een snelle, veilige dataverbinding, waar bedrijf en technieker toegang toe hebben. In PIA heeft Viu More een partner gevonden die sterk focust op innovatieve toepassingen voor connectiviteit. Samen willen de partners Augmented Support minder afhankelijk maken van het mobiele datanetwerk en ook op afgelegen plaatsen (technische ruimtes, kelders …) een bruikbare verbinding realiseren. Daar zal veel veldwerk aan te pas komen, onder meer in bedrijfskelders, natuurgebieden en zelfs op zee.

Ook samenwerken bij innovatie?
Heeft u ook een (idee voor een) innovatief product dat u verder wilt ontwikkelen, in samenwerking met een ander bedrijf? Neem voor de mogelijkheden contact op met Stefan van Seters! 

Stefan van Seters
Stefan van Seters

Programmamanager Logistiek


06 24 267 866