Smart Tooling indoor test: wanddikte-inspectie met drone

Interreg Vlaanderen-Nederland

De partners in het Smart Tooling project (Interreg Vlaanderen-Nederland) zetten zich in om de procesindustrie kostenefficiënter en veiliger te maken. Uit onderzoek blijkt dat er daarbij behoefte is aan meer dan 50 concrete robottoepassingen. In een van de projectclusters worden toepassingen ontwikkeld voor inspecties in besloten ruimtes, bijvoorbeeld tanks, vaten en leidingwerk.

Navigatie zonder GPS
Een van die toepassingen is om met een drone op hoogte, wanddikte-inspectie uit te voeren. Om semi-automatisch in zulke besloten ruimtes te kunnen vliegen en de meting op de juiste locatie uit te voeren, is nauwkeurige navigatie van groot belang. Goede GPS ontvangst in een tank ontbreekt echter.  Daarom is het Nederlandse bedrijf Delft Dynamics samen met de Vlaamse firma POZYX een oplossing aan het testen waarmee indoor navigatie met een drone mogelijk is. Als voorbereiding op de operationele testen in een procesindustrie omgeving - bij DOW in Terneuzen en BASF in Antwerpen - zijn systeemtesten uitgevoerd in de Uitvindfabriek in Breda. Een locatie die qua naamgeving goed past bij het Smart Tooling project en waar oplossingen voor de industrie worden 'uitgevonden'. De locatie van de UItvindfabriek, te weten de oude suikerwarenfabriek 'De Faam', biedt een industriële omgeving waarbinnen Smart Tooling nieuwe systemen in een veilige omgeving kan testen.

Test indoor wanddikte drone


Stap verder
Tijdens de laatste testen is onder andere de koppeling van de autopilot met de indoor navigatie getest, evenals de slimme algoritme die voor de filtering van de positie zorgt. Een robotarm van RoNik Inspectioneering met wanddikte sensor is parallel aan de drone vastgemaakt en met handmatige besturing zijn al operationele testen gedaan. Deze innovatie zal binnenkort worden gekoppeld met het drone systeem. Op die manier is de uiteindelijke oplossing om op hoogte, zonder steiger, een wanddikte inspectie uit te kunnen voeren weer een stap dichterbij.

REWIN West-Brabant begeleidt de bedrijven. Stefan van Seters of Walter Broeders vertelt u desgewenst graag meer over het Smart Tooling project.

Stefan van Seters
Stefan van Seters

Business Developer Hightech & Maintenance


06 24 267 866